Liniștea uneia dintre ultimele zone cu case din Rogerius este tulburată. Milionarul Ștefan Kopányi vrea să construiască trei blocuri pe un teren viran dintre străzile Eroului Necunoscut și Iasomiei.

„Strada Iasomiei, din care urmează să se facă accesul la blocuri, este îngustă de 4,5 metri, cât un trotuar mai generos. Strada Păcii, care duce aici, e și mai îngustă. Nu vor face față traficului generat de o zonă de blocuri, cu mulți locatari și spații comerciale la parter, care vor atrage inclusiv mașini de aprovizionare”, protestează în numele vecinilor Simona Mihuțiu, proprietara unei case din strada Iasomiei.

Proiect vechi de 9 ani

Compania Euro Max Investment, aparținând magnatului Ștefan Kopányi, constructorul blocurilor Prima, cu peste 4.000 de apartamente în Oradea și alte câteva mii în București, vrea să ridice trei imobile de 4, 5 și 6 etaje, plus 2 retrase, pe spațiul viran dintre străzile Eroului Necunoscut și Iasomiei. Situată aproape în capul rampei care urcă spre Olimpiadei, zona, în care acum sunt numai case, este una dintre cele mai liniștite din oraș.

Daniel Tivadar, arhitect OradeaFirma orădeană a început să facă demersuri pentru a construi blocuri aici încă din 2015 și a obținut un prim aviz în 2017. De atunci, inițiatorul a propus municipalității mai multe variante de proiect, toate respinse din motive diferite, pentru a fi îmbunătățite. În luna mai a acestui an, investitorul a supus dezbaterii publice schițele finale ale proiectului făcut de un arhitect de casă al Primăriei, Daniel Tivadar (foto).

Între case

Potrivit documentelor depuse la Primărie, pe amplasamentul de circa 3.100 metri pătrați ar urma să fie ridicate trei blocuri, retrase cu circa 10 metri față de trotuarul din strada Eroului Necunoscut. Primele două - pornind dinspre vârful dealului - vor avea demisol, parter și câte 5 și 6 etaje, plus 2 retrase. Lipit de acestea, cel de-al treilea bloc va avea 4 etaje. În loc de demisol, sub această clădire va fi amenajat un gang de acces spre strada Eroului Necunoscut.

Cele trei clădiri, dintre care cea mai mare va avea o înălțime de 28 de metri, urmează să găzduiască 45 de apartamente, fiecare cu câte un loc de parcare în curte. La parterul blocurilor vor funcționa două spații comerciale care la rândul lor vor avea câte două locuri de parcare pentru aprovizionare.

„Accesul auto se va realiza din strada Iasomiei printr-o circulație cu dublu sens și doar cu ieșire spre strada Eroului Necunoscut”, se menționează în documentație.

Proiectul conține prevederi inclusiv pentru „dezvoltări viitoare”, când casele de pe actualul front stradal se vor fi retras și ele cu 10 metri, la fel ca blocurile din proiect. Pe viitor, de-a lungul străzii Eroului Necunoscut, unde acum există un trotuar îngust, ar urma să fie amenajat un drum colector cu sens unic dinspre strada Păcii spre strada Olimpiadei, astfel încât mașinile care ies din incinta imobilelor să nu mai treacă direct peste linia de tramvai.

„Și acum sunt ambuteiaje!”

Locuitorii din strada Iasomiei, unde acum sunt numai case și pe care se va amenaja accesul spre viitoarele blocuri, sunt împotriva viitoarei dezvoltări, așa că săptămâna trecută au depus la Primărie o petiție cu peste 60 de semnături.

Printre multe altele, oamenii susțin că vecinătatea blocurilor le va scădea prețul proprietăților, fiindcă nu vor mai avea intimitate, proprietarii acestora urmând să vadă în curțile lor, iar casele ar putea fi condamnate treptat la demolare. De asemenea, se tem că apariția unei aglomerări locative va crește traficul pe strada Iasomiei, oricum îngustă, și vor apărea ambuteiaje.

„Chiar și în prezent, în perioadele aglomerate ale zilei sunt blocaje care se extind din strada Păcii, dinspre Bulevardul Dacia, până în strada Olimpiadei, spre linia de tramvai. În primăvară, când au fost lucrări pe Eroului Necunoscut și circulația a fost deviată pe Iasomiei, s-au format ambuteiaje”, spune Simona Mihuțiu,

Oamenii au reclamat, de asemenea, că, deși este cu dublu sens, strada Iasomiei e deja prea îngustă pentru a permite trecerea, concomitent, a două mașini. În plus, majoritatea sunt obligați să își lase mașinile în stradă fiindcă nu au garaje, iar iarna sunt nevoiți să-și descarce lemnele de foc pe carosabil înainte să le care în curți, pentru că nu au acces auto, îngreunând astfel traficul.


