S-a spus despre disputa pentru şefia PNL Oradea, între Florin Birta şi Mircea Mălan, că este de fapt o bătălie pentru mandatul de viitor primar. La cum arată în momentul de faţă oferta partidelor, s-ar putea să fie chiar aşa. Deci nu e de mirare că cei doi combatanţi au apelat la o campanie din care nu au lipsit calomnia şi delaţiunea.

Amândoi speră să poată capitaliza rezultatele obţinute de Bolojan. Marea problemă a României şi implicit a Oradiei este că la noi nu se poate vorbi de un sistem. Ţările cu democraţie solidă, indiferent cine le conduce, rămân pe aceleaşi coordonate pentru că sistemul funcţionează.

În lipsa sistemului, la noi, pentru a putea face progrese semnificative, e nevoie de oameni providenţiali. Oradea a avut până acum parte de un singur primar care i-a marcat destinul. E vorba de Rimler Karoly, care a păstorit oraşul în cea mai înfloritoare perioadă, a reuşit să treacă urbea peste marele război şi a protejat populaţia pe vremea bandiţilor bolşevici.

Îi calcă pe urme Ilie Bolojan. În ciuda detractorilor şi a celor care îl acuză că vede numai betoane, omul şi-a urmat cu încăpăţânare planurile. Iar betoanele sunt preferabile chirpiciului, nu de alta dar bălegarul, ingredientul ce stă la baza fabricării acestuia, e folosit mai nou în scopuri alimentare.

Prin urmare, cei care cred că Mălan sau Birta vor duce mai departe tradiţia actualului primar ar putea fi dezamăgiţi. Pentru că Bolojan nu a avut timp să consolideze un sistem, iar cei doi urmaşi   nu dau semne că ar fi providenţiali.

Citiți pe aceeași temă articolul Victorie murdară: Cum a câştigat omul lui Bolojan cea mai urâtă campanie din istoria PNL Oradea