La cei 66 de ani, contabila Zorica Selegean, fosta soţie a directorului adjunct al Finanţelor Publice Bihor, Ioan Bercea, a ajuns arestată la domiciliu.

Administratoare a SC Wardein Paste SRL, femeia a fost reţinută joia trecută, împreună cu alţi doi patroni, Csákváry Eva (Karegia SRL Miersig), şi Jurcă Csaba (Kiradam SRL), pentru că ar fi emis facturi ce atestau servicii fictive către un constructor orădean. Scopul? Cheltuielile închipuite i-au permis firmei Asfalt Construct patronate de cetăţeanul maghiar Banovics Jozsef să evite plata unor obligaţii către bugetul de stat, cei trei primind în schimb 1% din contravaloarea prestaţiilor fictive...

Băiat deştept

Potrivit procurorilor Parchetului Bihor, facturile măsluite au circulat între firmele patronate de Zorica Selegean, Csákváry Eva şi Jurcă Csaba, pe de o parte, şi Asfalt Construct de cealaltă, în perioada 2009-2011, permiţând constructorului să-şi scadă dările către stat cu aproximativ 3,2 milioane lei. Culmea e că, în tot acest timp, Asfalt Construct era gras plătită din banii publici, pentru lucrări la centura ocolitoare a municipiului Arad.

Ca să dea tranzacţiilor o aparenţă de legalitate, patronul maghiar Banovics Jozsef achita contravaloarea facturilor prin transfer bancar, banii fiind ridicaţi de Selegean, Csákváry şi Jurcă fie în numerar de la bănci, fie prin reţeaua de ATM-uri ale acestora, pentru ca apoi să-i returneze lui Banovics sumele, minus un "comision" de 1% din valoarea facturilor pentru serviciile fictive.

Cu firma la plimbare

Ca să nu fie prins, Banovics a practicat un adevărat turism, schimbându-şi sediul societăţii de patru ori în patru ani, din Oradea în Arad, ultima locaţie fiind în Oradea, unde, însă, când a fost călcat de inspectorii Administraţiei Finanţelor Publice Bihor, nu au mai fost de găsit nici el, căci a tăiat-o din ţară, nici actele societăţii.

După verificările făcute, anchetatorii au aflat că în aceeaşi perioadă în care jongla cu facturi false, Banovics şi-a devalizat şi societatea, transferându-şi în proprietate personală toate activele, pentru ca apoi să ceară intrarea în insolvenţă a Asfalt Construct. Atâta doar că, analizând documentele, Tribunalul Bihor l-a considerat pe el vinovat pentru falimentul firmei, motiv pentru care în octombrie 2013 magistraţii au dispus ca afaceristul să depună în contul lichidatorului datoriile acumulate de aceasta către buget şi către furnizori, în sumă totală de 4,6 milioane lei.

Ia-l, însă, de unde nu-i! După cum a aflat BIHOREANUL, Banovics s-a întors în Ungaria, unde deţine mai multe firme, dintre care una - B&B Stone Bau - este parteneră a Karpat Invest Hungaria, companie care a realizat mai multe lucrări publice de anvergură în ţara vecină.

În arest

În timp ce principalul beneficiar al fraudei este liber, complicii săi orădeni au fost ridicaţi joia trecută şi ţinuţi pentru 24 de ore în Arestul Poliţiei Bihor. Doi dintre ei, Zorica Selegean şi Csakvary Eva, au fost prezentaţi Tribunalului cu propunere de arestare preventivă, dar instanţa le-a arestat la domiciliu, având în vedere vârsta ambelor femei: Csákváry are 60, iar Selegean 66 de ani.

Fostul soţ al celei din urmă, Ioan Bercea, de care a divorţat din 2006, susţine că nu a ştiut nimic despre afacerile penale ale femeii. "N-am ştiut cu ce se ocupă. E problema ei", spune finanţistul.

Ţepe la bănci

Situaţia afaceristei nu-i deloc roză, căci nu se află la prima abatere. Selegean e judecată în prezent pentru înşelăciune în dauna OTP Bank şi Libra Bank, alături de alte cinci persoane, sub acuzaţia că a falsificat adeverinţe de venit şi cărţi de muncă pentru persoane care au accesat 27 de credite de consum fără să mai plătească ratele.

În decembrie 2013 a şi fost găsită vinovată, Tribunalul Bihor şi apoi Curtea de Apel condamnând-o la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani. Sentinţa nu e definitivă, procesul continuând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Oricum s-ar termina, având în vedere noile învârteli penale cu care a fost prinsă, femeia tot riscă să ajungă după gratii. Iar asta, ironia sorţii, pentru că a fost complice la fraudarea banului public pe care îl păzeşte tocmai fosta ei jumătate.