UN DRUM PREA ÎNGUST. Locuitorii străzii Iasomiei, pe unde ar urma să fie calea de acces la viitoarele blocuri din strada Eroului Necunoscut, se opun proiectului. „Strada este prea îngustă. Va fi tot timpul coadă de mașini. Dacă se întâmplă ceva, nu vor avea cum să ajungă aici mașinile de Pompieri, Salvare sau Poliție”, spune un riveran

„Nu văd de ce ne-am opune”

De cealaltă parte, proprietarii imobilelor din strada Eroului Necunoscut, unde vor fi ridicate blocurile, se declară în favoarea acestora. Aici, majoritatea caselor sunt ori spații comerciale, ori de producție.

„Pe noi nu ne-ar deranja cu nimic blocurile. Ne-ar trece mai multă lume prin față”, spune angajata unui magazin de mobilă situat într-o clădire din stânga terenului care va găzdui dezvoltarea imobiliară.

De aceeași părere sunt și reprezentanții unei companii care deține imobilul din dreapta amplasamentului, unde funcționează o mică fabrică de încălțăminte. „Nu văd de ce ne-am opune. Aici funcționează o firmă, nu este un spațiu de locuit. Nu are de ce să ne deranjeze că va fi trafic. Poate așa va fi tras în zonă gazul și nu va mai trebui să ne încălzim cu lemne”.

Poziția întreprinzătorilor e împărtășită și de reprezentantul firmei Termocasa, proprietara unui spațiu comercial din vecinătate. „Între noi și terenul pe care vor fi făcute blocurile sunt trei proprietăți. Nu văd cu ce ne-ar deranja”, spune administratorul Adrian Farcaș.

Se caută răspunsuri

Marcel Dragoș, viceprimar OradeaSăptămâna aceasta, reprezentanții Primăriei vor analiza obiecțiunile riveranilor și ale celorlalte persoane care s-au pronunțat și le vor înainta proiectantului pentru a soluționa toate problemele ridicate. „În următoarea perioadă, proiectantul va trebui să ofere răspuns la toate obiecțiunile ridicate de locuitorii zonei”, spune viceprimarul Marcel Dragoș (foto).

Vicele nu împărtășește, însă, temerile proprietarilor de case din strada Iasomiei cum că viitoarele blocuri le vor tulbura intimitatea. „Și acum se vede în curțile caselor. Există blocuri turn atât mai sus, spre strada Olimpiadei, cât și mai jos, în Bulevardul Dacia”, argumentează el.

Probleme de trafic

În schimb, așa cum reclamă riveranii, cea mai mare provocare pe care o ridică proiectul firmei Euro Max Investment este rezolvarea problemelor de trafic.

„Proiectantul propune ca accesul să se facă pe strada Iasomiei. Asta înseamnă că riveranii nu vor mai putea să își lase mașinile pe stradă, pentru că se va bloca. În plus, ieșirea din perimetrul blocurilor va trebui să se facă printr-un gang, în strada Eroului Necunoscut, trecând peste linia de tramvai, iar Poliția Rutieră s-ar putea să nu fie de acord cu aceste soluții”, spune viceprimarul.

Oficialul afirmă că dacă aceasta va respinge soluțiile de trafic propuse, proiectul va fi respins spre reanalizarea de către proiectant. În schimb, dacă soluția de trafic va fi aprobată de polițiștii rutieri, proiectul va intra în dezbaterile comisiei de specialiști în urbanism care funcționează pe lângă Primărie.

Iar asta nu le miroase prea bine locuitorilor din strada Iasomiei, care se tem că proprietățile lor vor fi sacrificate pe altarul „dezvoltării” altora...


PRO ȘI CONTRA
Politica „densificării”

Lansată încă din vremea fostului primar Ilie Bolojan, politica „densificării” Oradiei, ce vizează construirea de blocuri în zone până atunci de case ori învecinate acestora - pentru a crește numărul consumatorilor de utilități, veniturile orașului din taxele pe proprietate și oportunitățile de dezvoltare ale orașului - pune orădenii în conflict.

Pe de o parte, proprietarii de case sunt nemulțumiți de vecinătatea blocurilor care vor avea vedere spre curțile lor, afectându-le intimitatea, precum și de faptul că acestea vor atrage locatari care le vor tulbura liniștea și, implicit, autoturisme care vor aglomera străzile.

Riveranii s-au pronunțat de-a lungul timpului împotriva construirii de blocuri în Piața Cetății, unul fiind plănuit (de milionarul Viorel Micula) cu 19 etaje, a celor 6 blocuri cu 15 etaje proiectate (de o firmă din Cluj) pe câmpul din spatele caselor de pe strada Morii, precum și în alte zone de case din Ioșia, Rogerius și Nufărul.

Unii dintre orădeni par, însă, resemnați. „Până la urmă, nu prea ai ce face. Dacă Primăria a început să aprobe blocuri lângă tine, ori te obișnuiești cu ideea, ori vinzi și pleci”, spune proprietarul unei case din strada Olimpiadei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!