Primarul Ilie Bolojan afirmă că drama petrecută în clubul bucureştean Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 32 de tineri într-un incendiu de proporţii, va trebui să determine guvernanţii la modificarea legislaţiei.

"În România trebuie să moară cineva ca să se întâmple ceva bun (n.r. în domeniul legislativ). În problema câinilor comunitari a trebuit să moară un copil ca să apară o lege", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul de Oradea a declarat că va cere prin intermediul Asociaţiei Municipiilor din România simplificarea legislaţiei, în sensul eliminării situaţiilor în care mai multe instituţii au aceleaşi atribuţii, pe considerentul că aşa îşi vor pasa responsabilitatea. "Când într-o problemă sunt mai mulţi responsabili nu răspunde în mod real nimeni!", a spus Bolojan.

În acest sens, edilul a afirmat că municipalitatea s-a retras din toate situaţiile în care împărţea responsabilităţi cu alte instituţii. "Unde au fost mai multe instituţii care au avut aceleaşi responsabilităţi, noi am ieşit. Spre exemplu, Poliţia Locală nu face ordine publică, pentru că unde răspund doi poliţişti de acelaşi local nu răspunde, de fapt, nimeni", a declarat edilul.

"Este responsabilitatea ISU"

În ceea ce priveşte siguranţa la incendiu a celor peste 600 de baruri, cluburi, cafenele şi restaurante, Bolojan a spus că responsabilitatea aparţine exclusiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. "Nu există niciun text de lege care să spună că Primăria poate să pună condiţii specifice localităţii pentru obţinerea unei autorizaţii de funcţionare. Vă rog să vă aduceţi aminte: taxa de faţade ne-au anulat-o, taxa pentru comercializarea de alcool pe timpul nopţii, la fel...", a declarat primarul.

Bolojan a afirmat că municipalitatea poate să le ceară proprietarilor de localuri să prezinte avizul ISU doar la eliberarea autorizaţiei de construire şi la schimbarea destinaţiei clădirii. Orice măsură luată împotriva proprietarilor de localuri pe considerentul că nu au luat măsuri de protecţie la incendiu excede cadrul legal.

"Nu am niciun interes să îi ţin partea lui Piedone (n.r. Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4, în care a avut loc incendiul de la Colectiv). Este responsabilitatea ISU să ia măsuri dacă a constat că nu s-au luat măsuri de protecţie la incendiu. Până acum puteau doar da amenzi, din 2015 legea s-a schimbat şi au inclusiv posibilitatea să închidă localul", a spus edilul.

Pe de altă parte, chiar marţi, premierul Victor Ponta a anunţat extinderea atribuţiilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, în sensul că de acum vor putea sigila localurile care încalcă reglementările privind siguranţa la incendiu.

Incendiul izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă în clubul Colectiv din Capitală în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity s-a soldat cu 32 de morţi şi cu peste 180 de răniţi, din care internaţi mai sunt 135.

Citiţi pe această temă şi articolul Probleme grave şi la noi! 32 de cluburi şi săli de evenimente din Bihor nu au autorizaţie de la ISU