În PSD Bihor sunt sute de tinere, dar una singură are un vino-ncoa’ special, reuşind în timp record să facă nu doar o fulminantă carieră politică, ci şi o căruţă de bani. Colegii îi zic "blonda lui Mang", şi nu degeaba.

Şeful filialei a pus-o secretară la partid, a încurajat-o să înfiinţeze o fundaţie cu care a supt bani publici, a propulsat-o în conducerea organizaţiei, făcând-o mâna lui dreaptă, şi a "înfipt-o" şi în Prefectură, pe un post de "bugetar obez", remunerat generos. Şi tot nu i-a fost destul. La 29 de ani, ambiţioasa Ana Maria Tiron a făcut un spectaculos "salt calitativ", trăgându-şi prin firma de consultanţă pe care o deţine o parte din banii comunelor cu primari PSD. Fără nicio jenă că profită de poziţia în care a fost cocoţată, cu pretextul că-i învaţă cum să-şi dezvolte localităţile...

Afaceri în "Famiglie"

Vineri, 18 septembrie. La o săptămână după ce soţia sa, Erica Mang, era votată în unanimitate, din postura de unic candidat, la şefia Organizaţiei orădene a Femeilor Social-Democrate, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, se pregătea la rându-i de reconfirmarea pentru un nou mandat, tot fără a avea vreun concurent.

Ziua începuse, însă, deranjant: un jurnalist s-a găsit să publice tocmai atunci un articol "negativ". Sub titlul "Afaceri în Famiglie", Vasilică Ichim (foto), redactor la cotidianul Crişana, dezvăluia pe blogul personal, oradeapress.ro, că tânăra protejată a şefului PSD Bihor, Ana Maria Tiron, a profitat de tripla sa calitate - secretar executiv al PSD Bihor, secretară la Cancelaria prefectului Claudiu Pop şi unic asociat la firma de consultanţă Elite Global Group - încheind în decembrie 2014 şi februarie 2015 cinci contracte de consultanţă, de câte 20.000 lei fiecare, cu primăriile Pocola, Remetea, Finiş, Tărcaia şi Drăgăneşti, toate conduse de colegi de partid, pentru realizarea unor strategii de dezvoltare locală.

Rezultatul? Într-un singur an, tânăra şi-a cumpărat un teren de 1.452 metri pătraţi şi un apartament de 38,32 mp. Ce-i drept, şi cu ajutorul unui credit bancar de 88.970 lei, uşor însă de rambursat din cei 100.000 lei încasaţi de la primăriile pesediste!

"Că a fost ilegal sau nu, asta vor stabili organele legii, dacă se vor sesiza. Faptul că un prefect provenit din PSD are o subalternă secretar executiv la PSD care are o firmă ce face afaceri cu primari PSD, în condiţiile în care primăriile răspund de actele emise în faţa prefectului, este sigur un lucru imoral", concluziona autorul, sugerând că reuşita tinerei nu ar fi fost posibilă fără relaţiile construite la Prefectură.

Refuzat la tipar

Oricât de flagrant este conflictul de interese moral în care fusese surprinsă o persoană aflată şi în conducerea unui partid, şi într-o instituţie publică, dar şi beneficiară de bani publici de la alte instituţii publice, articolul nu a văzut totuşi lumina tiparului în ziar, aşa încât informaţia să ajungă la cât mai mulţi cititori. "I-am propus subiectul redactorului-şef, dar a spus că nu ne interesează, aşa că l-am pus pe blogul personal", spune jurnalistul Vasilică Ichim.

Chiar şi în aceste condiţii, care nu au tulburat realegerea lui Ioan Mang la cârma PSD Bihor, dezvăluirea a stârnit nemulţumiri în elita "poporului pesedist". "E prea de tot. Filiala e condusă de Ioan Mang, Organizaţia de Femei la Municipiu de nevastă, iar protejata face bani cu primarii", şi-a exprimat iritarea unul dintre pesediştii cu funcţie de răspundere într-o instituţie deconcentrată, al cărui salariu anual abia atinge o treime din câştigurile junei protejate a şefului de partid.

Bani pentru Şefu’

Ajunsă om de bază în politica şi afacerile pesediste, Ana Maria Tiron merită un portret complet. Născută acum 29 de ani la Ceica, absolventă a Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea şi a unui masterat în "Economie Socială", tânăra a fost remarcată de preşedintele PSD Bihor încă din perioada 2009-2012, pe când Ioan Mang era senator. Acesta a angajat-o atât la propriul cabinet senatorial, cât şi ca secretară la sediul partidului. În scurt timp, tânăra i s-a băgat sub piele, astfel că a propulsat-o, spre stupefacţia multor colegi de partid, chiar secretar executiv al PSD Bihor, funcţia nr. 2 în filială.

