Anti-Iohannis

Echipat într-o ie cu care se "branduieşte" ca lider al PER, senatorul Cristian Bodea a explicat într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Oradea, prima după excluderea din PNL, de ce a fost dat afară dintre liberali: pregătise "o moţiune anti-Iohannis" după alegerile locale, dar din cauza primarului Ilie Bolojan, care "era un dictator", colegii au decis să nu mai facă parte din această formaţiune.

Bodea a afirmat că se săturase să "iau apărarea lui Iohannis la televiziuni, să-l apăr de rahat", şi că din cauza refuzului său "am primit pauze de televiziune de mai multe ori de la Alina", adică Alina Gorghiu, fostă copreşedinte, acum singurul preşedinte al PNL.

Trimis de PSD la ALDE

După excludere, "am prospectat piaţa", a recunoscut Bodea, afirmând că "prima opţiune era ALDE", unde un lider al PSD, Codrin Ştefănescu, îi dirija pe toţi liberalii nemulţumiţi, pentru că ALDE este, de fapt, partid satelit al PSD, "pepiniera lor", iar Tăriceanu o simplă marionetă, avidă de imagine, manevrată în realitate de fostul ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta I şi II Daniel Chiţoiu.

De ce n-a ajuns Bodea la ALDE? "Păi să mă duc eu la cel care i-a vândut PNL-ul lui Ponta? În plus, Tăriceanu vrea acolo să i se cultive imaginea numai lui", a răspuns tot el, adăugând că în ALDE "Chiţoiu vinde funcţii cum a făcut şi în Guvern".

Ia lui, mai tare decât cămaşa lui Diaconu

"Următoarea opţiune a fost să mă duc la alt dictator, era PMP, dar nu am eu profil să-l apăr pe Băsescu la televizor", a continuat Bodea, adăugând că subalternii din acest partid îl numesc pe fostul şef al statului "tăticul".

În fine, a treia variantă refuzată de tânărul senator bihorean, conform spuselor acestuia, a fost PRU, formaţiune înfiinţată pentru Victor Ponta de fostul deputat PSD Bogdan Diaconu, dar Bodea n-a acceptat. "Să merg eu sub Diaconu? Nu mă interesa", a spus politicianul, oferind şi o comparaţie între ia lui şi cămaşa albă a acestuia: "Eu port ie tot timpul, am trei. El nu are ie, are o cămaşă albă pe al cărei guler a cusut un tricolor, dar o poartă numai la zile mari".

"Eu când fac o nebunie mi-o asum, când merg contra curentului", a mai spus Bodea, justificându-şi poziţionarea politică finală.

Lider de partid

Bodea a povestit că la PER a ajuns în urma ofertei făcute de preşedintele acestei formaţiuni, Dănuţ Popa, un om de afaceri din Maramureş stabilit în Bucureşti.

Iniţial, Bodea n-a vrut, dar apoi şi-a impus condiţiile: "I-am spus că PER e un partid de nişă şi eu nu vreau un partid de nişă, să mă leg de copaci (...) A zis că are nevoie de un lider de imagine Am hotărât să facem un partid naţional. Partidul acesta are un program de 48 de pagini, programul lui Cioloş are numai 24 de pagini. Are două doctrine, liberală şi ecologistă, că nu poţi să salvezi numai pădurea şi să laşi să moară omul".

"Voturile vin pentru mine"

Deşi a susţinut singur conferinţa de presă, Bodea le-a dezvăluit jurnaliştilor că voia să le prezinte o colegă care îi va prelua atribuţiile de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Bihor, dar "e cu mama bolnavă în spital" şi, cu toate că aceasta este o figură cunoscută presei locale, nu îi poate dezvălui numele, deoarece "nu este corect, poate se răzgândeşte, îi moare mama şi se răzgândeşte, mai ştii?".

Oricum, tânărul politician a punctat că: "Organizaţia o reprezint eu, voturile vin pentru mine, voturile vin pe lideri. Eu sunt locomotiva PER-ului. Sunt tânăr, sunt nou, sunt nepătat, am experienţă politică 12 ani, 12 ani am stat în umbra liderilor PNL, de la care am învăţat şi ce să fac, şi ce să nu fac".

Mită eşuată

În finalul întâlnirii cu jurnaliştii, Bodea a spus că "avem 4% în sondaje" făcute de celelalte partide, iar din cauza acestei creşteri rapide (în vară a preluat formaţiunea de la 1%) "Blaga ne-a oferit 6 locuri pe listele lor ca să nu candidăm noi cu PER, acum Alina trimite emisari să candideze pe listele lor numai preşedintele partidului, iar PSD la fel, ne-a oferit tot 6 locuri".

Evident, în aceste condiţii Bodea e convins că va rămâne parlamentar ca lider al PER. "Dacă eu am crescut PER-ul de la 1% la 4%, cred că mai pot", a spus el, referindu-se la faptul că poate să-l "crească" la 5%, pentru a trece pragul necesar accederii în Parlament.