Conferinţa municipală a PNL Oradea s-a desfăşurat, în prezenţa preşedintelui partidului, Crin Antonescu, miercuri seară, de-a lungul a mai bine de şase ore, numărătoarea voturilor şi validarea rezultatelor fiind încheiate după miezul nopţii.

Potrivit rezultatelor, primarul Ilie Bolojan a fost votat de 323 din cei 337 de participanţi la Conferinţa Municipală a PNL. Marea surpriză a fost eşecul liderului grupului liberal din Consiliul Local Oradea, Dan Octavian, care nu a reuşit să obţină suficiente voturi pentru a obţine un loc în Biroul Politic al organizaţiei. O altă surpriză este că viceprimarul Gheorghe Carp a obţinut penultimul loc în această structură conform numărului de voturi primite (doar 135), astfel încât el nu se va număra între cei patru vicepreședinți ai organizației.

De altfel, din Biroul Politic local vor face parte doar cinci din cei zece consilieri municipali ai PNL Oradea pe care Bolojan și i-a nominalizat singur înaintea alegerilor locale din anul 2008, când a devenit primul primar ales în Oradea din primul tur de scrutin, fără a fi nevoie de clasicul al doilea tur în care candidatul unui partid românesc să se confrunte cu cel al UDMR.

Biroul Politic al PNL Oradea va fi format din 17 membri, dintre care trei de drept (preşedintele organizaţiei municipale, preşedintele organizaţiei de femei, precum şi cel al organizaţiei de tineret) şi 14 aleşi, primii patru - în ordinea voturilor primite - urmând să fie vicepreședinți.

Pe cele 14 poziţi de membru al Biroului Politic Municipal au candidat 32 de persoane, fiind aleși avocatul Mircea Mălan (260 voturi), Liviu Andrica (consilier personal al primarului Ilie Bolojan, cu 226 voturi), Florica Cherecheș (consilier municipal, 220 voturi), Ioan Tau (administrator de firmă, 203 voturi), Mihai Manea (consilier municipal, 184 voturi), Ioan Cupșa (consilier municipal, 175 voturi), Cristian Bucurean (inginer la Aeroportul Oradea, 169 voturi), Laviniu Domocoș (avocat, 169 voturi), Daniel Vulcu (consilier municipal, 158 voturi), Sebastian Lascu (medic, 147 voturi), Ioan Câmpan (consilier al președintelui Consiliului Județean Bihor, 154 voturi), Daniel Negrean (consilier municipal, 145 voturi), Gheorghe Carp (viceprimar al Oradiei, 135 voturi) și Anca Popescu Rațiu (conferențiar universitar, 124 voturi).

Biroul Politic Municipal al PNL Oradea va avea și cinci membri supleanți: Andrada Ciocan (jurist), Marius Chipurici (medic), Romeo Nica (economist), Claudiu Oros (inginer) și Dan Octavian (jurist).

Pentru Biroul Politic Municipal a candidat și un om de afaceri de origine siriană, Said Ahmed, stabilit în România înainte de 1989 și al cărui discurs a fost apreciat de participanții la Conferință. Said Ahmed a afirmat că este "liberal înnăscut", provenit dintr-o familie din clasa mijlocie, simpatizând PNL din anul 1990 și devenind membru al acestui partid din anul 1996.

"Recunosc că sunt un membru neconvențional, că sunt printre rarii membri de o etnie așa exotică, dar oare liberalismul este limitat la o anumită etnie? Suntem cu toți cetățeni ai acestei țări, ne deosebește politicul, nu etnia. De aceea nu voi fi niciodată de acord cu pseudopartide etnice. Eu pot fi un exemplu pentru unguri și pentru ceilalți din alte etnii, care au opțiuni liberale, să adere la Partidul Național Liberal. Trăiască România, trăiască Partidul Național Liberal!", a spus Said Ahmed, adresându-se participanţilor la Conferinţa Municipală.

Un discurs apreciat a avut și primarul Ilie Bolojan, care a afirmat că scopul său este ca PNL să devină cel mai important partid din Oradea, în contextul în care municipiul a fost considerat aproape 20 de ani un fief al PDL și UDMR, care au și condus Oradea și județul timp de trei legislaturi.

De asemenea, Bolojan a afirmat că impunerea PNL ca fiind cel mai important partid din Oradea trebuie să aibă loc prin impunerea competențelor: "Un bou care este boul nostru n-o să fie altceva doar pentru că este boul nostru", a spus primarul Oradiei.

Bolojan a adăugat că PNL Oradea "trebuie să fie o organizație predictibilă, o organizație despre care cei cu care încheiem parteneriate să știe că-și respectă înțelegerile".

Liberalii, a mai spus Bolojan, trebuie să fie eficienți și integri: "Ca să fii eficient, trebuie să fii integru. Dacă ai făcut pactul cu diavolul, lucrările publice desfășurate în oraș nu le mai poți controla".

Noul președinte al PNL Oradea a declarat că pentru a face din organizația sa cea mai puternică organizație de partid din municipiu, va acorda întâietate ideii de echipă: "Spiritul de echipă nu trebuie însă să excludă spiritul critic. Nu avem nevoie de yesmeni. Dar spiritul critic nu înseamnă nici excluderea disciplinei de partid".

Mandatul noii conduceri a PNL Oradea este de patru ani, iar după Conferința Municipală va avea loc, în luna mai, și Conferința Județeană de alegere a unei noi conduceri la nivel de județ, singurul candidat anunțat până în prezent fiind actualul președinte, senatorul Cornel Popa, aflat în această poziție din anul 2000.