Noul primar a ieşit la rampă cu câteva veşti care ne pot arăta direcţia în mandatul său. Oradea se va împrumuta pentru construirea de parcări: la Catedrala ortodoxă, pe strada Iosif Vulcan, la Piaţa Cetate şi, cea mai importantă, la Spitalul Judeţean. Cred că ultima trebuia făcută de acum cinci ani, iar celelalte trebuiau finalizate ca să ne putem concentra pe parcările din cartiere.

Se vede că dacă amâni rezolvarea unor probleme, acestea se amplifică. Priviţi Bucureştiul, unde niciun primar n-a vrut să spargă caldarâmul pentru a schimba ţevile şi acum oamenii rabdă de frig. Noi am reuşit la mustaţă să scăpăm de acest scenariu.

Pentru parcări e nevoie de bani şi, oricât am suci studiile de fezabilitate, e greu să le băgăm pe toate pe gâtul Uniunii Europene. Aşa că, în anii următori, datoria oraşului se va dubla. Nu văd nimic anormal să luăm bani împrumut, cu condiţia să-i investim cu cap, nu în panseluţe şi subvenţii la gigacalorie.

Dacă proiectele parcărilor sunt o temă de casă lăsată de fostul primar, constat că Florin Birta a luat şi o decizie care papă bani, dar nu e din beton: măreşte de câteva ori suma alocată dezinsecţiei şi deratizării. Am avut un an cumplit, în care efectiv oamenii n-au putut ieşi din case de ţânţari. Al dracului lighioane, nu ţineau cont de normativele stabilite în contractul dintre primărie şi prestator!

Pare o decizie oarecare, dar este îndreptată direct pentru îmbunătăţirea confortului nostru. Poţi să faci zeci de pasaje, poduri şi centuri, când te muşcă ţânţarii, nu-l vei lăuda pe primar pentru măreţele investiţii, ci-l vei înjura pentru dezinsecţia insuficientă. Poate în mandatul lui Birta şi mizele mai mici vor conta, nu de alta, dar fericirea zace în detalii.