Scandal în toată regula între procurorii orădeni şi poliţiştii de la circulaţie implicaţi în cercetarea tragicului accident provocat în urmă cu trei săptămâni de interlopul Iuliu Kiss, zis Paprika. Procurorii, care până acum doar supravegheau mersul investigaţiei, i-au reclamat pe poliţişti pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi au preluat în anchetă proprie dosarul deschis pentru ucidere din culpă.

Sesizarea depusă împotriva poliţiştilor la Parchetul Bihor dezvăluie o serie de abateri privind derularea cercetărilor. Printre ele, cea mai gravă e că poliţiştii au omis să ridice pentru expertizare bolidul interlopului, iar viteza din momentul impactului au stabilit-o la indicaţia unui  inginer neautorizat.

Premieră

03 Adriana Jurcan.jpgBIHOREANUL a prezentat pe larg, săptămâna trecută, filmul tragicului accident provocat de Iuliu Kiss. Beat fiind, interlopul de 37 de ani nu a ţinut cont de indicatorul care l-ar fi obligat să acorde prioritate de trecere în intersecţia străzilor Meşteşugarilor cu Barcăului, şi a izbit cu maşina un Tico în care se aflau trei tinere. În urma impactului extrem de puternic, Adriana Jurcan (foto) a murit pe loc, iar sora ei geamănă, Anca, şi verişoara Mariana au ajuns în spital în stare gravă.

BIHOREANUL a subliniat că arestarea şoferului era o premieră, măsura fiind determinată atât de gravitatea tragediei prin care trec familiile tinerelor, cât şi de reacţia opiniei publice, care a condamnat toleranţa anchetatorilor şi judecătorilor în astfel de cazuri. Doar anul trecut, 52 de persoane au murit în 51 de accidente petrecute pe raza judeţului, 8 autori fiind reţinuţi de poliţişti, dar niciunul arestat. Iar îngăduinţa autorităţilor nu se opreşte aici. Căci, indiferent cum s-au produs accidentele, instanţele au dat pe bandă rulantă sentinţe blânde. Cel mai recent caz este al şoferului care, având permisul suspendat, a zdrobit o femeie pe trecerea de pietoni, iar apoi a fugit de la locul accidentului: Curtea de Apel l-a condamnat definitiv la doar 2 ani de închisoare cu suspendare!

Anchetă din anchetă

01 iuliu kiss.jpgDeşi în cazul Kiss (foto) a pornit în forţă, ancheta s-a "sucit" săptămâna trecută, când procurorii au cerut anchetarea poliţiştilor implicaţi în cercetări. "Ne-am sesizat pentru infracţiunea de abuz în serviciu comisă de organele de cercetare penală, care nu au adus de îndată faptele la cunoştinţa procurorului, împiedicând astfel controlul asupra activităţii de cercetare penală şi încălcând cu bună-ştiinţă toate celelalte prevederi legale", a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Parchetului Oradea, prim-procurorul adjunct Simina Goia.

Paginile dosarului au scos la iveală o serie de abateri grave care denotă cel puţin lipsă de profesionalism din partea poliţiştilor, dacă nu cumva, mai grav, "sensibilizarea" lor de către interlop sau apropiaţii lui. În primul rând, deşi accidentul s-a produs pe 11 iunie, sâmbătă, dosarul deschis pe numele lui Kiss a fost înregistrat abia marţi dimineaţă, pe 14 iunie, odată cu prezentarea şoferului la Parchet pentru audieri, după ce înainte cu o seară poliţiştii dispuseseră reţinerea lui. "Poliţiştii ne-au sunat pe 13 iunie, seara târziu, că au reţinut inculpatul, dar abia a doua zi, pe 14 iunie, au înregistrat oficial dosarul, deşi Codul de procedură penală spune că trebuia să ne informeze de îndată. Noi nu suntem obligaţi să deschidem televizorul ca să vedem că s-a produs un accident", explică Goia.

Cercetări fuşerite

Procurorii spun că lui Kiss nu i s-a stabilit alcoolemia la locul accidentului, prin testarea cu etilotestul, deşi era obligatoriu. Interlopul a suflat de mai multe ori în aparat, dar slab şi fără rezultat, motivând că nu poate mai tare deoarece în momentul impactului fusese lovit în piept de airbag-ul maşinii. Totodată, deşi i s-au prelevat probe de sânge pentru a se determina ulterior cantitatea de alcool din organism, lui Kiss nu i s-a făcut nici testul antidrog, iar asta în condiţiile în care chiar apropiaţii lui spun că e cunoscut consumator de stupefiante.

De asemenea, poliţiştii nu au fotografiat bordul Mercedesului, iar maşina, care trebuia sigilată şi ridicată, a fost lăsată în posesia lui, dându-i astfel posibilitatea să reseteze computerul de bord, care stochează şi informaţiile privind viteza din momentul impactului.

