Lăcomia guvernelor Ponta II şi Ponta III are "efecte perverse". Cu o zi înainte ca Guvernul să discute aprobarea normelor de aplicare a Ordonanţei prin care, în decembrie 2013, a instituit aşa-numita "taxă pe stâlp", primarul Oradiei, Ilie Bolojan, trage un semnal de alarmă serios: deciziile Guvernului pot "amputa" politicile prin care municipalitatea a încercat în ultimii ani să dezvolte industria din Oradea şi să creeze oraşului condiţii pentru a putea concura atât cu alte oraşe din străinătate, cât şi din ţară în ce priveşte dezvoltarea economică.

Pagubă în lanţ, de la OG la HG

Aşa-zisa "taxă pe stâlp", instituită prin OG 102/2013, obligă companiile să plătească la bugetul de stat, în fiecare an, un impozit pe construcţii de 1,5% din valoarea construcţiilor pe care le deţinea în luna decembrie a anului anterior, şi pentru care Guvernul pregăteşte pe marţi, 20 mai, să emită o HG pentru aprobarea normelor de aplicare.

"Cu toţii am spus că se va datora impozit pe construcţii pe aşa-numita grupă de construcţii speciale. De altfel, în trecut, pe aceste construcţii speciale se plătea impozit la bugetul local. Normele noi, însă, detaliază modul de stabilire a bazei impozabile pentru impozitul pe construcţii de 1,5%. În continuare, valoarea impozabilă se determină prin scăderea din grupa mare a unor categorii de construcţii, numai că se precizează explicit (n.r. - în proiectul de HG privind normele de aplicare a OG) că din valoarea construcţiilor existente în patrimoniu la 31 decembrie a anului trecut nu se scade valoarea clădirilor prevăzute la articolul 250 din Codul Fiscal, care se referă la scutiri, adică la acele categorii de clădiri pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, la punctul 9 din articol fiind menţionate clădirile din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice", a explicat Ilie Bolojan, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bihor.

Concluzia? "Impozitul pe această categorie de construcţii - clădirile din parcurile industriale - nu se scade din impozitul pe valoarea construcţiilor atunci când se determină baza impozabilă pentru stabilirea impozitului pe construcţii" sau, mai simplu spus, sunt vizate de noua "taxă pe stâlp" nu doar "construcţiile speciale", ci şi clădirile din parcurile industriale, care vor fi impozitate.

Angajamentele statului şi autonomia locală, încălcate

În condiţiile în care, în prezent, legislaţia naţională prevede facilităţi pentru companiile din parcurile industriale, iar în cazul concret al Oradiei municipalitatea a adus investitori acordându-le scutirea de plata impozitului pe clădiri către bugetul local (stabilit la 1%), dar prin noile OG şi HG aceleaşi companii vor fi obligate să achite un impozit de 1,5% către bugetul de stat, primarul Oradiei a afirmat că "taxa pe stâlp" are cel puţin două "efecte perverse".

"Sunt două probleme majore, că aceasta este o încălcare a unor angajamente ale statului asumate prin Codul Fiscal şi prin schemele de ajutor de stat ce garantează scutirea de impozitul pe construcţiile din parcurile industriale, dar şi un lucru incorect faţă de bugetele locale. Dacă aceste norme (n.r. - de aplicare a OG 102/2013) nu vor fi modificate de Guvern, companiile din Parcul Industrial Oradea, care deja au finalizat clădiri de 43 milioane euro, în loc să ne achite nouă impozitul de 1%, de care le-am scutit, adică 430.000 euro pe an, vor achita bugetului de stat 1,5%, adică 643.000 euro pe an. Nu putem fi invidioşi pe stat că ia mai mulţi bani, dar orice primar este normal să prefere să aibă bani în bugetul local decât să meargă la Guvern, indiferent de culoarea acestuia, şi Guvernul să-i împartă te miri cum şi pe unde", a spus Bolojan.

Firmele, alături de Primărie

Edilul a declarat că a discutat deja situaţia cu reprezentanţii tuturor companiilor din Parcul Industrial, "iar dânşii sunt solidari cu ce întreprinde Primăria pentru menţinerea facilităţilor şi modificarea normelor. Am făcut demersuri la Ministerul Finanţelor şi la Secretariatul General al Guvernului pentru a informa cu privire la afectele perverse OG", a spus primarul.

Pe de altă parte, a arătat Bolojan, în această săptămână, miercuri sau joi, va fi convocată o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, pentru a adopta o Hotărâre prin care să fie contracarate efectele OG: "Ori să renunţăm la această politică de parcuri industriale, pentru că prin OG vom fi puşi în rând cu cei care n-au făcut nimic pentru a avea parcuri industriale, ori, de la 1 iulie, când statul nu va mai avea o schemă de sprijin, să nu mai acordăm companiilor din Parcul Industrial facilităţile privind impozitul pe clădiri", a spus Bolojan, în acest din al doilea scenariu, mult mai probabil, urmând ca - în loc să achite statului 1,5% ca impozit pe construcţii - companiile din Parcul Industrial Oradea să achite 1% bugetului local.

Partea proastă, a spus primarul, este însă că încrederea companiilor în Guvern scade, deoarece au fost puse să achite un impozit pe care nu l-au prevăzut în planurile de afaceri iniţiale, iar competitivitatea României, în acest fel, scade. "Reprezentantul unei companii care a investit deja în Parcul Industrial a spus, de faţă cu toţi ceilalţi, că renunţă la intenţia de a-şi suplimenta investiţia de aici cu 15 milioane euro şi o va face în Polonia", a anunţat Bolojan, refuzând să nominalizeze însă această companie.

Discuţie cu Ponta

Întrebat ce alte demersuri a făcut pe lângă informările trimise Ministerului Finanţelor şi Secretariatului General al Guvernului în vederea modificării proiectului de HG pentru adoptarea normelor de aplicare a OG 102/2013, primarul a arătat că a sesizat şi Asociaţia Municipiilor, de la care speră să obţină sprijin chiar dacă unele parcuri industriale au ajuns deja la "vârsta" de 5 ani după care nu mai acordă scutiri de impozitele pe clădiri şi chiar dacă unele parcuri industriale din unele localităţi (precum Cluj-Napoca, Floreşti şi Jucu - toate din judeţul Cluj) sunt operate de Consilii Judeţene.

Pe de altă parte, întrebat dacă va încerca să-i explice şi premierului Victor Ponta efectele negative ale OG şi HG joi sau vineri, când şeful Guvernului are programată o vizită electorală la Oradea, primarul a spus că dacă va avea o întâlnire îi va cere "corectarea erorii", acelaşi lucru urmând să-l facă şi reprezentanţii companiilor. "Sunt convins că dacă domnul Ponta vine la Oradea şi va avea o întâlnire cu mediul de afaceri nu va scăpa de acest lucru", a spus primarul.

În fine, Bolojan a afirmat că va cere şi sprijinul parlamentarilor, pentru ca la toamnă, când în Parlament va ajunge proiectul de aprobare a OG, senatorii şi deputaţii să respingă prevederile acesteia referitoare la impozitarea, către bugetul de stat, a clădirilor din parcurile industriale, în interiorul perioadei în care companiile au dreptul la scutiri.