Amplasamentul fostei mori Emilia de la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul şi 1848 din Oradea va fi ocupat de un bloc de locuinţe înalt de cinci etaje.

Cu spaţii comerciale 

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reprezentanţii Primăriei Oradea, în urma şedinţei Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) de joi clădirea cu subsol, parter şi cinci etaje va avea funcţiuni multiple.

"Euro Max Investment a solicitat CMUAT aviz de oportunitate pentru construire imobil mixt de locuinţe colective pe strada Mihail Kogălniceanu, intersecţie cu strada Mihai Viteazul şi strada 1848, pe amplasamentul fostei Mori Emilia, având regim de înălţime S+P+5 etaje, cu funcţiuni terţiare cum ar fi spaţii comerciale, birouri, cabinete medicale şi altele", se menţionează în comunicat.

CMUAT a avizat proiectul cu condiţia ca măcar prin volum imobilul să amintească de fosta moară Emilia, iar investitorul să îşi asume realizarea unui Plan Urbanistic Zonal.

"CMUAT a solicitat investitorului ca prin volumetrie clădirea să aducă aminte de silueta vechii Mori Emilia. Planul Urbanistic Zonal va trebui să reglementeze posibilităţile de construire pentru întreg cvartalul delimitat de străzile Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul, 1848 şi Evreilor Deportaţi", a declarat arhitectul şef al oraşului, Radu Fortiş.

Potrivit comunicatului Primăriei, documentaţia de urbanism va trebui supusă dezbaterii publice conform Hotărârii de Consiliu Local 495 din 2019.

Abandonată şi distrusă...

După cum BIHOREANUL a mai scris, moara Emilia, aflată într-o avansată stare de degradare, a fost demolată de proprietar în anul 2014 pentru valorificarea amplasamentului ultracentral.

Direcţia pentru Cultură Bihor a demarat procedura pentru clasarea imobilului ca monument, însă Ministerul Culturii nu a răspuns demersului aşa că clădirea a fost dezafectată.

Moara Emilia, funcţională din 1884, a aparţinut evreului maghiarizat Jakab Weinberger şi producea pe an cam 5.000 de tone de grâne măcinate care se vindeau în Imperiul Austro-Ungar şi Franţa.

În timpul comunismului moara a fost închisă, utilajele casate şi distruse, iar clădirea a fost folosită drept depozit.

În anul 2000, Primăria a vândut imobilul omului de afaceri Ovidiu Copil, fost consilier local PSD, care a închiriat curtea amplasamentului unei firme de construcţii, care l-a folosit ca garaj pentru utilaje.