"Nu experimentelor sociale pe români!". Blocul Naţional Sindical, una dintre cele mai active organizaţii de profil din România, a declanşat o campanie prin care se opune deciziei Ministerului Finanţelor de a transfera contribuţiile sociale integral în sarcina angajaţilor de la 1 ianuarie 2018.

"Din 119 de ţări care au implementate un sistem de protecţie socială şi a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului", a transmis liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă.

Încalcă toate convenţiile

Potrivit sindicalistului, transferul contribuţiilor la CAS şi CASS exclusiv pe umerii angajaţilor încalcă flagrant convenţiile internaţionale ratificate de România cu privire la sistemele de securitate socială, recomandările Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi mai multe directive europene.

Spre exemplu, Convenţia 102/1952 a OIM prevede că "totalul cotizaţiilor de asigurări suportate de salariaţii protejaţi nu trebuie să depăşească 50% din totalul resurselor financiare alocate pentru protecţia salariaţilor, a soţiilor şi copiilor lor".

Bani mai puţini

Morgovan spune că prin transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor "rămân fără finanţare: asigurările de şomaj, asigurările în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, garantarea creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorului, asigurarea pentru concedii medicale şi indemnizaţii".

În plus, obligaţi să suporte contribuţiile sociale, angajaţii îşi vor vedea veniturile diminuate. "Azi angajatul plăteşte contribuţii sociale 16,5% şi impozit pe salarii 16%, de la 1 ianuarie salariatul va plăti contribuţii sociale 35% şi impozit pe salariu 10%", se menţionează în comunicat.

Vor fi proteste!

Potrivit liderului BNS Bihor, campania declanşată de sindicatele afialiate va fi urmată în perioada următoare de proteste de stradă.

"În primă fază vrem să le atragem atenţia guvernanţilor cu privire la efectele măsurii pe care vor să o impună, astfel încât să renunţe la ea. În cazul în care nu se întâmplă nimic, într-o fază ulterioară vom trece la organizarea de proteste în toată ţara", a spus Morgovan.

Liderul sindical a afirmat că primele mişcări de stradă ar putea să aibă loc în cursul lunii octombrie, iar amploarea lor să crească odată cu apropierea datei de 1 ianuarie 2018.