Într-o zi de luni la începutul verii, cititorii BIHOREANULUI erau surprinşi că ziarul lor preferat era de negăsit încă de la prima oră. Nu se mai întâmplase ca tirajul unei publicaţii să dispară din chioşcuri chiar din zori. Singura explicaţie era că un cumpărător misterios l-a achiziţionat en-gros tocmai pentru ca ziarul să nu ajungă la destinatari.

Pentru redacţie, însă, enigma era uşor de dezlegat, cum la fel de uşor era de identificat şi cine avea un asemenea interes: prima pagină anunţa un articol fierbinte despre felul în care două personaje cunoscute ale urbei îşi consumau amorul pe banii contribuabilului: PDL-istul Mircea Matei şi PSD-ista Simona Iancu, fosta sa adjunctă de la ITM Bihor.

După apariţia dezvăluirilor, însoţite de fotografii elocvente, într-o nouă ediţie tipărită a doua zi, dar şi pe portalul eBihoreanul.ro, protagoniştii au acţionat redacţia în judecată, susţinând că ar fi victimele unei calomnii menite să le atragă pe nedrept oprobriul public. Iată, însă, o nouă dovadă că lucrurile prezentate atunci sunt cât se poate de reale. BIHOREANUL i-a surprins din nou!

Dragoste peste partide

08 facsimil.jpgÎn articolul "Udrea de Bihor" (facsimil), publicat pe 7 iunie, BIHOREANUL dădea în vileag o relaţie de amor care, în condiţii normale, putea fi ignorată chiar dacă viza doi adulţi, fiecare cu propria familie. Numai că de data asta era vorba de mult mai mult decât viaţa intimă, eroii fiind persoane publice care îşi consumă pasiunea pe buzunarul cetăţeanului: Mircea Matei, numit şef peste ITM Bihor în 2009, pe vremea alianţei PDL-PSD, promovat la începutul lui 2010 secretar de stat în MAI, ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare pentru Utilităţi Publice, respectiv Simona Iancu, pe care PSD-ul a făcut-o adjunctă la ITM, devenită şefă plină ulterior, după plecarea lui Matei.

BIHOREANUL arăta că după promovarea bărbatului, fosta adjunctă a început să facă tot mai dese drumuri în Capitală, ceea ce a înteţit zvonurile cu privire la relaţia sa cu fostul şef, cel pentru care, de fapt, făcea deplasările. Iar asta fiindcă de obicei pleca din Oradea vinerea şi se întorcea duminica. Deci, nu mai avea "acoperirea" că ar fi plecat în interes de serviciu, de vreme ce în week-end instituţiile guvernamentale sunt închise.

Unora le place dansul

Iancu Simona 01.JPGInformaţia era relevantă mai ales că în acea perioadă Simona Iancu (foto) îşi pregătea avansarea la Bucureşti, ca şefă a Inspecţiei Muncii pe ţară, funcţie echivalentă, la fel ca în cazul lui Matei, cu cea a unui secretar de stat. Nu fără sprijinul PDL-istului, împreună cu care blonda era văzută în Capitală, prin restaurante, săli de spectacole ori la Aeroport. BIHOREANUL, de altfel, semnalase posibila avansare, ceea ce l-a făcut pe Matei să sune la redacţie furios, pentru a nega că-şi exercită influenţa în acest scop şi a sublinia că între el şi blondă n-ar fi nicio idilă.

Dar, dacă până atunci informaţiile se bazau doar pe martori, ele au fost confirmate spectaculos la finele lunii mai, când cuplul a fost surprins de un orădean, la un spectacol desfăşurat la Sala Palatului. "Se purtau ca doi îndrăgostiţi care se ascund. Aveau şi motive. Mircea pentru că acasă la Oradea are doi copii şi o nevastă, iar Simona fiindcă deşi formal a divorţat, ca să nu renunţe la funcţie pe motiv de incompatibilitate cu afacerea soţului, profilată pe consultanţă în domeniul muncii, continuă să împartă cu respectivul aceeaşi vilă şi are, la rându-i, un copil", explica cel care a fotografiat "porumbeii", oferind imaginile spre publicare.

