Trendul impus în timpul pandemiei de Covid-19 se menţine. Numărul credincioşilor care au participat vineri la slujbele de sfinţire a apelor, oficiate în Biserica cu Lună şi Catedrala Sfântul Nicolae din centrul Oradiei, a fost mai mic decât în alți ani.

Boboteaza de primăvară

Credincioşii greco-catolici s-au adunat la Catedrala Sfântul Nicolae încă din jurul orei 10. Dacă în timpul pandemiei lăcaşul de cult a reunit la slujba de Bobotează în jur de 150 de credincioşi, acum numărul lor nu a ajuns nici la 100 de participanţi, în ciuda vremii surprinzător de calde pentru această perioadă a anului.

În loc de tradiţionalul ger al Bobotezei, temperaturile exterioare, de circa 7 grade Celsius, şi soarele puternic au anunţat mai curând o vreme de primăvară.

O explicaţie a numărului mai mic de participanţi ar putea fi şi faptul că, anul acesta, Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care oficiază în mod tradiţional slujba de sfinţire a apelor, a lipsit din Oradea. Episcopul a condus delegaţia orădeană care a luat parte la ceremonia de înmormântare a Papei Benedict al XVI-lea, care a avut loc joi la Vatican.

Slujba de sfinţire a apelor a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de părintele paroh Ovidiu Duma, care, la fel ca în fiecare an, pe lângă rezervorul cu apă sfinţită, a pregătit și o mie de sticluţe cu Agheazma Mare pe care credincioşii să le poată duce acasă.

Peste o mie de litri de Agheazmă Mare

La Biserica cu Lună, numărul orădenilor veniţi la slujbă a fost de circa 150, majoritatea pensionari, lăcaşul de cult dovedindu-se mai mult decât încăpător.

În jurul orei 12, soborul de preoţi condus de părintele paroh Teodor Cristea a ieşit în faţa bisericii pentru sfinţirea apei din butoiul de plastic şi din cele două rezervoare mari pregătite din ziua precedentă.

Urcaţi pe scăriţe metalice, preoţii au scufundat crucea şi mănunchiul de busuioc în apă. "Însuţi şi acum, Stăpâne, sfinţeşte apa aceasta cu Duhul Tău cel Sfânt", a rostit părintele Cristea.

Credincioşii care aşteptau nerăbdători cu flacoanele în mâini s-au bulucit să ia Agheazma Mare. „Nu înţeleg de ce stau atâta la robinet. Câte flacoane şi-au adus? Duc apă sfinţită la tot blocul?", a protestat un bărbat. La fel ca în fiecare an, preoţii au îndemnat asistenţa să nu se înghesuie, pentru că va fi apă sfinţită pentru toată lumea.

„Am sfinţit peste o mie de litri de apă. Cine doreşte poate veni să îşi ia Aghiazma Mare de la biserică toată săptămâna viitoare, până pe 14 ianuarie, când va fi Odovania Praznicului (n.r. sfârşitul sărbătorilor de iarnă)", a declarat pentru BIHOREANUL părintele Teodor Cristea.

Potrivit învăţăturii bisericeşti, apa sfinţită de Bobotează se poate bea până pe 14 ianuarie dimineaţa, pe stomacul gol, pentru sănătate şi binecuvântare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!