Poliţiştii orădeni caută autorii unor furturi comise săptămâna trecută în Biserica romano-catolică Sfântul Spirit de pe strada Republicii, din apropierea magazinului Crişul.

Hoţii au furat două tablouri realizate în 1937 de pictoriţa Oleinic Janka, reprezentând două dintre cele 14 opriri ale lui Hristos pe Drumul Crucii. "E vorba despre momentul în care Isus se întâlneşte cu mama sa şi cel în care este coborât de pe Cruce, singurele în care apare Fecioara Maria", a explicat BIHOREANULUI parohul bisericii, Albert Kiss.

Potrivit preotului, dispariţia primului tablou a fost descoperită săptămâna trecută, luni, de un diacon. "Biserica noastră e deschisă tot timpul. Avem un angajat care supraveghează lăcaşul dar era, probabil, în grădină când s-a întâmplat", declară parohul.

Anunţaţi, poliţiştii au făcut primele cercetări, însă o zi mai târziu au fost nevoiţi să se întoarcă la locul faptei, deoarece între timp hoţul a "lovit" din nou.

"Marţi, când am intrat în biserică, am văzut că a mai dispărut un tablou. Au fost evaluate la aproximativ 4000 euro, dar sunt mult mai preţioase din punct de vedere spiritual. Eu sper, totuşi, ca cel care le-a luat să le aducă înapoi", a mai spus preotul care, pentru a preveni alte furturi, a decis să schimbe ramele tablourilor cu altele care vor fi fixate cu cuie în pereţi. "Aşa nu le vor mai putea lua".

Ancheta este efectuată de ofiţerii Poliţiei Oradea care, deocamdată, refuză să facă vreo declaraţie despre mersul cercetărilor.