Istoria schitului din fostul tancodrom cuprinde intrigi ca la Vatican, lobby-uri la nivel înalt şi recursul la instanţele supreme omeneşti şi divine.

Obscuritatea în care e învăluită povestea acoperă, de fapt, un interes cât se poate de material: stăpânirea a 24 de hectare de teren situate la şoseaua de centură, peste drum de Cimitirul Municipal. Adică o afacere imobiliară cu mult peste 8 milioane de euro!

Biserica "imobiliară"

04-maica-mina.jpgMaica Mina Bădilă (foto), stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci şi cetăţean de onoare al Oradiei "uns" în mandatul lui Petru Filip, a făcut demersuri încă din anul 2004 pentru a intra în posesia terenului fostei unităţi de tancuri UM 01343, care urma să fie strămutată de pe graniţă ca urmare a aderării României la NATO.

Drept consecinţă, în septembrie 2005 Ministerul Apărării Naţionale a transmis prin Hotărâre de Guvern 8 hectare de teren în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor, care l-a pus la dispoziţia mănăstirii. Doi ani mai târziu, al doilea HG majora la 24 de hectare suprafaţa primită de mănăstire în administrare, şi nu în proprietate, aşa cum ulterior au pretins măicuţele.

Primăria vrea pământ

Terenul a fost ţinut în paragină până în vara anului 2008 când, după retragerea armatei, municipalitatea, la fel ca Universitatea sau Consiliul Judeţean, a început să facă demersuri la Bucureşti pentru preluarea amplasamentelor fostelor unităţi militare.

După insistenţe prelungite, în noiembrie 2008, pe ultima sută de metri a Guvernului Tăriceanu, primarul Ilie Bolojan a obţinut adoptarea HG 1.561, prin care fostul tancodrom era trecut în proprietatea oraşului "pentru realizarea unor proiecte de interes public local". Aflat la început de mandat, Bolojan avea planuri mari. Fosta unitate de tancuri ocupa în total 140 de hectare, iar primarul spera să construiască aici al doilea parc industrial, pentru a stimula relansarea economică a oraşului. Dar n-a fost să fie...

Sfinţire "instant"

Văzând că terenul va trece în proprietatea municipalităţii, Maica Mina a început în toamna anului 2008 construcţia, pe acest amplasament, a schitului închinat Sfintei Mucenice Filofteia, ale cărei moaşte odihnesc la Mănăstirea Curtea de Argeş.

Lucrările s-au făcut însă hoţeşte, fără nicio autorizaţie, pe ascuns şi în pas alergător, iar terenul a fost sfinţit rapid, pe 7 decembrie, de episcopul Sofronie Drincec, pentru a obliga Primăria să renunţe la teren în favoarea bisericii. În paralel, Episcopia Ortodoxă şi-a extins lobby-ul, insistând pe lângă ministrul culturii de la acea vreme, Theodor Paleologu, să nu renunţe la teren.

Mai mult, după practici încetăţenite în timpul fostei administraţii, reprezentanţii bisericii au făcut imprudenţa să trimită acasă la mama primarului Bolojan un preot, ca aceasta să-şi determine fiul să renunţe la "terenul bisericii". Singurul efect obţinut a fost, însă, o stare de iritare care a dus accelerat la răcirea relaţiilor între cele două părţi...

Ori la bal, ori la "schital"...

Ostilităţile dintre Primărie şi mănăstire au fost deschise oficial în decembrie 2008, chiar înainte de Crăciun. După ce au somat în mod repetat măicuţele să înceteze lucrările ilegale din fostul tancodrom, funcţionarii municipalităţii au amendat Mănăstirea Sfintei Cruci cu 1.000 lei şi au cerut în scris demolarea construcţiei neautorizate, aşa cum spune legea.

Măicuţele au sistat lucrările ajunse la stadiul de fundaţie, dar nu au demolat construcţia începută. În schimb, pe 14 ianuarie 2009 au chemat în judecată, prin intermediul Patriarhiei, Guvernul şi Ministerul Culturii, cerând Curţii de Apel Bucureşti să anuleze HG 1.561. "Imobilele în cauză au fost degajate de mizerii şi gunoaie. Aici a fost amenajată o parcare şi a început edificarea unui schit", pretindea Maica Mina.

