După ce la începutul anului au iniţiat modificarea Legii Petrolului astfel încât să existe prevederi distincte pentru activitatea de explorare-exploatare a gazelor de şist, dar ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a opus motivând că s-ar crea "un vid legislativ", senatorii PNL Bihor Valeriu şi Cristian Bodea au revenit, luni, cu o interpelare la adresa acesteia, menită să limpezească, pentru prima oară, problema relaţiei dintre autorităţile guvernamentale şi companiile interesate de gazele de şist.

"Deoarece Legea Petrolului nu conţine reglementări clare pentru exploatarea gazelor de şist prin procedura fracţionării hidraulice, acordurile semnate de Guvern în decembrie 2012 provoacă îngrijorare în rândul cetăţenilor şi administraţiilor publice locale din zonele concesionate. Mai rău, populaţia are impresia ca este menţinută intenţionat în ceaţă datorită bâlbelor guvernamentale pe acest subiect: aţi dat avize, dar nu pentru gaze de şist, chiar dacă legea le include; n-aţi dat avize de exploatare, dar avem acorduri semnate cu firme străine; aţi dat pentru anumite zone, dar nu pentru cele pe care le indică ministrul delegat pentru Energie", arată senatorii Boeriu şi Bodea în interpelarea adresată ministrului Mediului.

Dată fiind importanţa protejării mediului, ca şi posibilitatea ca protestele împotriva acestui proiect controversat să ia o amploare asemănătoare celor din cazul Roşia Montană, cei doi îi cer Rovanei Plumb să dea explicaţii care ar înlătura neclarităţile şi confuziile cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist:

"Aţi primit cereri pentru concesionarea unor perimetre pentru explorare şi exploatare expresă a gazelor de şist? Când, de la ce companii şi în ce stadiu se află? Se exploatează ori s-au exploatat în Romania gaze de şist? În ce perimetre? Când şi ce modificări noi veţi aduce în Legea petrolului pentru a reglementa condiţiile speciale impuse de exploatarea gazelor de şist, în special fracţionarea hidraulică? Aveţi de gând să interziceţi explorarea şi exploatarea gazelor de şist în perimetrul şi apropierea staţiunilor balneare? Cum şi când? Veţi elibera aviz de mediu pozitiv sau negativ pentru începerea explorării în perimetrul Băilor Felix? Nu credeţi că aveţi datoria să faceţi o campanie de informare a populaţiei şi autorităţilor locale cu privire la planurile Guvernului de exploatare a resurselor de gaze de şist? De fapt, Guvernul are o strategie pentru exploatarea gazelor de şist sau deocamdată doar ştie că ar fi interesant să scoată nişte bani şi din această resursă naturală?".