Beiuşul îşi confirmă încă o dată statutul de "topos" politic absolut special, unde lucrurile se întâmplă altfel decât în restul judeţului.

Nimic nu-i ce pare

După cum se ştie, alegerile locale din 5 iunie 2016 şi negocierile care au urmat după scrutin au fost cele mai stranii din istoria post-revoluţionară a Beiuşului.

Primarul care a deţinut funcţia între 2008-2012 şi 2012-2016, Adrian Domocoş, şi care a condus în ultimii zece ani şi organizaţia locală a PNL, s-a înscris în cursa pentru un nou mandat ca independent, fiind susţinut tacit de foştii colegi. În ultima zi a campaniei, însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la 2 ani şi 1 lună de închisoare cu suspendare, plus interdicţia de a mai candida şi ocupa funcţii publice, într-un dosar în care a fost condamnat, tot cu suspendare, şi fostul său viceprimar, Gheorghe Costin (din 2012 deputat), iar la închisoare cu executare primarul PSD din perioada 2004-2008 Silviu Odobasianu şi fostul viceprimar PSD Viorel Iuhas, deoarece au atestat şi plătit lucrări fictive la reţeaua de apă şi canalizare.

Urmare a sentinţei, Domocoş a fost nevoit să se retragă din cursă şi le-a cerut suporterilor săi să-l voteze pe candidatul PNL Petru Mlendea, fost consilier PSD în perioada 2008-2012. Deşi până atunci făcuse non-combat în favoarea lui Domocoş, pe 5 iunie Mlendea a câştigat fotoliul de primar în faţa deputatului PSD Gheorghe Bogdan, a reprezentantului ALDE, Ovidiu Dăescu, şi a candidatului M10, Ovidiu Bunta.

Duo ex-PSD-ist

PNL a obţinut în Beiuş 7 mandate de consilier local, PSD 6 mandate, ALDE 2, iar M10 şi UDMR câte unul. În încercarea de a realiza o alianţă cu ALDE şi cu UDMR, precum şi cu M10 (chiar dacă acesta este partidul "băsistei" Monica Macovei), PSD a procedat la fel cum au făcut liberalii la CJ: au recurs la boicot, astfel că reprezentanţii său nu s-au prezentat la primele două convocări ale noului Consiliu Local, programate vinerea trecută, pe 24 iunie, şi lunea aceasta, pe 27 iunie.

Joi, 30 iunie, însă, când PSD-iştii şi-au făcut apariţia, au fost nevoiţi să se recunoască înfrânţi: deşi l-au propus în funcţia de viceprimar pe unul din cei şase consilieri, Cosmin Sigheti, acesta nu a obţinut decât cele fix 6 voturi din partea grupului PSD.

În schimb, Ovidiu Dăescu, a primit cele 7 voturi ale consilierilor PNL, cele 2 ale propriului grup, precum şi câte un vot de la cei doi reprezentanţi M10 şi UDMR.

Fără scandal

Spre deosebire de constituirea Consiliului Judeţean, unde alegerea preşedintelui Pasztor Sandor (UDMR) şi a vicepreşedinţilor Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE) s-a făcut cu scandal din cauza nerespectării secretului votului, constituirea Consiliului Local Beiuş a decurs în ordine şi în condiţiile respectării prevederilor legale privind secretul votului, spun atât reprezentanţii PNL, cât şi cei ai PSD.

"Fiecare consilier local a primit, în ordine alfabetică şi pe rând, un buletin de vot, la intrarea într-o cabină de vot, unde fiecare şi-a exprimat opţiunea fără s-o arate altor colegi sau şefi din partide, după care a introdus pe rând buletinul de vot în urnă. N-a fost scandal, ca la Consiliul Judeţean, pentru că votul a fost secret, cum prevede legea", a declarat BIHOREANULUI liberalul Kiss Janos, fost consilier local, acum consilier judeţean.

Pe de altă parte, fostul candidat PSD la Primăria Beiuş, deputatul Gheorghe Bogdan, a recunoscut că partidul său a fost neputincios în tentativa de a se alia cu UDMR, ALDE şi M10. "Noi am încercat să negociem o majoritate cu ei, dar i-au preferat pe liberali. Inclusiv ALDE, care are înţelegere cu PSD la nivel naţional", a spus Bogdan.