Muzeul Ţării Crişurilor nu se va muta în Cetate. După luni de dezbateri şi frământări publice, scandalul privind relocarea instituţiei a luat sfârşit în urma votului de vineri a Consiliului Local. Proiectul primarului Ilie Bolojan a fost respins în şedinţă extraordinară cu concursul aliaţilor din PSD, care au făcut pentru prima dată opinie separată faţă de liberali pe un subiect de o asemenea importanţă.

Proiectul de hotărâre privind darea acordului de principiu în vederea măsurilor care se impun pentru alocarea unor spaţii Muzeului Ţării Crişurilor în Cetatea Oradea a obţinut doar 12 voturi "pentru", faţă de minimum de 18 voturi impuse de lege. În favoarea acestei iniţiative, s-au pronunţat consilierii PNL, susţinuţi de democrat liberalul Cristian Ile, în vreme ce un număr de 11 reprezentanţi ai UDMR şi PSD au preferat să se abţină de la vot. Trei consilieri locali - PSD-ista Debelka Boglarka şi PDL-iştii Cristian Puşcaş şi Adelina Coste - s-au pronunţat "împotrivă".

Paradoxal, după o săptămână de discuţii pe această temă, primarul Ilie Bolojan a reuşit să strângă chiar mai puţine voturi în favoarea propunerii sale decât la şedinţa ordinară de săptămâna trecută, când relocarea muzeului a fost respinsă la distanţă de un singur vot.

Consilierii locali nu s-au lăsat impresionaţi nici de afirmaţia edilului, care a susţinut că relocarea ar scuti municipalitatea de cheltuieli legate de achiziţia de exponate pentru viitorul muzeu al fortificaţiei, nici de declaraţia acestuia că hotărârea pe care o vor lua nu obligă la nimic, decizia finală aparţinând Consiliului Judeţean, proprietarul muzeului.

"Prin acest material nu mutăm Muzeul Ţării Crişurilor în Cetate, dar creem premisele ca plenul Consiliului Judeţean să o astfel de decizie", a spus Bolojan.

Afirmaţia edilului nu i-a impresionat nici măcar pe aliaţii din PSD. "Conştienţi de faptul că nu există voinţă politică din partea majorităţii din Consiliul Judeţean, pentru mutarea muzeului grupul local al PSD nu consideră oportună ideea mutării", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan. Viceprimarul a încheiat spunând că "reprezentanţii grupului PSD nu vor vota acest proiect de hotărâre".

Opoziţia social-democraţilor faţă de acest proiect era însă de aşteptat, în condiţiile în care vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang anunţase public cu o zi înainte că oamenii partidului nu vor vota strămutarea. Mang a argumentat că lucrările la clădirea fostei garnizoane în care ar urma să se mute muzeul ar putea fi terminate într-un an iar sumele pe care le implică sunt mult mai mici decât în orice altă variantă.

De altfel, social-democraţii susţin că primarul Ilie Bolojan nu a fost susţinut nici măcar de preşedintele său de filială, Cornel Popa. "Nimeni nu vrea mutarea muzeului în Cetate. Consiliul Judeţean nu a a trimis Primăriei nicio adresă în acest sens, preşedintele Cornel Popa nu a introdus un astfel de proiect pe ordinea de zi a şedinţei de lunea trecută ca să vedem măcar un gest de susţinere din partea lui, udemeriştii s-au declarat de la bun început împotrivă, aşa că nu mai avea nici un sens să lungim discuţiile pe tema aceasta", a explicat, neoficial, un pesedist.

Respingerea de către Consiliul Local a proiectului privind strămutarea muzeului în Cetate echivalează cu redeschiderea tuturor fronturilor de lucru din incinta fortificaţiei în condiţiile în care în ultimele luni firma Constructorul Sălard a temporizat ritmul pentru că nu era sigură de destinaţia finală a spaţiilor. Reabilitarea clădirilor din incinta Cetăţii va trebui finalizată cel târziu la sfârşitul anului viitor.