Primarul Ilie Bolojan consideră neîntemeiată reclamaţia făcută la Avocatul Poporului de liderul PSD Liviu Dragnea prin care cere instituţiei să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea OUG 15 din 2016, care permite organizarea consultărilor publice simultan cu alegerile.

"Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv ca Ordonanţa să fie declarată neconstituţională", a declarat Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. Edilul a precizat că normativul promovat "de urgenţă" nu modifică regulile în timpul jocului, aşa cum susţin reprezentanţii PSD, principalii opozanţi ai referendumului pentru unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin.

"Pe de o parte, ordonanţa avea caracter de urgenţă pentru că legea încălca dreptul autorităţilor locale de a consulta populaţia într-o problemă de interes local. Pe de altă parte, ea doar aduce lămuriri că prin referendum se înţelege atât referendum naţional cât şi referendum local, dar nu schimbă regula în timpul jocului. Nu se pune problema că unii se pregăteau să joace fotbal şi ordonanţa vine şi impune reguli de rugby", a spus primarul.

Apel către candidaţi

Mai mult chiar, Bolojan a făcut un apel la toţi candidaţii în scrişi în cursa electorală să promoveze referendumul. "În calitate de primar al Oradiei fac un apel la toţi cei care candidează la funcţia de primar al municipiului, de consilier local sau chiar consilier judeţean şi care solicită votul orădenilor, să îşi îndemne electorii să meargă să voteze la referendum aşa cum îi îndeamnă conştiinţa", a spus Bolojan.

Liberalul a afirmat că "acest referendum se ţine pentru a-i consulta pe cetăţeni într-o problemă locală" şi le-a cerut candidaţilor să "îi îndemne pe cetăţeni să voteze cu "da" la referedum sau să le explice de ce să nu voteze, dar să o facă cu argumente".

Primarul a reluat teza conform căreia "unul din mijloacele prin care municipiul îşi poate menţine ritmul de dezvoltare de 6% din PIB-ul local e ca, pe lângă industria care a asigurat dezvoltarea economică din ultimii ani, să avem şi alte motoare de dezvoltare, aşa cum este zona de turism şi servicii care se poate dezvolta foarte bine având în vedere patrimoniul oraşului, de la monumentele istorice la apele geotermale".

Referendum fără informare!

În stilul caracteristic, Ilie Bolojan a ţinut să dea o replică reprezentanţilor PSD care susţin că organizarea referendumului simultan cu alegerile îi va permite să îşi facă reclamă electorală mascată eludând prevederile Legii alegerilor locale 115 din 2015, extrem de strictă cu cheltuielile de campanie.

"Ca nu aibă nicio grijă cei care se tem de referendum, vreau să spun foarte clar că Primăria nu va cheltui niciun leu în afară de tipărirea buletinelor de vot şi nu va face nicio cheltuială care să poată fi interpretată că ar promova un anumit candidat sau un anumit curent de opinie", a spus edilul.

Primarul nu s-a referit, însă, deloc la dreptul publicului de a fi informat cu privire la chestiunea supusă consultării publice, precum şi la normele europene care recomandă ca autorităţile ce organizează asemenea referendumuri să faciliteze popularizarea tututor argumentelor, fie ele pro sau contra.

"Totul are o limită!"

Vizibil iritat, Bolojan a avut, în schimb, un mesaj pentru cei care susţin că ar promova unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin pentru că ar avea proprietăţi în localitatea învecinată.

"Am văzut că postacii şi răspândacii postează tot felul de mizerii pe site-uri, de aceea declar fără echivoc că nu am niciun fel de proprietate sau interes personal în Sînmartin", a spus liberalul.

Edilul s-a declarat hotărât să ceară celor care îl acuză că ar avea interese personale în campania pentru referendum să îşi demonstreze afirmaţiile în instanţă. "Va trebui probabil să îi dau în judecată. Sunt obişnuit cu criticile şi înjurăturile în 12 ani de când fac politică, dar totul are o limită!", a spus Bolojan.

Primarul de Oradea mizează speră că din cei 90.000 de orădeni care se prezintă, de regulă, la vot în cadrul alegerilor locale, peste 56.000 de cetăţeni cu drept de vot să se exprime şi în privinţa unificării localităţilor Oradea şi Sînmartin astfel încât referendumul să fie validat.