Şapte reprezentanţi cu rang de episcop ai principalelor biserici creştine bihorene au dat luni publicităţii o epistolă intitulată „Scrisoare către bihoreni”, în care spun că vor să traseze „niște limite clare ale normalității” și că „este natural că bărbații să fie bărbați, femeile să fie femei”, îndemnând credincioșii la „acțiune și rugăciune”.

Scrisoarea liderilor religioși este publicată în prima zi a Oradea Pride, un eveniment dedicat comunității LGBTQIA+, organizat în premieră în orașul de pe Crișul Repede.

Apel către credincioşi

Conducătorii bisericilor creştine bihorene şi-au îndemnat credincioşii, prin mesajul comun, la rugăciune „pentru a îndepărta din poporul nostru sminteala şi păcatul care atrag mânia şi judecata lui Dumnezeu".

Scrisoarea poartă semnătura preasfințiților Sofronie Drincec (episcopul ortodox), László Bőcskei (episcop romano-catolic), Virgil Bercea (episcop greco-catolic) şi Bogdán Szabolcs János (episcopul reformat). Printre semnatari se mai numără pastorii Ioan Moldovan (Comunitatea Penticostală de Oradea) şi Mihai Micula (Comunitatea Baptistă de Oradea), precum şi parohul Bisericii Evanghelice Lutherană de Oradea, preotul Mátyás Attila.

Documentul făcut public în prima zi a săptămânii Pride doreşte să demonstreze solidaritatea bisericilor creştine împotriva organizării unor astfel de evenimente în spaţiul public local. Reprezentanţii bisericilor au publicat scrisoarea comună pe paginile de internet şi au retransmis-o pe reţelele de socializare, pentru a ajunge la cât mai mulţi credincioşi.

„Bărbaţii să fie bărbaţi"

„Spaţiul public a început să fie acaparat de grupări şi asociaţii cu tendinţe neo-marxiste, care, împrumutând într-o manieră mimetică practici şi mentalităţi revoluţioniste, la modă în spaţiul occidental, fac propagandă publică ideologiei de gen şi curentului LGBTQIA+”, arată scrisoarea, în deschidere.

„Nu dorim să înjosim pe cei care au viziuni diferite de ale noastre, nici să îngrădim libertatea de a fi a nimănui, ci dorim să trasăm nişte limite clare ale normalităţii, să ne apărăm demnitatea şi integritatea ca oameni şi să ne asigurăm că filosofiile de viaţă a majorităţii cuminţi şi covârşitoare nu sunt surclasate de interese şi intenţii străine de adevărul, binele şi frumosul, pe care cu toţii le căutăm şi pe care le dorim pentru copiii şi urmaşii noştri", se menţionează în comunicat.

Poziţia bisericilor este una clară: „Este firesc şi natural ca bărbaţii să fie bărbaţi, femeile să fie femei, iar copiii să aibă condiţiile cât mai nealterate pentru o dezvoltare psiho-somatică fără intervenţii ideologice pentru a li se păstra inocenţa".

Semnatarii scrisorii comune avertizează că "agenda LGBTQIA+ nu se rezumă doar la acceptarea persoanelor homosexuale, ci vizează o fluiditate de gen şi (n.r. una) sexuală necontrolate şi haotice, lăsându-l pe om, în special pe cei mai tineri, pradă celor mai joase pulsiuni ale corporalităţii sale".

Îndemn la "acţiune şi rugăciune"

Reprezentanţii bisericilor creştine din Bihor şi-au îndemnat credincioşii la "acţiune şi rugăciune" pentru a-şi apăra valorile comune.

„Este cunoscut specificul multi-etnic, multi-religios, multi-lingvistic şi pluri-confesional al Bihorului, de armonie şi stabilitate, care există datorită înţelegerii de către multiplele comunităţi a importanţei comuniunii interumane, stare de fapt care se datorează în mare măsură cultelor creştine şi unităţii care s-a creat în jurul valorilor pe care le avem împreună: familia (creaţia lui Dumnezeu), credinţa (darul lui Dumnezeu), dragostea (caracterul lui Dumnezeu) şi Biblia (cuvântul lui Dumnezeu). Iată de ce vă chemăm la acţiune şi rugăciune!", se arată în comunicat.

„Nimeni nu ne poate obliga ca şi popor să ne sincronizăm cu ideologia de gen", subliniază în "Scrisoarea către bihoreni".

Prima săptămână Pride din Oradea...

După cum BIHOREANUL a mai scris în asociaţia Ark Oradea, a anunţat pe paginile de socializare că organizează în premieră la Oradea, între 7 şi 13 august, evenimente ale comunităţii LGBTQIA+.

Manifestările, anunţate să aibă loc la centru MA Hub de lângă parcul Brătianu, au fost mutate la pub-ul Lokal din strada Aurel Lazăr, la cererea proprietarilor care nu îşi doreau astfel de evenimente în clădirea lor.

În paralel, Asociaţia Sfânta Treime din Oradea a adunat online peste 9.000 de semnături împotriva organizării evenimentelor.

Textul integral al scrisorii:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!