Primarul Ilie Bolojan insistă în continuare să aplice în Primărie filosofia Kaizen privind îmbunătăţirea continuă a activităţii municipalităţii. Un grup de reprezentanţi ai Institutului Kaizen din Japonia a susţinut joi, în sala mare, în faţa angajaţilor Primăriei şi ai Poliţiei Locale, un seminar privind necesitatea implicării voluntare în acţiuni de curăţenie.

În cadrul seminarului a fost prezentată experienţa japoneză, ţară în care la acţiuni voluntare de salubrizare participă de la miniştri, preşedinţi de companii multinaţionale şi oameni politici până la muncitori, pensionari sau elevi.

"Exemplul japonez este de apreciat. Dacă fiecare dintre cei 700 de angajaţi ai Primăriei ar ridica o mizerie de jos, oraşul ar fi mult mai curat", a declarat primarul Ilie Bolojan.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Clean Up Japonia, Yoshihito Tanakara, a făcut o legătură clară între acţiunile de voluntariat şi îmbunătăţirea mediului de viaţă, care poate merge până la diminuarea ratei infracţionalităţii.

"Făcând altcineva curăţenie pentru noi, nu apreciem şi nici nu reuşim să păstrăm. Lucrurile pe care poţi să le faci singur trebuie să le faci. Noi trebuie să fim cei dintâi care facem curăţenia. Mediul în care trăim este foarte important, iar statisticile au demonstrat că în cartierele din oraşele în care voluntarii japonezi au făcut curăţenie, a scăzut rata infracţionalităţii", a spus invitatul.

La rândul său, Julien Bratu, preşedintele Institutului Kaizen România, a afirmat că aplicând tehnicile Kaizen voluntariatul încetează să fie o corvoadă. "E important să realizăm că acest timp nu este risipit. Dacă ne implicăm şi facem curăţenie, ajungem să-i respectăm mai mult şi pe oamenii din jurul nostru. Acţiunea de a face curăţenie induce starea de bine şi nevoia de cooperare, de respect, în schimb ce mizeria mediului din jur favorizează violenţa", a spus Bratu.

În cadrul seminarului au mai luat cuvântul vicepreşedintele Asociaţiei Clean Up Japonia, Toshio Chigusa, preşedintele Academiei de Poliţie, Prefectura Yamanashi, Toru Shimizu, reprezentantul Kaizen Institute Consulting Group, Brad Schmidt, şi directorul Qvarter Back Consulting, Seiji Nakajima.

Potrivit vorbitorilor cei "5 S Public" din cadrul unei acţiuni voluntare de curăţenie sunt: sortarea, sistematizarea, strălucirea, standardizarea şi susţinerea, în sensul de menţinere, a curăţeniei.

În cadrul seminarului, delegaţia japoneză a vizitat la invitaţia primarului Ilie Bolojan sala de lucru cu publicul pentru a vedea modificările făcute de municipalitatea orădeană în relaţia cu contribuabilul. De asemenea, invitaţii au fost însoţiţi de edil în turnul Primăriei, de unde au putut admira panorama oraşului.