"Blonda lui Mang" s-a străduit să rămână mereu sub radar, ferindu-se de presă, contrar reflexelor oricărui politician în devenire. Singurul eşec, din acest punct de vedere, l-a înregistrat în iulie 2013. BIHOREANUL dezvăluia atunci (facsimil) că împreună cu un coleg de partid, Felix Cozma, şeful Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Intervenţii Sociale, Ana Maria Tiron înfiinţase Asociaţia Pro Viitor, prin care în doar trei luni a "absorbit" de la Primăria Oradea şi de la Ministerul Tineretului 98.000 lei pentru un proiect "cultural" (Ora de literatură vs Ora de socializare), unul "ecologist" (Promovarea Zilei Mediului în rândul tinerilor) şi unul "de tineret" ("Drepturile tinerilor la angajare").

Dacă despre efectele lor sociale îşi mai amintesc, poate, doar ONG-iştii de partid, sub aspect financiar rezultatul a fost cert profitabil tipografiei GrafX, controlate de Mang. Explicaţia? 43.000 lei din totalul finanţărilor au ajuns în conturile acesteia, pentru pliantele şi broşurile plătite de asociaţie. "Eu le-am cerut tinerilor să-şi facă fundaţii, e singura modalitate de a organiza activităţi pe care partidul nu le poate desfăşura", explica atunci şeful PSD Bihor.

Băgată pe gât

Chiar dacă prefectul ar putea fi considerat principalul vinovat pentru afacerile pe care secretara Cancelariei sale le-a derulat cu primăriile pesediste, Claudiu Pop (foto) afirmă că habar nu avea, aflând despre ele abia din relatarea de pe blogul jurnalistului de la Crişana. "Legal, domnişoarei Tiron nu i se poate imputa nimic, niciun conflict de interese, fiindcă nu este funcţionar public, iar prin natura sarcinilor pe care le are în instituţie nu putea determina deciziile niciunui primar", a ţinut prefectul să precizeze.

Chiar dacă ar putea părea că Pop îi "ţine spatele", BIHOREANUL a aflat că acesta nu a angajat-o pe Ana Maria Tiron la Prefectură din proprie iniţiativă, ci a fost pur şi simplu nevoit s-o accepte ca subalternă, la dorinţa şefului de partid. "Mang i-a băgat-o pe gât în toamna lui 2012, după ce USL a câştigat alegerile, iar de atunci între Pop şi Ana Maria există o legătură doar pe hârtie", spun membri ai PSD. De altfel, până la începutul lui 2015, când Mang era debarcat din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, protejata sa nici măcar nu se prezenta la serviciu, la Prefectură, ci îi păzea acestuia anticamera de la CJ.

Leafă da, muncă ba!

Abia după ce şeful PSD Bihor a rămas fără funcţia de la CJ, protejata sa a început să-şi facă apariţia la Prefectură, dar mai mult pentru a semna condica, în continuare prestând la partid, unde Mang şi-a mutat biroul. Deşi, potrivit fişei postului, în calitate de consilier personal angajat pe bază de contract pe durata mandatului prefectului, Ana Maria Tiron avea ca sarcină consilierea acestuia pe "probleme de imagine", de relaţiile Prefecturii cu presa se ocupă, de fapt, şefa Cancelariei, Claudia Timofte (foto). Nicidecum "blonda lui Mang", care nu face decât să-şi ridice leafa de peste 2.000 lei pe care alţi bugetari doar o visează!

Evident, nici Timofte, care este formal şefa directă a "blondei lui Mang" în Prefectură, nu a îndrăznit să propună vreodată sancţionarea acesteia. Motivul? Lesne de ghicit: membră ea însăşi a PSD Bihor, ar fi însemnat să se confrunte cu şeful pe linie de partid, Ioan Mang.

Afaceri încrucişate

Neîmpovărată cu munca, nu e de mirare că protejata şefului PSD Bihor se ţine de afaceri. Propriile declaraţii de interese postate pe site-ul Prefecturii, dar mai ales actele de la Oficiul Registrului Comerţului, dezvăluie că tânăra era chitită să facă bani din politică încă din 2011, când împreună cu acelaşi coleg de partid Felix Cozma a înfiinţat Elite Global Group, cei doi având câte 50% din acţiuni.

Iniţial, administrator au pus-o pe o anume Anca Maria Birou, de care s-au folosit, cel puţin în acte, şi în Asociaţia Pro Viitor. Anul trecut, însă, obligat de statutul de funcţionar public, Cozma a părăsit firma, iar Tiron, rămasă unic patron, a pus administrator o studentă de numai 22 de ani, Aura Elena Clopot. O necunoscută din judeţul Călăraşi, al cărei nume nu suscită interes decât pus în legătură cu o altă informaţie, şi anume că, la rându-i, aceasta deţine o altă firmă, Airam SRL (Maria, citit invers), proaspăt înfiinţată, la care Ana Maria era la un moment dat administrator. Altfel spus, fiecare din cele două îşi patrona propria firmă, dar o administra pe a celeilalte! O altă coincidenţă interesantă e că Airam SRL oferă pe internet clienţilor tipărituri, afişe, flyere...