Poliţiştii, spune magistratul, au stabilit viteza cu un  inginer neautorizat, găsit nici acum nu se ştie de cine. "Ne-au adus o hârtie pe care nici măcar nu s-au deranjat s-o înregistreze, din partea unui inginer neautorizat, cum că inculpatul ar fi avut 90 km/oră. Asta însă nu e probă şi nu poate fi luată în considerare. Nu s-a făcut o constatare tehnică, cum prevede procedura", arată procuroarea.

Poliţia tace

03 Adrian Sabau.jpgDeşi Goia a refuzat să nominalizeze poliţiştii suspectaţi de mătrăşirea anchetei, BIHOREANUL a aflat că unul din cei vizaţi e inspectorul Adrian Sabău (foto), ofiţerul de la Poliţia Rutieră care a efectuat atât cercetările la faţa locului, cât şi investigaţiile ulterioare. Şi acesta, şi conducerea Poliţiei Bihor refuză însă orice declaraţie. "Deocamdată nu vreau să-mi dau cu părerea, eventual după ce se mai liniştesc lucrurile. Să decidă alţii dacă am greşit sau nu. Eu spun că mi-am făcut treaba", a declarat inspectorul pentru BIHOREANUL.

Acelaşi lucru îl crede şi Răzvan Doseanu, avocatul interlopului aflat acum în arest. Unele acuzaţii aduse poliţiştilor nu au fond real, susţine apărătorul lui Paprika. "N-aveau ce să fotografieze pe bordul maşinii, căci vitezometrul e digital. O să propun firmei Mercedes să le înlocuiască cu ac, să nu mai fie probleme!", spune, ironic, Doseanu. În plus, continuă el, maşina a fost indisponibilizată timp de două zile în curtea Poliţiei, pentru a se căuta inclusiv urme de droguri. Computerul a fost verificat şi el, în acest fel stabilindu-se că viteza a fost de 90 km/oră. "Abia pe 13 iunie s-a returnat maşina proprietarului", spune avocatul, fără a putea explica, însă, de ce informaţiile privind aceste aspecte nu au fost cuprinse în dosar şi comunicate procurorilor.

În colimator

Culmea, avocatul interlopului se oferă să-i apere, gratis, pe toţi poliţiştii care vor fi acuzaţi că au compromis ancheta în favoarea clientului său.

Trecând peste ironii şi tupeu, atitudini de înţeles în condiţiile în care va putea specula din plin neregulile din anchetă, Doseanu e convins că astfel de incidente ar fi evitate dacă procurorii s-ar prezenta la locul fiecărui accident, pentru a coordona personal cercetările. "În locul poliţiştilor, aş propune ca la fiecare accident să se prezinte un procuror, să coordoneze întreaga cercetare, să participe la măsurători şi audieri. Că-i sâmbătă, duminică, zi, noapte sau sărbătoare", spune avocatul lui Kiss.

Până atunci, procurorii au dispus ridicarea Mercedesului, au preluat dosarul în anchetă proprie şi au sesizat conducerea Parchetului cu privire la abaterile poliţiştilor. Iar dacă suspiciunile lor se vor confirma, cazul va deveni un adevărat ma­nual de incompetenţă şi o palmă pe obrazul Poliţiei Bihor, care a reuşit să se facă părtaşă unui criminal. Fie din dezinteres, fie din interes...


SPERANŢE
Trezită din comă

Săptămâna trecută, Anca Jurcan, sora geamănă a Adrianei, tânăra care a murit în tragicul accident, şi-a revenit din comă şi a fost transferată de la Secţia de Terapie Intensivă la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean. Starea ei este în continuare gravă, motiv pentru care medicii au refuzat deocamdată să-şi dea acordul pentru transferul într-o clinică din străinătate. Totuşi, pentru că poate respira şi se poate hrăni fără aparate, sunt optimişti în privinţa şanselor tinerei de a-şi reveni. Deşi Anca a întrebat de mai multe ori despre sora sa, nici părinţii şi nici medicii nu i-au spus că aceasta a murit, de teamă că vestea ar putea s-o afecteze. În ce o priveşte pe verişoara lor, Mariana, aceasta este internată într-o clinică din Cluj.

Pe de altă parte, deoarece în caz de accidente costul tratamentelor nu e suportat de CAS, avocatul Mircea Ursuţa, angajat de familia Jurcan, a solicitat un avans pentru cheltuieli urgente firmei Omniasig, cea la care Iuliu Kiss îşi asigurase Mercedesul.

De asemenea, Călin Jurcan, fratele Ancăi, a deschis conturi pentru cei care doresc să le ajute pe fetele care au supravieţuit tragediei. Titularul este Jurcan Călin Ionel, iar conturile sunt RO28BTRL00501201D37505XX (lei) şi RO03BTRL00504201D37505XX (euro).