Senatorul PSD de Oradea, Florian Bodog, a adresat interpelarea către ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu în cursul zilei de luni, demersul său fiind argumentat cu excedent de cifre statistice care pot fi un semnal de alarmă în ce priveşte criza de personal medical din România.

"Conform ultimelor statistici furnizate de către Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, din 2007 şi până în prezent şi-au dat demisia din sistemul autohton de sănătate peste 14.000 de medici, care au ales să plece peste graniţele ţării, unde pot avea salarii mai mari şi condiţii de trai mai bune. Medicii români şi asistenţii medicali au ajuns astfel "marfa" cea mai interesantă pentru angajatorii străini care caută personal în România", arată senatorul bihorean în interpelare.

"Exodul medicilor face ca în prezent în Romania să existe doar 1,9 medici la 1.000 de locuitori, în timp ce media europeană este 3,7 la 1.000 de locuitori, aşa cum rezultă din ultima monitorizare realizată de biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în domeniul sănătăţii din ţara noastră mai lucrează doar 334.000 de persoane, cu 60.000 mai puţine decât în anul 2009. Aceste cifre ne situează pe penultimul loc în Europa la numărul de medici pe cap de locuitor", mai spune Bodog.

Conform acestuia, România se situează tot pe ultimele locuri din Europa şi în ceea ce priveşte nivelul salarizării cadrelor medicale şi finanţarea sistemului sanitar. "Salariul mediu net în sectorul medical românesc este de circa 280 euro, iar salariul unui medic primar este de circa 400 euro, în timp ce salariile plătite în Occident pentru medici şi asistenţi încep de la 2.000 de euro şi pot ajunge la 5000-6.000 euro lunar. În ce priveşte finanţarea sistemului, în acest moment România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană, în timp ce Ungaria are un buget de trei ori mai mare, iar Germania de peste 10 ori mai mare decât bugetul alocat sănătăţii româneşti. În România alocăm pentru Sănătate, între 2% şi 4% din PIB, comparativ cu ţările central şi est-europene, unde bugetul Sănătăţii a fost între 6%-8% din PIB-ul lor", spune senatorul Bodog.

Parlamentarul bihorean afirmă, de asemenea, că în condiţiile în care şcolarizarea unui student medicinist costă statul român cel puţin 8.000 de euro în fiecare an, pierderea, şi din acest punct de vedere, este de câteva milioane de euro anual, dar cea mai mare pierdere este că exodul medicilor se produce "în condiţiile în care avem cea mai mare rată de îmbolnăvire a populaţiei din zonă", iar prin plecarea în masă a personalului medical asigurarea de servicii de calitate este foarte greu de realizat".

"Foarte multe specialităţi medicale rămân neacoperite din cauza lipsei de specialişti, fiind periclitată astfel chiar viaţa pacienţilor. Degeaba vom avea spitale modernizate la standarde europene. Dacă nu vom avea şi personalul calificat care să muncească în ele, aceste spitale vor deveni în curând doar nişte muzee frumos amenajate", spune senatorul PSD-ist.

Având în vedere situaţia prezentată, Bodog i-a cerut ministrului Sănătăţii să-i comunice care este strategia Ministerului Sănătăţii şi ce măsuri concrete intenţionează să ia pentru a opri cât mai repede exodul medicilor.