Sex pe buget

Dezvăluind love story-ul, BIHOREANUL arăta că deşi aparent legătura acestora ar ţine strict de viaţa privată, afacerea era cât se poate de publică, dat fiind atât faptul că Mircea Matei şi Simona Iancu sunt persoane publice, cât şi amănuntul că relaţia lor descria felul cum se pot ocupa, menţine şi utiliza funcţiile publice.

Iar episodul descris nu era singular, persoane din interiorul şi din afara ITM afirmând că ieşirile Simonei Iancu în Capitală pentru a-l întâlni pe Matei deveniseră un obicei notoriu. Ba chiar reporterul BIHOREANULUI însuşi a fost personal martor la o scenă de acest tip, pe data de 2 mai, când Matei şi-a condus amanta la Aeroportul Otopeni, cei doi îmbrăţişându-se. Pe de altă parte, revoltător era şi că adjuncta de la ITM nu călătorea pe banii săi, existând indicii că îşi deconta deplasările din bugetul instituţiei sau că, în alte cazuri, deşi lipsea, ea figura ca prezentă la serviciu, fiind deci plătită ca atare.

Fum fără foc

matei.jpgÎnainte de apariţia articolului, care urma să aibă un impact puternic în mediul politic local, BIHOREANUL a vrut să afle explicaţiile protagoniştilor. Aflat la sediul ITM şi aşteptând să fie primit de Simona Iancu, reporterul a fost sunat de Mircea Matei (foto) care a încercat să oprească publicarea poveştii. "Ăsta-i articol de ziar? Chiar trebuie să apară?", spunea PDL-istul, insistând că relaţia lor nu ar fi "de interes public", pentru ca apoi să nege orice legătură cu blonda de la ITM.

În ceea ce o priveşte, Simona Iancu l-a luat pe "nu" în braţe la început, dar apoi a încropit o istorisire cum că l-a însoţit pe Matei la spectacol doar din simplă, curată şi nevinovată... colegialitate. "Nu am de ce să fiu văzută cu el, sunt numai speculaţii!", a spus femeia iniţial, pentru ca în final, când a aflat că fuseseră fotografiaţi împreună, s-o dea la întors: "Nu e normal ca, dacă merg la Bucureşti, să-mi caut fostul şef, ca între colegi?"...

Suferinzi pentru onoare

După apariţia articolului în care le era prezentată idila, cei doi au considerat că îşi pot repara onoarea acţionând BIHOREANUL în judecată şi cerând daune morale de câte 15.000 de lei. Fiecare separat, dar ambii apelând la acelaşi avocat, unul apropiat PDL-iştilor.

"Acuzaţiile sunt neadevărate, făcute cu rea-credinţă, aducând atingere bunului meu renume, prejudiciind demnitatea, onoarea, viaţa mea particulară şi dreptul meu la imagine", a avut tupeul să susţină Matei în cererea de chemare în judecată, copiată ad-literam şi de Simona Iancu.

"În articol se afirmă în mod mincinos că subsemnatul aş avea o relaţie cu doamna Simona Iancu... Afirmaţia este prejudiciantă pentru mine", mai scria PDL-istul.

Război şi pace

Dacă în cursul verii procesul a stagnat, întâmplarea a făcut ca tocmai înaintea primei înfăţişări jurnalistul să se afle din nou în Capitală şi să dea peste amorezi. Era sâmbătă, 20 noiembrie, la Romexpo, iar o parte din episodul ce avea să urmeze s-a consumat în prezenţa a doi martori, dintre care unul ziarist la o publicaţie din Bucureşti. De altfel, tocmai unul din însoţitori i-a atras atenţia reporterului BIHOREANULUI că Mircea Matei şi Simona Iancu ieşeau de la Târgul de Carte Gaudeamus şi, ţinându-se de mână, se îndreptau spre parcare.

Jurnalistul a pornit în căutarea lor, i-a reperat şi i-a surprins cu aparatul foto în câteva cadre. Apoi s-a postat alături, aşteptându-le reacţia. Surpriză, primul impuls al politicianului a fost să pornească maşina de serviciu, un Passat înmatriculat pe Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu care a înaintat spre reporter, atingându-l la nivelul picioarelor. Matei s-a oprit abia când i s-a atras atenţia că scena mai e urmărită şi de alte persoane. Asta îi mai lipsea ditamai secretarului de stat, să fie văzut agresând pe cineva cu maşina MAI!

