Criza e aşa năprasnică încât Biserica a început să se adreseze credincioşilor pentru a-i îmbărbăta, pentru a nu-i lăsa să se simtă părăsiţi la ceas de urgie.

"Biserica trebuie să împărtăşască problemele societăţii şi să vină în sprijinul celor care suferă de pe urma crizei. (...) Orice putere, dacă nu e bazată pe o responsabilitate morală şi nu e motivată de un profund respect al persoanei, înseamnă distrugerea omului. (...) Măsurile de austeritate i-au afectat mai ales pe lucrătorii din sectorul public, pe cei care îi educă pe copii şi pe cei care îi îngrijesc pe bolnavi, pe cei care asigură liniştea publică şi pe persoanele în vârstă. Consecinţele le vedem zi de zi: acutizarea sărăciei, împuţinarea locurilor de muncă, degradarea actului medical şi a celui educativ, creşterea migraţiei forţei de muncă cu urmări dezastruoase în dezbinarea familiilor, abandonul şcolar, consumul de droguri, pierderea respectului pentru darul cel mai de preţ făcut de Dumnezeu omului: viaţa. De aceea reafirmăm cu putere demnitatea persoanei umane şi necesitatea răsplătirii muncii cu un salariu corespunzător care să permită un trai decent şi să ofere condiţiile creşterii, educării şi formării tinerei generaţii. (...) Noi, Păstorii Bisericii, împărtăşind dificultăţile credincioşilor, îi asigurăm de rugăciunile noastre pentru fiecare din ei şi pentru cei rânduiţi la cârma ţării, pentru ca Domnul să-i lumineze şi să-i responsabilizeze asupra împlinirii misiunii de care vor trebui şi ei să dea socoteală la timpul potrivit".

Şi încă: "Îi îndemnăm pe toţi cei care-au fost încredinţaţi cu conducerea ţării să respecte valorile creştine: sanctitatea vieţii umane, demnitatea persoanei, libertatea de conştiinţă, responsabilitatea. Creştini într-o ţară ce se declară creştină, suntem conştienţi că pe lângă eforturile de solidaritate umană e nevoie şi de ajutorul lui Dumnezeu. Ne rugăm ca El să le dea înţelepciune conducătorilor ţării, pentru ca soluţiile lor să fie şi expresii ale iubirii creştine şi să demonstreze grija pentru cei expuşi cel mai mult efectelor crizei".

Şi acum, pentru că n-o să ghiciţi, am să dezvălui autorii: în primul paragraf este vorba de episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, iar în al doilea am citat din mesajul Uniunii Baptiste.

Din păcate, nu avem pilde asemănătoare tocmai din partea Bisericii Ortodoxe, auto-declarată Naţională, dar în fapt mai degrabă statală, de vreme ce prin lipsa de mesaj dă semne de complicitate cu un stat abuziv, lacom şi contrar valorilor creştine şi umane. Nu pot să nu-mi amintesc iarăşi că la recenta sa vizită, Prea Fericitul Patriarh n-a binevoit să îmbărbăteze credincioşii, ci doar să-i îndemne la a spori patrimoniul bisericilor, şi nici că episcopul locului n-a găsit cu cale să li se mai adreseze de la Paşti încoace.

Păstori sunt aceia cărora nu le pasă de turmă şi-o lasă în voia lupilor?...