Pacienţii oncologici îşi majorează şansele în luptă cu boala. Nu mai puţin de 1.200 de cetăţeni români bolnavi de cancer vor avea posibilitatea să facă tratament cu radioterapie la secţia de profil din cadrul Universităţii de Medicină din Debreţin (Ungaria).

Tratamentul a devenit posibil graţie unui proiect european în valoare de 1,9 milioane de euro promovat de Secţia de Radioterapie din cadrul Universităţii de Medicină din Debreţin în parteneriat cu Secţia de Oncologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Oradea.

În baza finanţării europene câştigate, Universitatea Debreţin va achiziţiona un accelerator liniar pentru tratamentul pacienţilor oncologici, acesta urmând să fie pus şi la dispoziţia cetăţenilor români. "1.200 de cetăţeni români vor putea beneficia de acest tratament, un bolnav putând să primească între 5 şi 20 de consultaţii", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

La eveniment au mai luat parte decanul Facultăţii de Medicină Debreţin, dr. Szluha Kornélia, şi medicul Foldes Adalbert, preşedintele Comisiei de Sănătate din UDMR Bihor.

Marele avantaj al proiectului îl prezintă faptul că bolnavii de cancer din România vor câştiga timp în lupta cu boala pentru că nu vor mai fi nevoiţi să aştepte între trei şi cinci luni până vor fi programaţi la tratament la clinica din Cluj sau alt oraş.

"În loc să aştepte luni de zile pentru a fi programaţi la tratament, pacienţii se vor putea trata în Debreţin. Deja au şi plecat la tratament primele 80 de persoane din proiect şi plecările vor continua. Vrem să organizăm transportul pacienţilor pe grupuri cu microbusul sau autocarul, ca să nu mai fie nevoiţi să meargă fiecare, câte o persoană, cu maşina personală", a spus dr. Foldes Adalbert.

Accesul pacienţilor români la tratamentul cu radioterapie este asigurat de programarea făcută în prealabil. "S-a rezervat la clinică un timp destinat exclusiv pacienţilor români ca să nu trimitem bolnavii la tratament fără să ştim dacă vor intra sau nu", a spus Foldes.

Internarea bolnavilor se va realiza pe baza deciziei Comisiei oncologice locale (grup de medici specialişti oncologi), în timp ce planificarea, pregătirea, controlul şi aplicarea tratamentului de radioterapie externă fracţionată se va realiza la Catedra de Radioterapie din Debrecen.

Tratamentul bolnavilor de cancer se va realiza în regim ambulator. Pe lângă tratamentul radiologic organo-specific al tumorilor, se încearcă asigurarea unui tratament complex pentru bolnavi la care vor colabora dietologi, kinetoterapeuţi şi psihologi.