Ideea demolorării celor circa 20 de case de pe partea dreaptă a străzii Avram Iancu cuprinsă în masterplanul care va sta la baza viitorului Plan Urbanistic General al Oradiei a provocat furtună în spaţiul virtual.

Pentru a linişti spiritele, primarul Ilie Bolojan a făcut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe precizări pe această temă, în pregătirea dezbaterii publice a masterplanului care va avea loc joi, de la ora 16 a Primăriei.

"Aceasta discuţie a fost necesară pentru că modul în care au fost reprezentate în presă ultimele discuţii pe tema PUG-ului a pus lumea pe jar. Nu este adevărat că de mâine se va demola ceva", a declarat Bolojan.

Planuri de viitor

Edilul a spus că PUG-ul cuprinde idei privind dezvoltarea oraşului în următorii 10 sau chiar 20 de ani care ţin de îmbunătăţirea infrastructurii oraşului, creşterea competitivităţii acestuia şi, mai ales, a funcţionalităţii sale prin lărgirea spaţiilor pietonale.

În acest sens, municipalitatea va propune sistarea extinderii intravilanului pentru următorii 10 ani, pentru a putea mobila cu infastructură de reţele şi drumuri "petele albe" de pe harta oraşului din cartiere precum Podgoria, Episcopia sau Ioşia din intravilan. Totodată la intrările în oraş, vor fi amenajate terenuri dotate cu reţele pentru a putea fi puse la dispoziţia investitorilor locali sau care vin pentru prima dată în Oradea.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea funcţionalităţii oraşului, municipalitatea propune crearea unui inel ocolitor al zonei centrale prin lărgirea străzii Sucevei care să scoată traficul din zona centrală asigurând legătura directă între strada Nufărului şi Bulevardul Decebal.

La înghesuială

Tot pentru îmbunătăţirea funcţionalităţii oraşului, municipalitatea propune demolarea caselor de pe partea dreaptă a străzii Avram Iancu, pe sensul de mers către Universitate, şi alinierea noului front stradal la gardul unităţii de pompieri.

"La această oră trotuarul este prea îngust pentru a putea circula o jumătate de grupă de studenţi, cu atât mai puţin un număr mare de pietoni. Prin retragerea caselor strada se va lărgi cu trei metri, spaţiu care va fi rezervat pietonilor şi bicicliştilor", a Bolojan.

Edilul a subliniat că retragerea frontului stradal este o măsură impusă de arhitectura locului. "Poate nu este soluţia cea mai bună, dar să vedem care sunt alternativele, pentru că dacă vom respinge toate propunerile nu vom face niciodată nimic", a spus primarul.

Avantaje pentru "demolaţi"

Prezent la conferinţa de presă, Tiberiu Ciolacu, unul dintre arhitecţii care a lucrat la realizarea masterplanului care va sta la baza PUG-ului a declarat, paradoxal, că măsura demolării este doar în avantajul proprietarilor imobilelor.

"Acum, pe strada Avram Iancu se pot construi imobile cu nivelul maxim P + 1, dar dacă deţinătorii lor acceptă să investească, să cedeze oraşului trei metri de drum pentru lărgirea trotuarului şi amenajarea de piste de biciclete, Primăria va permite construirea de imobile cu nivelul P + 3 ca o formă de compensaţie economică", a declarat Ciolacu.

De aceaşi părere este şi primarul Ilie Bolojan. "Aceste case vechi sunt mai ieftin de demolat şi reconstruit din temelii decât de reabilitat", a spus edilul, adăugând că valoarea caselor e dată de amplasament. "Dacă ai o casă veche în zona centrală şi nu ai bani să o reabilitezi, poţi foarte vine să o vinzi şi să îţi iei din banii încasaţi alte două în orice alt loc din oraş", a afirmat Bolojan.

Primarul a spus că experienţa a demonstrat că în majoritatea cazurilor imobilele din centrul vechi al oraşului au fost reabilitate de cumpărătorii acestora, investitori care au vrut să deschidă spaţii comerciale pe principala axă pietonală a oraşului, şi nu de deţinătorii iniţiali, în majoritatea cazurilor pensionari.

"Cartierul" Universităţii

Bolojan a spus că acelaşi lucru se va întâmpla şi pe strada Avram Iancu. "Odată ce pietonalul va fi extins, sunt convins că aici va apărea una dintre cele mai importante zonă cu cafenele şi terase din oraş. Va fi o afacere să îţi vinzi casa din strada Avram Iancu", a spus edilul.

Primarul a afirmat că, odată lărgită, strada Avram Iancu va atrage trafic pietonal masiv. Zona Universităţii, a fostelor unităţi militare şi cartierul Grigorescu sunt zonele care vor cunoaşte în următorii 20 de ani o dezvoltare rezidenţială masivă prin construcţia de blocuri, fapt pentru care va duce la creşterea masivă a populaţiei.

Proiectul masterplanului va fi supus dezbaterii publice joi de la ora 16 în sala mare a Primăriei. Masterplanul va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de săptămâna viitoare, iar în cazul în care va fi aprobat va sta la baza PUG-ului care va trebui finalizat până în toamna acestui an.

Citiţi mai multe despre PUG, în articolul "Ce facem cu Oradea? Planul Urbanistic General, care dă linia dezvoltării oraşului, se află în dezbatere publică"