"În condiţiile în care USL va obţine un scor electoral care îi va permite să guverneze singură Oradea, vă asigur că poate guverna singură", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, candidatul USL la Primărie, Ilie Bolojan, cel care în urmă cu patru ani câştiga, pentru prima oară, funcţia de edil şef dintr-un singur tur de scrutin, fără a mai fi necesar un al doilea care să decidă între el şi candidatul UDMR, aşa cum s-a întâmplat în Oradea de fiecare dată după 1989.

Deşi solicitat de jurnalişti să dea detalii, Bolojan nu a dorit să intre în alte amănunte în timpul conferinţei de presă, însă după încheierea acesteia s-a declarat deranjat că a fost descris de candidatul UDMR, Cseke Attila, ca fiind un simplu "administrator" şi că "nu are viziune". "Cum au putut unii să stea patru ani lângă cineva care i-a respectat mereu, dar despre care brusc a descoperit că nu are viziune?", s-a întrebat retoric Bolojan.

De altfel, în cadrul conferinţei de presă, candidatul USL a răspuns indirect şi acuzei lui Cseke cum că i-ar fura ideile, referindu-se la faptul că Bolojan vorbeşte în această campanie despre intenţia sa de a crea evenimente culturale şi spectacole în centrul oraşului, după ce patru ani nu a făcut acest lucru.

În timp ce vorbea, la fel ca şi preşedintele PNL Cornel Popa, candidat al USL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, despre felul în care Primăria şi CJ vor colabora pentru încurajarea turismului, Bolojan i-a dat lui Cseke, indirect, răspunsul. "Noi am procedat logic, pentru că am vrut întâi să asigurăm condiţii pentru crearea de evenimente şi abia apoi să facem asemenea evenimente. Nu poţi să organizezi spectacole sau să chemi turiştii în Oradea şi să le cadă bucăţi de tencuială în cap. Este o problemă de logică. Altfel, chemi turiştii şi, când văd ce găsesc aici, se sperie", a spus Bolojan.

Liberalul a pus lucrurile în ordine şi în ce priveşte comparaţia preferată a lui Cseke cu Sibiul, despre care a spus că-i place pentru că are un "primar minoritar" şi că şi-a construit "un brand cultural" care îi aduce turism şi, deci, dezvoltare.

În această privinţă, Bolojan a amintit că Guvernul României a asigurat întâi renovarea şi reabilitarea clădirilor şi întregului centru al Sibiului, şi abia apoi municipalitatea şi Consiliul Judeţean au creat evenimente culturale care i-au adus oraşului de la poalele Cibinului faima pe care o are în prezent. "Nici în Sibiu, până nu s-a reabilitat centrul oraşului, nu existau evenimentele care sunt acum atât de cunoscute", a spus Bolojan.

De asemenea, candidatul USL a mai făcut o comparaţie cu Oradea de până în 2008, când conducerea de atunci a municipalităţii a cumpărat tramvaie Siemens extrem de scumpe, dar ca acestea să poată circula au trebuit reamenajate curbele, care erau prea strâmte (de exemplu chiar în "turbogiraţie"), ceea ce ducea la uzura rapidă a sistemului de rulare, iar vatmanii erau nevoiţi să coboare din cabine pentru a schimba macazele cu ranga.