Pandemia de Covid-19 a făcut ca numărul credincioşilor care au participat la slujba de sfinţire a apelor oficiată miercuri la Biserica cu Lună şi Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae din Oradea să fie mai mic decât în anii precedenţi.

"Sfinţeşte apa aceasta!"

Credincioşii greco-catolici s-au adunat la Catedrala Sfântul Nicolae umplând lăcaşul de cult încă din cursul dimineţii, dar fără să se lase cu aglomeraţie ca în anii precedenţi.

Slujba oficiată de un sobor de preoţi condus de Prea Sfinţitul Virgil Bercea a adunat în incinta lăcaşului de cult peste 150 de credincioşi, în marea majoritate vârstnici.

Cu obrazul palid sub masca de protecţie şi cu ochelarii traşi pe vârful nasului ca să nu se aburească, episcopul a condus slujba cu o voce constantă, slăbit încă după perioada de boală.

"Tu însuţi dar Iubitorule de oameni vino cu puterea Sfântului Tău Spirit şi Sfinţeşte şi apa aceasta!", a invocat Prea Sfinţitul în timp ce scufunda în apă Crucea şi buchetul de busuioc.

Preoţii catedralei Sfântul Nicolae au pregătit cu o seară înainte mai multe lăzi cu flacoane cu apă având în ele câte un fir de busuioc, pentru a respecta normele sanitare pe timp de pandemie, şi un butoi cu apă sfinţită din care participanţii la slujbă care doreau să se poată servi singuri.

Credincioşii greco-catolici au început să se îndrepte către casele lor cu puţin înainte de ora 12, tocmai când fraţii lor ortodocşi ieşeau în faţa Bisericii cu Lună, pe o ploaie măruntă bătută de vânt, pentru slujba de sfinţire a apelor.

Pe ploaie şi vânt...

Gol în cursul dimineţii, când oraşul părea pustiu, platoul din faţa catedralei ortodoxe era deja plin de lume în jurul orei 12.

Peste 300 de credincioşi, în cea mai mare parte pensionari, aşteptau ca soborul de preoţi condus de părintele paroh Teodor Cristea să sfinţească apa din două butoaie ridicate pe suporţi.

Urcaţi fiecare pe câte o scară metalică, doi preoţi scufundau în apă busuiocul şi crucea străduindu-se să îşi ţină echilibrul bătuţi de vântul puternic care făcea să fluture de la prapori până la tricolorul folosit pe post de faţă de masă pe care parohul ţinea cartea de rugăciuni.

Punga cu busuioc aşezată lângă piciorul mesei a fost mutată de vânt în mulţime fiind recuperată de unul dintre îngrijitorii bisericii.

"Însuţi şi acum, Stăpâne, sfinţeşte apa aceasta cu Duhul Tău cel Sfânt", a rostit de trei ori părintele Cristea, pentru a continua cu formula: "Dă tuturor celor ce se vor atinge de dânsa şi se vor stropi şi o vor gusta: sfinţire, sănătate, curăţire şi binecuvântare".

"Nu vă înghesuiţi"

Adunaţi în jurul butoaielor, credincioşii aşteptau încheierea slujbei cu flacoanele în mâini.

"Vă rugăm să nu vă înghesuiţi, pentru că este pentru fiecare şi, aşa cum v-am mai anunţat în cuvântul de învăţătură, căutaţi ca până în 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului, să luaţi din Agheazma de astăzi pe nemâncate", a îndemnat Teodor Cristea.

Odată cu îndemnul parohului, credincioşii au început să îşi toarne apă în sticle, flacoane şi bidoane în timp ce preoţii cântau "În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat".

Puţin după ora 12, coada în faţa robineţilor se întindea pe mai bine de 20 de metri. Nerăbdători, dar totuşi cuminţi, oamenii aşteptau să le vină rândul la robinet, fără să se împingă ca în alţi ani.

"Da, mamă, aştept la rând. E lume destulă, dar merge repede", "raporta" în telefon un bărbat între două vârste.

În paralel, adunaţi în cercuri concentrice în jurul preoţilor, credincioşii sărutau Crucea purtând masca pe faţă sau trăgând-o jos pentru o secundă, în timp ce aceştia le atingeau creştetul capului cu mănunchiul de busuioc înmuiat în apă sfinţită.

Când o băbuţă mai îndrăzneaţă a rupt din mănunchi primul fir să îşi ducă acasă, ceilalţi au urmat-o rapid. În câteva minute din mănunchi a mai rămas doar coada şi câteva paie.

Poate s-a îndura Dumnezeu şi, totuşi, 2021 va fi un an mai bun...