Procese peste procese

Deşi direct afectată, Primăria nu a fost citată ca parte în proces. "Noi ştiam doar de procesul pe care îl intentasem în luna mai, prin care ceream ca instanţa să dispună demolarea construcţiilor neautorizate din fostul tancodrom", spune Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice a Primăriei.

Municipalitatea a câştigat procesul peste câteva luni. Dar, surpriză! "Deşi am obţinut demolarea ne-am trezit că nu puteam pune sentinţa în aplicare, deoarece HG 1.561 era suspendată, existând un proces pe rol la Curtea de Apel Bucureşti", spune jurista. Primăria Oradea a solicitat instanţei să o accepte ca parte în proces, dar a fost refuzată. Mai mult, în aprilie 2010, Biserica a câştigat, în primă fază, procesul.

La această sentinţă, Guvernul şi Ministerul Culturii au făcut recurs, cerând alături de municipalitate Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să recunoască dreptul proprietarului de a dispune de bunul său, respectiv să treacă terenul în proprietatea municipiului Oradea. După luni de dezbateri, procesul a fost câştigat miercurea trecută. Cu sentinţă definitivă şi irevocabilă...

"Construcţia va fi demolată"

Primarul Ilie Bolojan a declarat BIHOREANULUI că terenul fostului tancodrom va fi trecut cât mai curând în proprietatea oraşului. "Acolo va fi parc industrial. Chiar dacă vom pune terenul la dispoziţia investitorilor la un preţ de 8-10 euro pe metrul pătrat şi nu la 40-50 euro, cât e valoarea de piaţă în zonă, vom obţine beneficii pe termen lung prin crearea de noi locuri de muncă şi din impozitele pe clădiri şi salarii", spune Bolojan.

04-cristian-beltechi.jpgCristian Beltechi (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, are ordin să pregătească terenul pentru venirea investitorilor. "Aşteptăm investirea sentinţei, după care se va trece la executare, adică la demolarea construcţiei. Cel mai probabil luna viitoare vom începe şi toaletarea zonei", afirmă Beltechi.

Directorul spune că dacă mănăstirea nu va aduce terenul la starea iniţială, fundaţia va fi demolată pe cheltuiala AIO, iar nota de plată va fi trimisă mănăstirii. Pentru că, spre deosebire de oameni, fie ei şi în sutane, Dumnezeu nu râvneşte la ce nu este al lui...


SĂ FIE SCHIT!
"Luat prin forţă şi abuz"

După cum era de aşteptat, sentinţa Înaltei Curţi îi displace total stareţei Mina Bădilă, despre care BIHOREANUL a mai dezvăluit în trecut că a intrat prin fals inclusiv în posesia terenului de sub Mănăstirea Sfintei Cruci. "La tancodrom a început construcţia unui lăcaş destinat lui Dumnezeu. Acesta a fost luat prin forţă şi abuz, doar pentru că primarul a fost odată secretar general al Guvernului şi are pile la Bucureşti", spune revoltată stareţa Mănăstirii.

Stareţa susţine că a avut cele mai lăudabile intenţii: "Noi am vrut să facem acolo un lucru frumos, un centru social pentru copiii străzii". Potrivit spuselor ei, schitul urma să cuprindă o biserică, o casă şi un azil pentru săraci, care să adăpostească cei 40 de oameni ai străzii care iau zilnic masa la mănăstire. "Avem planurile, avem dorinţa să facem, dar dacă Primăria vrea să facă acolo "partaje" pentru vile şi viluţe, eu nu mai am ce face". Maica Mina rămâne la părerea ei, că tancodromul era făgăduit lui Dumnezeu şi aşa trebuia să rămână!


"Este păcat că din cauza anumitor factori externi a trebuit să mânăm realizarea celui de-al doilea parc industrial al oraşului, dar iată că acum dezvoltarea lui în această zonă intră în linie dreaptă"

Ilie Bolojan


TEREN DE MILIOANE
8,5

milioane euro ar putea obţine Primăria dacă ar vinde terenul de la tancodrom