Celor care abia aşteaptă să scape de primarul Oradiei le dau o veste proastă. Titlul editorialului meu e doar o figură de stil, nicidecum o ştire care să zguduie urbea. Dar să trecem la fapte. În vreme ce opoziţia se chinuia să-şi dea autogoluri cu şefia Senatului, chestie care în limbajul mai puţin colocvial al unui cioban s-ar putea numi "a-ţi da cu brişca-n oaie", Guvernul a plănuit cel mai ostil act în privinţa descentralizării.

Domnul Boc (mă rog, stăpânul lui) a decis să lase mai puţini bani localităţilor, dijmuind cu nesimţire sumele colectate din impozitele pe salarii şi pensii. La nivel naţional afacerea înseamnă jumătate de miliard de euro, bani suficienţi în campania electorală pentru a dota tot votantul cu cizme, găleţi şi pelerine portocalii. Oradea pierde astfel aproape 10% din buget, în condiţiile în care spitalele au intrat în grija Primăriei, iar subvenţiile pentru căldură de la Guvern au fost sistate.

O grămadă de primari vor fi afectaţi de găselniţa Guvernului şi nici Bolojan nu se simte bine. Urmând un an electoral, nu-şi mai poate permite o mărire de impozite. În Ioşia, oamenii zgândăriţi de un tânăr zurbagiu cu trei morţi la cazier doresc, în dispreţul legii, să dea mai puţini bani pe gigacalorie decât restul orădenilor. Şi începe şi plata ratelor uriaşe pentru tramvaiele cumpărate de Filip.

Speranţa lui Bolojan să facă rost de bani pentru cofinanţarea proiectelor pornite sunt creditele. Dar, la cum bate vântul crizei globale, s-ar putea ca băncile să-şi ducă banii în patria-mumă, nicidecum să-i lase prin Oradea. Prin urmare, în 2012 riscăm să avem un primar cu mâinile legate, într-un oraş sufocat de probleme.