Zilele trecute, Oradea a intrat în colimatorul primarilor celor mai importante orașe din țară, Bucureștiul și Clujul. Și, ca de fiecare dată, fără ca noi să avem vreo vină. Asta nu înseamnă că nu suntem măguliți că ditamai primarii de capitale, de provincie și de țară nu mai pot dormi de grija noastră!

Presa din Cluj l-a acuzat pe primarul Emil Boc că un oraș ca Oradea, incomparabil mai mic, are pentru 2020 un buget mai mare. Ca mușcat de cur, Boc a sărit acuzându-i pe respectivii că nu știu să citească un buget. Adevărul este că cifrele și, în general, statistica pot să-ți joace feste dacă nu ești în temă.

Boc a arătat că noi avem două spitale care primesc bani de la buget și ei doar unul, de unde provine diferența. Apoi că și el ar putea să includă în buget 150 milioane de euro, cât va costa centura Clujului. Aici nu a prea nimerit-o, că dacă e să ne batem în cifre, și noi avem o centură, de 180 milioane de euro, care va lega orașul de autostradă și pun pariu că o să fie gata înaintea celei de la Cluj.

Dar e inutil să ne luptăm cu Clujul, când din start nu suportăm comparații cu capitala Transilvaniei. Produsul lor intern e mult mai mare, străinii investesc masiv acolo, iar la Cluj sunt 100.000 de studenți, care practic dublează veniturile orașului, foarte mulți provenind chiar din Bihor.

Eu înțeleg frustrările lui Boc. Orașul se dezvoltă mult mai repede decât poate el ține pasul cu infrastructura. Se construiește în draci, peste tot, iar aglomerația și poluarea dau bătăi de cap. Dar Clujul e Cluj și noi suntem provinciali pe lângă ei.

Cu Bucureștiul e altă problemă. Primarul Bolojan a fost întrebat ce soluții ar fi pentru rezolvarea traficului în București. Omul a enunțat câteva principii valabile nu doar pentru București, ci în orice administrație din lume. Atât i-a trebuit doamnei Firea, această glumă proastă a administrației românești: neobișnuită să-i fie contestate realizările, după ce a plătit regește toate posturile de televiziune, doamna asta, coborâtă parcă din carpetele cu Răpirea din Serai, îl acuză pe Bolojan că dă sfaturi, deși Oradea are 4 intersecții de gestionat, pe când ea are 450.

Eu nu știu când mai are timp să conducă Bucureștiul dacă toată ziua e la televizor și pe Facebook dar, mă rog, asta e treaba bucureștenilor. Un lucru e cert, nici Bolojan nu va ajunge vreodată primar la București, iar doamna Firea va pune mâna pe Primăria din Oradea doar dacă i se va face rău și se va sprijini de zidurile acesteia.

Nici cu Capitala nu avem cum să ne comparăm. În București s-au adunat valorile din toată țara în toate domeniile posibile. Acum, că pe lângă vârfuri a venit și zgura aferentă, asta e altă poveste. Cum zicea domnul Boc, nu putem aduna merele de la Oradea cu perele de la Cluj și, cu atât mai puțin, cu lubenițele de la București. Așa este.

Dar dacă depășești complexul mărimii, poți trăi vesel și civilizat și într-un oraș "cu 4 intersecții", fără să te blochezi în cele 450 de intersecții gestionate de Firea sau în drumul de Florești negestionat de Emil Boc.