Săptămâna trecută s-a aflat despre încă o milostenie a răposatului Guvern Boc: anul trecut premierul a repartizat 138 de maşini, majoritatea modele de lux, unor primării PDL şi UDMR, precum şi unor parohii ortodoxe şi biserici neoprotestante.

Între acestea, un Audi A6 din 1999 a fost dat Bisericii Betania din Ineu de Criş. Cum şi cu ce folos, BIHOREANUL a încercat să descopere la faţa locului, în colonia de ţigani din localitate.

"Turnat" de nepot

Pe uliţa dintre vatra Ineului şi colonia de romi de la marginea satului, un cârd de patru puradei trece în şir indian, cu nişte scaune pe capete. Iute, gitanii se bagă în vorbă: "Şăfule, ne dai o ţîgară?", "La cine mereţi, domnu'?". Odată împărţit tainul, limbile se dezleagă. "Feri îi zice la ăla de-l căutaţi. Vă ducem noi la el. Îl cheamă Hendre Virgil, da' tăţi îi zîcem Feri. Îi fratele lu' taică-meu. Nu ştiu câţi ani are, că taică-meu o murit", turuie unul din puradei.

Odată conversaţia închegată, pe drumul de glod către cartierul din chirpici, mai toate "reabilitate termic" cu termopane, reporterul încearcă marea cu degetul. "Auzi, Feri ăsta are un Audi A6?", împinge el discuţia spre limuzina de la Guvern. "O primit-o dă la Boc, da' n-o mai are, că o măritat-o", vine, neobişnuit de franc, răspunsul nepotului.

"La Roza"

În colonia cu 100 de cocioabe, cele mai multe cu câte două odăi în care se înghesuie trei generaţii ale aceleiaşi familii (părinţii, 6-10 copii, plus 2-4 nepoţi), dintr-un singur horn iese un firicel de fum. O fi vreun bogătan, dar nu Hendre. Pastorul iese din ogradă şi abia îşi face să tacă zecile de "supuşi" care împresurară străinii.

Auzind că era căutat ca lider al comunităţii, "fratele" Feri propune un "dialog" în linişte, "la o cafă, la Roza", o bombă din sat. Până acolo, foindu-se neliniştit, fostul muncitor de la Urbana - "creştinat" prin 1996 în urma unei întâlniri în centrul Oradiei cu nişte evanghelişti din Italia - încearcă să afle "care-i baiul".

Apoi, cu mare zgârcenie de vorbe, zice că ploconul primit de la Boc nu li se datorează nici şefilor Comunităţii Penticostale din Bihor, nici "fratelui" Radu Ţîrle, preşedintele de la judeţ, şi nici deputatului Nicolae Jolţa, şi el membru al aceleiaşi confesiuni. "Ăştia n-or venit la noi niciodată. Mie mi-o zis că putem primi maşină cineva care ne tot ajută din când în când. Nu-i din Oradie. Mi-o dat în iulie trecut o hârtie s-o semnez şi după-aia, în august, o venit cu maşina", povesteşte pastorul.

Calul de dar...

Limuzina i-a plăcut, dar a schimbat-o fiindcă... nu corespundea. "Era cu numere de Republica Moldova şi costa mult s-o scriu în România. D-îndie bani?", motivează el. Cât anume trebuia, nu ştie exact, dar ideea e că a făcut schimb "cu cineva din Oradie". "Am zîs că dăcât să rămâie aşe, mai bine facem un schimb. În locu' lu' Audi am primit Craislăr Voiajăr (n.r. - Chrysler Voyager) cu 7 locuri, că om ave' nevoie când om mere mai mulţi pă sate, la evanghelizare...".

Dacă avea voie sau nu să vândă ori să schimbe darul de la Guvern habar nu are. "Nu ştiu, domnu', că nu io m-am ocupat dă acte. Da' amu' ş-aşe, ş-aşe Boc nu mai îi", pune el punct lămuririlor. Pentru ca apoi s-o ia de la capăt cu celelelate: "Nime' nu ne ajută cu nimic. Nici socialu' nu ni-l mai dă, pământ n-avem, Domnu' ştie ce-a fi cu noi...". Amin!


"FRĂŢIA" LUI BOC
Ex-popular

21 Dumitru Togor.jpgPână vinerea trecută, primarul din Ineu, Dumitru Togor (foto), era convins că limuzina primită de pastorul Virgil "Feri" Hendre fusese făcută cadou de fraţii acestuia de credinţă. "L-am văzut în toamnă cu un Audi, da' am crezut că i l-or dat fraţii", mărturiseşte edilul, uluit că romul are "pile" aşa mari. "La nime' n-o zis că-i de la Guvern".

Potrivit spuselor lui, Feri e doar unul din cei şase şefi neoprotestanţi care conduc comunitatea de 1.300 de ţigani prin cele trei biserici penticostale: Betania, Philadelphia şi Păstorul cel Bun. Togor zice, însă, că Feri şi-a cam stricat omenia de-o vreme: "O fost el mai popular până amu-s câţiva ani, da' şi-o pierdut popularitatea când ţiganii l-or luat la rost unde-s ajutoarele...".