La 4 ani de la semnarea contractului de finanţare a proiectului Aparegio, în valoare totală de 83 milioane euro, lucrările se apropie de sfârşit. "Cu excepţia localităţilor Biharia şi Borş, toate comunele care au graniţă cu municipiul vor fi deservite la sfârşitul anului cu apă şi canalizare de la Oradea", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul conferinţei de bilanţ. La eveniment au participat inclusiv prefectul de Bihor, Claudiu Pop şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa.

Primarul de Oradea este convins că proiectul privind "extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor" va fi dus la bun sfârşit. "90% dintre lucrări se vor termina la timp şi fără probleme", a spus primarul.

Diferenţa de 10% o reprezintă contractele reziliate de Compania de Apă Oradea pe fondul unor neînţelegeri cu constructorii. Printre acestea se numără contractele încheiate cu Selina, pentru extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi canalizare în zona de sud-est a municipiului (28,6 milioane lei) respectiv cel pentru construirea staţiei de epurare din Beiuş (12 milioane lei), şi cel încheiat cu firma Cartel Bau, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Sîntandrei (25,2 milioane lei). Toate cele trei contracte au fost scoase din nou la licitaţie şi urmează să fie acordate altor constructori pentru a fi duse la bun sfârşit.

Directorul Companiei, Ovidiu Gavra (foto), este convins că lucrările ar fi fost mai avansate dacă nu ar fi existat de-a lungul timpului şi episodul ieşirii comunei Biharia din Aparegio, respectiv blocarea lucrărilor pentru o bună perioadă de timp de către conducerea Primăriei Finiş. "Am avut probleme cu Biharia, care într-un moment de lipsă de discernământ a renunţat la finanţare. În final însă noi am alocat banii pentru lucrări în Oradea şi Paleu, iar firma Triada Prod s-a agajat să le finalizeze până în octombrie 2015", a spus Gavra.

Din cele 83 de milioane de euro alocate proiectului, CAO a angajat până acum 56 de milioane de euro. În urma licitării lucrărilor, Compania a realizat economii de circa 27 milioane euro,  bani care au fost reorintaţi către lucrări suplimentare în Oradea şi localităţile limitrofe. Printre acestea se numără lucrări de protecţie a sursei de la Uzina de apă 4 împotriva infiltraţiilor de la aglomerările urbane învecinate şi extinderea reţelelor de apă în cartierele Grigorescu, Episcopia şi zona Calea Borşului.

Din economiile înregistrate se va mai face extinderea sistemului de alimentrare cu apă în Nojorid cu localităţile Livada şi Leş, în Oşorhei şi Copăcel, în Tinca, Gurbeghiu şi Răpa, în Sîntandrei şi Palota, în Sînmartin, Cordău, Chihei şi Rontău, în Ineu şi Husasău de Criş. Având în vedere declanşarea cu întârziere a procedurii de achiziţie, termenul de predare al acestor lucrări a fost amânat pe primele luni din anul 2016.