Temperatura din interior nu trece de 11 grade Celsius. Árpi și Ecaterina, pensionari trecuți de 70 de ani, își petrec ziua înfofoliți în pături. Se încălzesc privind la televizor, punând ceai la fiert sau aprinzând o țigară.

„Caloriferul pe ulei îl băgăm în priză cât să mai schimbe aerul și să usuce sarea umezită de condens”, spune femeia. Blocul este un frigider de beton, în care trăiesc cam 200 de orădeni.

Viața la rece

În apartamentele membrilor Asociației 116, constituită pe blocul L13 din Aleea Rogerius, atât că nu bate vântul. În rest, temperatura e aproape ca afară. „Ziua, când gătesc și mai pornesc radiatorul pe ulei, se mai dezmorțește, dar în rest nu poți sta decât cu haine groase”, spune Hálas Ecaterina (foto).

Femeia de 70 de ani și partenerul ei de viață, Árpád Gyöngyössy, cu 5 ani mai în vârstă, împart răceala locuinței. „Pornim radiatorul de trei ori pe zi, câte o oră, că mai mult nu ne permitem. Dacă până acum aveam 150 lei la factura de curent, de acuma o să ne vină de 3-4 ori mai mult”, zice Árpád.

În lipsa căldurii, pereții au început să prindă igrasie, în camere miroase a mucegai, ușile din lemn s-au umflat de la condens, iar pe geamuri se prelinge apă în cârpe puse pe pervaz. La fel ca în majoritatea celor 90 de apartamente din bloc...

Fără apă caldă și căldură

Culmea, cei 200 de locatari stau fără apă caldă și căldură fără ca asociația să aibă datorii la Termoficare! Starea precară a instalațiilor interioare a făcut, însă, ca în 2009 blocul să fie debranșat de la rețeaua de apă caldă pe fondul avariilor repetate, iar de atunci oamenii și-o produc cu boilere. „Până acum plăteam cam la fel ca la Termoficare, dar apa caldă venea imediat, nu trebuia să aștept 15 minute. Acuma, că s-a scumpit curentul, probabil vom plăti mai mult”, spune Ecaterina.

Din aprilie, după încheierea precedentului sezon de încălzire, blocul a fost debranșat și de la Termoficare. Árpád povestește că, „după ce s-a stricat ceva țeavă în beci, s-a luat și căldura, până se fac reparațiile”. Care, însă, nu s-au mai făcut.

Conducerea asociației a găsit abia în iulie un meșter dispus să facă lucrarea pentru... 40.000 lei! „Beciul era inundat cu mizerie, așa că nimeni nu dorea să lucreze acolo. Am scos cam 6 tone de mizerie și tot ar mai fi de scos”, spune administratorul asociației, Marius Mladin.

Reclamații în val

Apoi a început circul... În septembrie, când instalatorii au început totuși să lucreze, au fost scoși din beci de unul dintre proprietari. „O vecină a început să strige la ei și i-a amenințat cu reclamații la Primărie, la Finanțe, peste tot, pe motiv că ar lucra ilegal. Cum în ziua de astăzi instalatorii au câte lucrări vor, n-au stat să se certe. S-au mutat”, explică Mladin.

Starea tensionată din asociație datează de ani de zile, o parte dintre proprietari acuzând de delapidare toate conducerile care s-au succedat. „Mi-au făcut plângere penală și a trebuit să duc contractul de lucrări la Poliție, ca să arăt că în beci se lucra corect”, povestește administratorul. Mladin e cu atât mai supărat cu cât nu doar reclamanții, ci toți locatarii stau acum în frig. „Dacă oamenii ar fi lăsat instalatorii să lucreze, acum căldura ar fi fost deja pornită”, spune el.

„Zilele astea...”

La jumătatea lunii noiembrie, instalatorii au reluat înlocuirea conductelor din beci și, teoretic, reparațiile sunt pe terminate. „Zilele acestea ar putea fi pornită încălzirea”, zice Mladin. Vinerea trecută, totuși, caloriferele din apartamente erau încă reci, iar reluarea încălzirii este tot incertă.

„Asociația a fost debranșată de la sistemul de termoficare în aprilie, pentru lucrări pe rețeaua interioară, având în vedere pierderile nepermis de mari. De atunci n-am primit nicio solicitare de rebranșare, ci doar două reclamații că se lucrează fără aviz”, spune directorul comercial al Termoficare, Dan Crețu.

Directorul susține că, legal, Termoficare nu poate intra pe o proprietate privată, cum este și beciul imobilului, și nici nu și-ar dori. „Subsolul este insalubru, curge canalizarea, e greu de intervenit”.

Soluția amenzii

Nici angajații Primăriei nu vor să mai audă de cei 200 de orădeni care stau în frig. „Acolo este o problemă internă. Vecinii se ceartă dacă să pornească sau nu apa caldă, dacă este sau nu corect modul de calcul al facturilor, dacă se lucrează corect sau nu în beci... Nu avem ce face”, spune secretarul Consiliului Local, Eugenia Borbei (foto).

Angajații Biroului Asociații de Proprietari din cadrul Primăriei au făcut verificări care nu au dus nicăieri și au încercat să medieze o discuție între conducere și membri, dar fără rezultat. „În loc să se implice și să își schimbe conducerea, dacă sunt nemulțumiți, oamenii preferă să trimită reclamații”, spune o angajată.

Nici conducerea asociației nu e mai implicată. Funcționarii au convocat-o la Primărie pe 15 noiembrie, pentru consultări, dar la ora fixată s-a prezentat doar administratorul Mladin. „Președintele a venit abia după-amiază, că a fost la lucru, cenzorul a spus că și-a dat demisia și tot așa... N-am avut cu cine discuta”, spune funcționara.

Ca să nu plece cu mâna goală, președintele a fost amendat pentru „neîndeplinirea atribuțiilor”, faptă sancționată de Legea 196/2018 cu amendă începând de la 5.000 lei. Dar asta nu le va ține de cald locatarilor blocului, indiferent cât s-ar dușmăni cu vecinii...

UPDATE: Drept la replică

În urma apariției acestui articol, BIHOREANUL a primit un drept la replică, pe care îl regăsiți integral mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!