Lucrările de amenajarea a Grădinii Zoologice au fost realizate în proporţie de 56%, iar investiţia va putea fi predată la sfârşitul lunii august 2012. "Constructorii au făcut o treabă bună. Sperăm că la sfârşitul anului viitor Grădina Zoologică să fie redeschisă publicului", a declarat marţi primarul Ilie Bolojan în cadrul ultimeri conferinţe de presă din 2011, care a fost organizată la faţa locului.

Până în prezent, asocierea de firme MBS Group Turda, Dan&Dan Construct Tărian şi Sanero Composites Piteşti a reuşit amenajarea spaţiilor pentru animalele feroce pe amplasamentul fostei sere de lângă Zoo şi a casei reptilelor.

Conform proiectului, modernizarea grădinii orădene implică, pe lângă reamenajarea spaţiilor pentru animale şi păsări, şi extinderea suprafeţei cu circa trei hectare şi construcţia de clădiri noi. Printre acestea se numără o clădire pentru animalele aflate în carantină, o alta pentru cele în vârstă, care nu vor mai fi expuse publicului, şi un imobil administrativ.

De asemenea, se va amenaja un mini-Zoo cu animale domestice, o zonă de relaxare pentru public, un manej cu ponei, un loc de joacă pentru copii, dar şi un pavilion educativ. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 19,4 milioane lei, inclusiv TVA, aceasta fiind susţinută din fonduri de la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Un sediu pentru Iedera

În cadrul întâlnirii primarul le-a mai prezentat jurnaliştilor stadiul lucrărilor de reabilitare şi extindere a imobilului situat în strada Louis Pasteur 42 în care va funcţiona începând din primăvara anului viitor Centrul de zi Iedera, pentru copiii cu sindrom Down.

"Aici a fost o clădire dărăpănată, în curs de autodemolare. Cu ajutorul unei finanţări europene vom reuşi să reabilităm imobilul şi să îl punem în luna martie a anului viitor la dispoziţia centrului Iedera, care oricum nu avea un sediu", a declarat Bolojan.

Valoarea totală a investiţiei se ridică 1,9 milioane lei şi implică, pe lângă extinderea şi reabilitarea imobilului, şi dotarea cu aparatură de recuperare şi echipamente IT, precum bicicletă medicinală, bară balet, computer cu soft special terapeutic pentru sindrom Down sau computer cu soft administrativ.

Casă doar pe muncă...

La fel ca în cazul primelor două obiective, reabilitarea Centrului de cazare temporară 1, amenajat în clădirea fostului cămin Cominca de pe strada Octavian Goga, se află în grafic. Lucrările construcţii şi instalaţii, în valoare de 3,6 milioane lei, au fost deja realizate în proporţie de 38,5% şi urmează să fie finalizate până în decembrie 2012.

Finanţat din fonduri europene, proiectul urmăreşte reabilitarea şi modernizarea unei suprafeţe de 1.486 metri pătraţi, astfel încât fostul cămin de nefalimişti să fie transformat într-un centru social de cazare modern, adaptat inclusiv persoanelor cu dizabilităţi, pentru petrecerea timpului în mod util şi plăcut, conform cerinţelor europene şi normelor sanitare.

"Au fost înlocuite instalaţiile sanitare şi electrice şi, pentru că până acum exista un singur grup sanitar pe hol, s-a amenajat câte o toaletă la fiecare locuinţă, ridicând gradul de confort al centrului", a spus primarul Ilie Bolojan. După finalizarea lucrărilor locuinţele din clădire vor fi distribuite persoanelor aflate în situaţia de risc social pe bază de cerere.

"Vom căuta o formulă prin care să sprijinim îndeosebi persoanele care doresc să se reintegreze social. Cei care au un loc de muncă vor primi loc în cămin, cei care nu, nu. Altfel, ne vom trezi că locuiesc aici ani de zile, nu plătesc chiria şi mai şi distrug. Or asta ar fi o bătaie de joc faţă de banii orădenilor", a spus primarul.

Lucrările de modernizare şi mansardare a clădirii sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional iar proiectul finanţat prin Axa prioritară 3 privind "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale" este implementat de municipalitatea orădeană în parteneriat cu Administraţia Social Comunitară Oradea.