Raportul de activitate al primarului Ilie Bolojan pe anul 2009, prezentat într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, porneşte de la realitatea că anul trecut a fost marcat de criză, ceea ce a făcut ca şi în Oradea să se simtă căderea economică, lipsa investitorilor, creşterea şomajului, intrarea firmelor în insolvenţă şi, deci, scăderea veniturilor oraşului.

Biruri în stagnare ori scăzute

În ce priveşte fiscalitatea, primarul a arătat că, totuşi, nu au crescut taxele şi impozitele persoanelor fizice, ajustate doar cu indicele inflaţiei, iar pentru firme taxele şi impozitele au scăzut în cazul în care acestea îşi plătesc dările în primul trimestru al anului. "A fost mărită reducerea pentru cei care îşi achită integral impozitele până la finele lunii martie, de la 5 la 8 procente. Astfel, vor plăti în 2010 mai puţin decât anul trecut", arată raportul primarului.

Infrastructură

Bolojan şi-a apărat politica de încurajare a investiţiilor chiar cu preţul reducerii organigramei Primăriei, arătând că veniturile proprii ale Oradiei sunt de 50 de milioane de euro pe an, din care 6-7 milioane de euro mergeau până acum pentru plata salariilor şi funcţionarea aparatului propriu al municipalităţii.

Primarul a amintit că a redus organigrama instituţiei cu aproximativ 200 de posturi, ceea ce a scăzut cheltuielile de acest tip cu circa 1,5 milioane de euro. "Având în vedere că un pod peste Criş costă circa 2 milioane de euro, rezultă că în perioada 2004-2008 Oradea a pierdut practic două poduri", a spus Bolojan pentru a exemplifica risipa făcută de fosta administraţie prin umflarea numărului de angajaţi.

Bolojan a afirmat că el a preferat să încurajeze investiţiile, fiindcă "nu sunt primarul aparatului propriu al Primăriei, ci primarul municipiului". Între aceste investiţii, conform raportului de activitate pe anul trecut, se numără cele în infrastructură (şoseaua de centură, programul de asfaltare a peste 20 de străzi), realizarea a peste 400 de locuri de parcare în cartiere, atragerea de fonduri (83 milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare, elaborarea proiectului de modernizare a sistemului de termoficare, finalizarea proiectului de reabilitare a Cetăţii, crearea Parcului Industrial unde deja există 11 contracte cu viitoarele firme de producţie, precum şi modernizarea parcului de autobuze al OTL (proiect realizat la preţuri mai mici decât cele stabilite de fosta conducere PDL-istă a Primăriei).

Curăţenie şi verdeaţă

La capitolul salubrizare, Bolojan arată că în cursul anului trecut s-a trecut la salubrizarea intrărilor în oraş, partidele au fost obligate să respecte locurile de afişaj electoral, a fost continuat programul de ridicare a epavelor auto abandonate pe domeniul public, au fost luate măsuri pentru reducerea depozitelor ilegale de deşeuri, a fost extinsă salubrizarea pe 50 de străzi unde până în 2009 nu se mătura deloc, au fost montate mai multe coşuri de gunoi, măturătorii acţionează în centrul oraşului pe toată durata zilei, iar orădenii au fost obligaţi să încheie contracte de salubrizare cu firma de profil.

În ce priveşte spaţiile verzi, anul trecut Oradea s-a îmbogăţit cu încă 5 hectare de noi parcuri (ca de pildă Seleuşului, Liniştei şi la Ciuperca), iar această politică va fi continuată.

Modernizări în învăţământ, sănătate şi sectorul social

Bolojan a amintit că Primăria a făcut mai multe investiţii în modernizarea unităţilor sanitare şi a şcolilor chiar dacă anul trecut Guvernul Boc nu a alocat în acest scop decât 100.000 de lei faţă de media anuală de 7 milioane de lei în perioada Guvernului Tăriceanu. Cu toate acestea, a afirmat primarul, s-a reuşit ca în parteneriat cu Facultatea de Medicină să se dea în folosinţă spaţii destinate practicii studenţilor stomatologi şi au fost alocate de la bugetul Primăriei sume importante pentru reabilitarea unor unităţi precum Gojdu, Liceul de Artă, Liceul Pedagogic şi şcoala Oltea Doamna, precum şi a trei grădiniţe.

