Biserica penticostală Lumina din Oradea a reacționat în urma dezvăluirilor făcute de publicația Recorder, cu privire la „Vânătorul de bătrâni”, mai exact despre Sebastian Burcă, bărbatul din Bihor care se apropie de bătrâni singuri și le ia averile, în circumstanțe suspecte. Reprezentanții acesteia au reclamat la YouTube investigația Recorder, astfel că videoul nu mai este disponibil pe platformă, și susțin că Burcă nu mai este membrul bisericii.

Informația privind raportarea filmulețului a fost făcută publică de Recorder miercuri seară, care a repostat investigația pe pagina de Facebook.

„Pentru a doua oară în câteva luni, o investigație Recorder cu sute de mii de vizualizări este eliminată de pe YouTube, din cauza unei reclamații care invocă încălcarea drepturilor de autor. Biserica Lumina a invocat folosirea unor imagini în care Sebastian Burcă, persoana vizată de investigație, este botezat. Investigația a fost ștearsă, deși termenii și condițiile YouTube permit folosirea imaginilor din surse externe pentru crearea de conținut jurnalistic. Am contestat decizia și ne așteptăm ca investigația să fie din nou disponibilă pe YouTube în cel mai scurt timp”, a anunțat Recorder.

Fără să facă vreo referire la motivul pentru care a reclamat conținutul investigației, și Biserica Lumina a publicat pe Facebook un comunicat, semnat de „Bordul de conducere”.

Informarea precizează că „actul botezului se administrează unor persoane aflate la vârsta maturității, pe baza unei declarații personale de credință și viață schimbată” și lasă să se înțeleagă că ar fi străină de activitățile celui botezat: „Biserica acționează în măsura în care cunoaște istoricul vieții celor care se botează și îi încurajează, conform Scripturii, să fie sinceri în mărturisirea propriei convertiri”.

„În legătură cu persoana menționată. Botezul la care se face referire în reportaj a avut loc în data de 27.03.2022, iar persoana în cauză nu mai este membră a bisericii noastre, în prezent. În luna iulie 2022, aceasta și-a exprimat dorința de a fi transferată într-o altă biserică. În legătură cu faptele menționate. Noi condamnăm, pe baza Bibliei, orice fel de  comportament care atentează la sanctitatea vieții și suntem angajați în acțiuni care dovedesc iubirea aproapelui și slujirea celor vulnerabili”, se mai scrie în comunicat.

Biserica Lumina face referire la faptul că în reportajul Recorder a prezentat, între altele, o înregistrare video cu „botezul” lui Sebastian Burcă, în 2021 (video jos, începând cu minutul 48.06). „Vreau să fiu o persoană născută din nou prin credinţa mea. Am o vârstă, vreau să-mi schimb viaţa şi să împlinesc cuvântul lui Dumnezeu", și-a explicat Burcă motivul convertirii. 

Așa cum BIHOREANUL a arătat, în investigația Recorder apar vecini și prieteni a doi bătrâni din Oradea, Aurora Buzdugan și Alexandru Lökösházy, care povestesc cum protagonistul, Sebastian Burcă, s-a apropiat de aceștia și, în diferite perioade de timp, i-a dus la casa lui din Mihai Bravu, unde au și decedat la scurt timp. Amândoi au fost incinerați apoi, bărbatul susținând că asta și-au dorit. 

În cazul expertului auto Alexandru Lökösházy - caz prezentat pe larg și de BIHOREANUL -, sunt deschise două dosare, unul de moarte suspectă (la Parchetul Curții de Apel Oradea) și altul de însușire frauduloasă a averii (DNA Oradea), dar fără a fi găsit vreun vinovat până acum. 

Concubina lui Burcă, Ghizela Bălan, este urmărită penal în stare de libertate pentru uz de fals, căci Lökösházy i-ar fi lăsat ei averea însemnată, printr-un testament despre care expertizele arată că n-a fost scris de bătrân.

Cât despre Sebastian Burcă, acesta nu este vizat în acest moment de nicio anchetă, căci cercetările din dosarul Lökösházy sunt şi azi doar "in rem" în cazul omorului, iar dosarul pentru moartea bătrânei Aurora Buzdugan şi preluarea averii acesteia nu prezintă interes pentru autorităţile judiciare, subliniază Recorder.

UPDATE: Precizări legate de reclamația la YouTube

Printr-un nou comunicat, publicat joi seară pe pagina de Facebook, Biserica Lumina a făcut precizări legate de motivul pentru care a reclamat la YouTube investigația Recorder.

„Secvența video a botezului a fost preluată de pe platforma online a bisericii fără nicio consultare prealabilă a reprezentanților acesteia, fiind folosită contrar destinației sale și inducând o asociere neîntemeiată între faptele anchetate și biserică”, se arată în informare, cu toate că materialul nu făcea nicio asociere între Sebastian Burcă și această biserică.

„Biserica Lumina nu încearcă să împiedice nicio investigație penală sau jurnalistică ce ar putea conduce la aflarea adevărului și la condamnarea persoanelor vinovate în cazul anchetat, ci urmărește să fie explicit disociată de faptele și persoanele prezentate în reportaj. Reiterăm faptul că valorile noastre sunt sanctitatea vieții, iubirea aproapelui și slujirea celor vulnerabili”, a mai susținut în comunicat Bordul de conducere al Bisericii Penticostale Lumina.

Vezi mai jos investigația Recorder!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!