În ce priveşte know-how-ul, background-ul şi amploarea afacerilor lui Tiron, e suficient de spus că pe întreg anul 2014 cifra de afaceri a Elite Global Group s-a ridicat la... 2.324 lei, iar numărul mediu de angajaţi a fost unul (1). Altfel spus, o firmă care trăieşte doar din contracte "servite" din bani publici!

Pur şi simplu

Cum a ajuns şefuţa PSD Bihor să obţină contractele cu primarii pesedişti? Ioan Man, edilul comunei Finiş, explică frust că "pur şi simplu ne-a făcut strategia şi gata!". În schimb, Tiron pretinde că a lucrat întâi gratis pentru edili, ajutându-i să înfiinţeze un aşa numit Grup de Acţiune Locală, pentru a accesa fonduri nerambursabile, şi abia atunci când aceştia şi-au dat seama că trebuia să-şi facă şi Strategii de Dezvoltare Locală au apelat din nou la ea, de data asta contra cost. "Au făcut firmei (n.r. - Elite Global Group) o cerere de ofertă, iar firma a făcut o ofertă", a declarat sec Tiron.

În ce priveşte "îmbârligarea" cu firma prietenei care în acte îi administrează societatea, pesedista a refuzat orice lămurire. "Această firmă (n.r. - Airam, la care a fost administrator) nu are legătură cu mine, vă rog să nu-mi asociaţi numele cu ea, nu aş vrea să-i fac reclamă!", s-a eschivat Ana Maria Tiron, chit că relaţia cu Aura Elena Clopot e suficient de străvezie.

"Am dreptul"

Pesedista susţine că, fiind angajată la Prefectură ca personal contractual, deci nesupusă constrângerilor pe care funcţionarii publici le au în administrarea firmelor şi în derularea afacerilor, nici nu a încălcat legislaţia privind conflictele de interese şi incompatibilităţile, nici nu a făcut ceva imoral. Cu tupeu, convinsă pesemne că apărarea cea mai bună e atacul, a declarat BIHOREANULUI că afacerile sale cu primarii PSD sunt "în mod cert mai morale decât faptul că unul dintre copreşedinţii PNL Bihor, fostul prefect Gavrilă Ghilea, are contracte de sute de milioane de euro cu primarii PNL".

Atâta doar că dacă firma de construcţii a acestuia a câştigat contracte numai prin licitaţii, deci transparent şi în competiţie cu alte firme, care puteau inclusiv să conteste rezultatele licitaţiilor, şi încă din vremea când proprietarul lor era în opoziţie faţă de PNL, şefuţa PSD Bihor a primit contractele de consultanţă direct de la primari, fără nicio concurenţă. Doar pentru că este "blonda lui Mang"...


COPY PASTE
Reţeta Adelina Coste

Şmecheria prin care favorita unui şef de partid obţine contracte de la primăriile conduse de colegi ori aliaţi politici nu este deloc nouă, Ana Maria Tiron copiind-o de la o predecesoare a sa, Adelina Coste (foto), care a condus Cancelaria fostului prefect Gavrilă Ghilea.

În octombrie 2014, BIHOREANUL a dezvăluit că Adelina Coste, care îi fusese impusă lui Ghilea de fostul preşedinte PDL Bihor Petru Filip, acum senator PSD, a încheiat în 2011-2012 nu mai puţin de 17 contracte de consultanţă cu edili PDL şi UDMR, obţinând prin firma sa, Act Legis Consult, câte 8.000 lei de la fiecare pentru a le realiza "Implementarea unui sistem de control managerial".

În total, Coste a încasat 148.160 lei de la primăriile Biharia, Cefa, Mădăras, Cetariu, Roşiori, Cherechiu, Tarcea, Borş, Husasău de Tinca, Balc, Olcea, Şoimi, Paleu, Sînmartin, Bunteşti, Buduslău şi, în final, şi Bratca, singura cu edil PNL, pentru care se angajase să facă şi un ziar comunal, realizat în trei numere, tirajul de 1.200 exemplare fiind distribuit gratuit.

La fel ca în cazul Anei Maria Tiron, niciun primar nu a negociat cu şefa Cancelariei Prefectului preţul contractelor, fixat invariabil la aceeaşi sumă. "Ea ne-a propus contractul, ea a fixat şi preţul", a recunoscut la acea vreme unul dintre edilii pedelişti.

În prezent, Adelina Coste este vicepreşedinte PSD Bihor, partid în care a migrat tot la recomandarea fostului primar Petru Filip. Contrar multor aşteptări, aici nu a reuşit, totuşi, să mai încheie contracte de consultanţă şi cu primarii pesedişti. Explicabil, zic noii colegi, pentru că două blonde nu încap în aceeaşi "vitrină"...