Orădenii sunt tot mai mândri de oraşul lor în ultimii ani, de când cele mai frumoase clădiri de patrimoniu au fost reabilitate, etalându-se ca adevărate bijuterii arhitecturale. De câteva săptămâni, însă, un orădean care se autointitulează Boier marchează cu graffiti unele dintre cele mai frumoase edificii, printre "victime" numărându-se şi Palatul Vulturul Negru.

Isprăvile sale au stârnit revolta localnicilor, dar şi dispreţul grafferilor pasionaţi, iar poliţiştii sunt pe urmele lui. Principalul bănuit e fiul unui fost politician, Mircea Matei.

Monumente însemnate

Împinşi de porniri artistice ori de răzvrătiri trecătoare, destui anonimi au vopsit pe ascuns cam tot ce le-a ieşit în cale prin oraş în istoria recentă a Oradiei. De câţiva ani, mania graffiti totuşi s-a stins, pasionaţii limitându-se să-şi lase amprenta pe sub poduri, pe pereţi de clădiri vechi, unii formând grupuri şi practicându-şi hobbyul în locuri legale.

La finalul lunii martie, însă, un nou "artist", autointitulat Boier, a dorit să se afirme scriindu-şi "numele de scenă" pe unul dintre pereţii interiori ai Palatului Vulturul Negru, cunoscut simbol al stilului Art Nouveau. BIHOREANUL a relatat atunci că autorul s-a lăudat cu fapta pe internet, postând o imagine a "operei" pe pagina de Facebook "Romanian Graffiti Writers".

Au urmat apoi mai multe clădiri de pe Corso, precum Casa Poynar, fostul Hotel Parc (foto), imobilul din Republicii 7, la parterul căruia funcţionează Farmacia 3, şi cel din Republicii 27, unde este magazinul Telekom.

"N-au nimic de spus"

"Reuşitele" n-au fost deloc pe placul orădenilor, ba dimpotrivă, iscălitura de pe Casa Poynar i-a revoltat pe mulţi. "Nu e artă, ci vandalism. Eu nu mi-aş permite să trag o linie cu pixul pe orice clădire, nu să fac cu un spray un semn uriaş pe un monument istoric. Asemenea comportament trebuie sancţionat!", spune o orădeancă.

Nici artiştii locali n-au apreciat isprava, arătând că graffiti ar trebui practicat legal. "Arta trebuie să transmită un mesaj, dar acestea (n.r. - mâzgăliturile) nu-ţi transmit nimic. Eu m-am simţit indignat, nimeni n-ar trebui să aibă curajul să vandalizeze asemenea clădiri", spune pictorul Horea Sălăgean.

Demersul lui "Boier" a atras şi dispreţul comunităţii graffiti, membrii acesteia susţinând că semnătura îi aparţine unui tânăr dintr-o grupare nouă, mânat însă doar de teribilism. "N-au nimic de spus. Ei fac de râs comunitatea de graffiti prin faptul că nu respectă anumite reguli. Dacă vrei să ieşi în evidenţă prin taguri sau graffiti în general, poţi şi fără să scrii în centru. Faptul că lasă taguri (și) pe clădiri nou renovate ar putea însemna un act de rebeliune la adresa politicii locale de renovare a orașului prin metode heirupiste", zice un artist din Grafformers, un grup care semnează lucrări legale.

Cine-i Boier?

Cine e artistul ratat? Mulţi îl bănuiesc pe Glad Matei, un tânăr de 20 ani, care, după ce BIHOREANUL a semnalat vandalizarea Palatului Vulturul Negru, a distribuit ştirea pe Facebook, lăudându-se cu isprava şi transmiţând ironic mulţumiri. "Mă simt onorat că pagina mea (n.r. - Romanian Graffiti Writers) a ajuns pe BIHOREANUL. Mulţumim de promovare", s-a lăudat Glad pe Facebook.

Coincidenţă sau nu, sub Podul Sovata a apărut şi un graffiti cu ziarul BIHOREANUL în flăcări (foto), peste care Boier şi-a pus, de asemenea, "tagul".

"Nu dau nume"

Familia tânărului e cunoscută în oraş. Tatăl său este fostul secretar general al PDL Bihor, Mircea Matei, fost şef al ITM Bihor şi chiar şeful unei autorităţi naţionale, cu rang de secretar de stat, opozant notoriu al fostului primar Ilie Bolojan, iar mama, Daniela Pusta, şi ea fostă membră PDL, a patronat agenţia de modelling Ella Mode.

Deşi postările sale pe Facebook lasă să se înţeleagă că el este autorul, când BIHOREANUL l-a chestionat, Matei junior a negat paternitatea "operelor", dar în doi peri. "Nu vrei să ştii cam multe? Nu eu sunt. Nu dau nume. Eu bag degetu’ în călimară şi pun pe perete, aşa mă semnez", a răspuns el obraznic reporterului care l-a abordat tot pe Facebook.

Întrebat dacă-i plac semnele lăsate pe clădirile de patrimoniu, Glad Matei a admis că s-a exagerat. "S-a dus prea departe. E nebun...", a transmis el despre autor.

Dosare penale

Legea 61/1991 sancţionează cu amendă între 100 şi 500 lei scrierea sau desenarea fără drept pe clădiri, garduri ori obiecte de folosinţă comună, dar în cazul Boier lucrurile sunt mai grave: doi dintre proprietarii imobilelor vandalizate au făcut plângere la Poliţie, pentru distrugere.

"Există două dosare penale, în care poliţiştii Biroului de combatere a infracţiunilor contra patrimoniului efectuează cercetări sub aspectul infracţiunii de distrugere", spune comisarul-şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor. Deocamdată, doar faţă de faptă, nu şi de persoane.

Între timp, peretele murdărit al Palatului Vulturul Negru a fost curăţat şi acoperit cu un nou strat de vopsea. Pe celelalte clădiri, însă, semnătura persistă, rămâne de văzut până când şi cu ce preţ...