Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bihor, dr. Monica Vaida, a declarat pentru BIHOREANUL că, de la 1 aprilie, "mai mult de jumătate din membri Asociaţiei (n.r. - care numără 320 de medici) nu au mai scris reţete gratuite şi compensate".

Această formă de protest a fost decisă de Patronatul Naţional al Medicilor de Familie din România cu începere din 1 aprilie, şi este cauzată de faptul că, potrivit noii forme a contractului-cadru cu Casa Asigurărilor de Sănătate, veniturile cabinetelor medicilor de familie vor scădea cu 40% faţă de anul 2009, în condiţiile în care şi anul trecut aceste venituri s-au diminuat la aproape jumătate faţă de nivelul anului 2008. Acest fapt pune în pericol de faliment cabinetele medicilor de familie, unele dintre acestea ajungând să aibă dificultăţi chiar şi în ce priveşte salarizarea asistentelor.

Reprezentanţii medicilor de familie din întreaga ţară se vor întâlni marţi cu conducerea Ministerului Sănătăţii şi, respectiv, cu cea a CAS, într-o încercare de a debloca această situaţie.