De asemenea, deşi proiectul privind descentralizarea spitalelor a fost abandonat de Guvern, municipalitatea a investit mai multe milioane de lei pentru lucrări de modernizare la Spitalul Municipal şi la Maternitate.

La capitolele sport şi social, Bolojan a amintit că încredinţarea de către Primărie către Clubul Sportiv Municipal a Bazinului Olimpic a dus la creşterea cu 55% a încasărilor, banii fiind direcţionaţi pentru finanţarea echipei de polo, la fel ca şi sumele primite în urma parteneriatului cu RDS-RCS prin trecerea Primăriei în această reţea de telefonie.

Realizările la acest capitol sunt însă mai multe, printre ele numărându-se cursurile gratuite de înot pentru şcolari, realizarea proiectului pentru modernizarea Ştrandului Municipal şi construirea centrului de turism şi agrement geo-termal, construirea a trei noi centre sociale multifuncţionale şi modernizarea altor trei, parteneriatul cu Biserica Emanuel pentru realizarea unui Centru social pentru copiii cu dizabilităţi etc.

În numele transparenţei

Primarul Ilie Bolojan a afirmat că a continuat să acţioneze şi pentru ca investitorii din Oradea să fie trataţi egal, astfel că procedurile de achiziţie publică sunt publicate integral pe site-ul municipalităţii. De asemenea, contribuabilii pot achita taxele şi impozitele fără să mai stea la cozi, prin sistemul de plăţi online, iar căsătoriile pot fi şi ele programate prin internet.

Tot pentru creşterea confortului cetăţenilor care vin în contact cu Primăria, Bolojan a arătat că municipalitatea va avea o sală de lucru cu publicul prin închiderea curţii interioare a instituţiei cu un acoperiş, la fel cum există şi la primăriile din Sibiu şi Cluj.

Funcţionari "necorespunzători" şi cetăţeni needucaţi

Întrebat care sunt problemele cu care s-a confruntat cel mai mult, primarul a enumerat trei asemenea chestiuni, prima fiind "comportamentul unor colegi din Primărie", despre care s-a mărginit să afirme că este "necorespunzător" întrucât respectivii sunt "lipsiţi de motivaţie" şi au "carenţe în pregătirea profesională". "Dar eu sunt primarul municipiului Oradea, nu al aparatului propriu al Primăriei", a spus Bolojan, dând astfel de înţeles că nu urmăreşte să fie popular printre subalterni, ci să fie eficient.

Un al doilea motiv de nemulţumire pentru Bolojan este "calitatea lucrărilor de asfaltare", problemă despre care a afirmat că încearcă să o rezolve prin corectitudinea licitaţiilor, dar şi prin obligarea funcţionarilor la corectitudine la recepţionarea lucrărilor. "Degeaba facem licitaţii transparente dacă calitatea lucrărilor lasă de dorit", a spus Bolojan.

În fine, primarul nu este mulţumit nici de "mentalitatea cetăţenilor, care adesea este greu de schimbat", în acest sens Bolojan exemplificând cu faptul că orădenii nu se dau în vânt să facă curăţenie sau să o păstreze.

În ce priveşte eventualitatea că ar avea şi o satisfacţie de pe urmă funcţiei, Bolojan a spus că nu are de ce să-i fie ruşine cu prestaţia sa, fiindcă nu a avut înţelegeri sau afaceri de pe urma cărora să profite. "Dacă pe aceste posturi publice nu furi sau nu faci afaceri, în afară de onoarea de a deţine o funcţie publică şi de satisfacţia de a lăsa ceva în urma ta nu ai nimic altceva".