Mang, protejat de Kiss

În premieră, senatorul PNL Cristian Bodea a vorbit public, într-o conferinţă de presă susţinută joi, despre votul pe care liberalii bihoreni l-au dat încă la începutul lunii trecute pentru schimbarea preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, promisă colegilor PDL-işti din Alianţa Creştin-Liberală, dar şi despre protecţia de care şeful PSD se bucură din partea omologului de la UDMR, Alexandru Kiss, care se opune schimbării acestuia.

"Mang trebuie executat de acolo, ce dracului de bani aduce el pentru Bihor? Dacă Kiss se opune, poate ar fi bine să-i dăm o lecţie şi să-l schimbăm şi pe dumnealui!", a spus Bodea, amintind că, deşi boss-ul UDMR a încheiat o înţelegere cu preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, acum nu şi-o respectă, protejându-l pe Mang.

Mang şi Pop, nişte "bocitoare"

Pe de altă parte, Bodea l-a luat la ţintă pe Mang şi pentru că la începutul acestei săptămâni s-a mulţumit să spună că firmele angajate de CNADNR pe DN 76 sunt de vină pentru ritmul lent şi calitatea proastă a lucrărilor între Oradea şi Beiuş, deşi - ca reprezentant al partidului de guvernământ - atât el, cât şi prefectul Claudiu Pop, ar trebui să ceară rezilierea contractelor pentru societăţile care nu le onorează.

"De ce crede domnul Mang că ne poate prosti că firmele sunt de vină? Păi, ale cui sunt drumurile naţionale, nu ale Guvernului, ci ale firmelor? Ţara e administrată de firme sau de Guvern? Dacă acolo firmele nu-şi fac treaba, trebuie aplicate soluţiile juridice. Ioan Mang şi Claudiu Pop nu sunt decât nişte bocitoare, nu au nicio scuză că Guvernul nu mişcă niciun deget. N-am auzit să pună penalităţi, să rezilieze contractele firmelor, domnul Mang doar arată cu degetul din birou. I-a crescut degetul ca nasul lui Pinocchio, numai să nu-i intre în ochi", a spus Bodea.

În context, liberalul a felicitat iniţiatorii protestului anunţat la Pocola pentru sâmbătă, 29 august, dar a spus că nu va participa la eveniment alături de protestatari, pentru a nu fi acuzat că încearcă politizarea mitingului localnicilor.

"Peşte politic"

Bodea a comentat şi anunţul făcut marţi de Ioan Mang despre cele 128 milioane lei pe care, a spus liderul PSD, Ministerul Dezvoltării le-a alocat pentru 18 proiecte de apă, canalizare şi asfaltare din judeţ. Parlamentarul liberal a zis că şeful PSD Bihor "prosteşte electoratul cu minciuni şi vorbe mari" fără acoperire, iar faţă de primarii din opoziţie "acţionează ca un peşte politic", deoarece încearcă să-i cumpere cu bani din Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală.

Bodea a amintit că în toamna anului trecut Parlamentul a votat pentru PNDL un buget de 1,5 miliarde lei, redus anul acesta la 1,1 miliarde lei, în condiţiile în care pentru sutele de şantiere deschise ar fi nevoie în total de 15 miliarde lei. "Rectificarea bugetului PNDL este negativă, dar ei (n.r. - PSD-iştii) se laudă că deschid proiecte noi", a spus senatorul liberal.

El a dat şi exemplul Bihorului, unde din 2009 au rămas nefinalizate 22 de şantiere în tot atâtea comune, în unele locuri (ca de exemplu la Vadu Crişului - 90%) stadiul lucrărilor fiind foarte avansat, fără însă ca Guvernul să aprobe vreun leu pentru finalizarea lor. "În Bihor, PNDL are un deficit de 300 milioane, iar domnul Mang se laudă că a adus 128 milioane pentru proiecte noi, dar nu ştim valoarea acestor lucrări, iar banii vor merge doar pentru documentaţiile tehnice", a spus liberalul, întrebându-se retoric "când se vor face aceste lucrări, în 2030, în 2050?".