De cealaltă parte, Simona Iancu, derutată, încerca să-l calmeze pe PDL-istul care tuna agresiv: "De ce ne urmăreşti, bă?". La început i s-a raliat, cerând şi ea socoteală: "De ce vă ţineţi după noi? Cum vă permiteţi?". Între timp, Matei a început cu ameninţări: "Ai grijă, că ne mai vedem. Te termin! Te distrug!". Apoi, revenindu-şi, femeia a ieşit din maşină, moment în care reporterul i-a reproşat: "Aveţi tupeul să ne daţi în judecată şi să ne cereţi daune când sunteţi cu musca pe căciulă?". În timp ce Matei acuza din interiorul maşinii că "ăsta e şantaj", şefa de la ITM a pus capăt discuţiei, propunând un târg: "Dacă nu publicaţi nimic, nicio poză, îmi retrag plângerea!". Ca şi cum plângerea ei mincinoasă ar mai fi valorat ceva...

Plecat de-acasă

Culmea e că, în timp ce deschidea procesul împotriva BIHOREANULUI, susţinând împotriva tuturor evidenţelor că ar fi fost calomniat, Mircea Matei recunoştea în faţa soţiei - Daniela Pusta, patroana agenţiei Ella Mode - că situaţia prezentată astă-vară de ziarul nostru este adevărată. Ba, mai mult, politicianul a fost şi nevoit să părăsească domiciliul conjugal - tocmai apartamentul central pe care el îl obţinuse, ca un chilipir, prin influenţa pe care o avea pe vremea administraţiei PDL-iste!

Ceea ce, până la urmă, poate este spre binele bietei femei. Dacă nu de alta, măcar pentru că o scuteşte de ruşinea de a rămâne consoarta unui politician care s-a remarcat prin agresivitatea cu care îi tratează pe oponenţi şi pe jurnalişti, de la înălţimea unor funcţii ocupate fără să fi avut niciun merit profesional decât carnetul de partid.


BUNĂ REA
Legală, nu penală

Un alt aspect pe care BIHOREANUL l-a relevat în articolul "Udrea de Bihor" şi care a nemulţumit-o pe Simona Iancu viza conduita profesională îndoielnică a acesteia. "Eu n-am încălcat legea niciodată, cum aţi scris!", a pretins şefa ITM, inclusiv în cererea de chemare în judecată.

În realitate, ziarul a scris că între 2006-2008 Simona Iancu a fost cercetată, alături de alte patru colege, pentru falsificarea de carnete şi contracte de muncă eliberate unor persoane care, deşi nu erau angajate nicăieri, au folosit actele pentru a lua credite bancare fraudulos, şi că dosarul, instrumentat iniţial de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a ajuns în final la Parchetul Bihor, unde şefa ITM a beneficiat de o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. Chipurile pentru că "nu s-a putut dovedi dacă contractele în fals au fost întocmite la ITM", deşi una din colegele Simonei Iancu a recunoscut în faţa anchetatorilor acest lucru, ca şi faptul că mobilul era şpaga.

De asemenea, articolul arăta că şefa ITM a dat dovadă de incompatibilitate în funcţie, deoarece soţul său avea firmă de consultanţă tocmai în domeniul muncii, asigurând clienţilor imunitate la controalele ITM. "Practic, firma lui Marin Iancu, Evipersal, încasează taxe de protecţie", denunţa un funcţionar. Nelegalitatea a fost consemnată într-un raport al Corpului de Control al Inspecţiei Muncii din iunie 2006: "Pe lista inspectorilor de personal aprobaţi să gestioneze carnete de muncă apar soţii ale unor angajaţi ai ITM, cu un număr important de firme, ca Iancu Marin... Există situaţii în care referatul prin care se propune aprobarea este semnat de doamna Iancu Simona pentru soţul său, Iancu Marin", a relevat controlul.

În februarie 2007, inspectorul-şef adjunct al ITM, Nadia Racz, semnala şi ea că Simona Iancu "se află în conflict de interese". Problema incompatibilităţii s-a rezolvat, în cele din urmă, prin faptul că aceasta a divorţat de soţul patron. Unii comentează că doar formal...