Întrebat ce părere are despre anunţata plecare a colegului său de partid, Radu Ţîrle, la PDL, formaţiune care i-a promis o nouă candidatură la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, liderul PNL Oradea, Ilie Bolojan, a afirmat că nu aprobă asemenea gest, dar nici nu se va grăbi să toarne "lături" în capul acestuia.

De ce îl vrea PDL pe Ţîrle

"Eu nu încurajez aceste plecări, nu mi-a plăcut niciodată când un ales local sau naţional a plecat dintr-un partid în altul, indiferent de la ce partid pleacă şi indiferent la care partid pleacă. După părerea mea, orice ales care face un asemenea gest îşi trădează electoratul, pe cei care l-au ales şi pe cei care l-au sprijinit, şi îi va fi greu să se uite în ochii acestora", a spus Bolojan.

În ce priveşte motivaţia invocată de Radu Ţîrle, care a recunoscut că se întoarce la PDL fiindcă liderii democrat-liberali i-au promis o candidatură la şefia CJ în alegerile de anul viitor, arătându-şi tototdată nemulţumirea că din partea PNL s-a arătat interesat de această funcţie senatorul Cornel Popa, Bolojan a afirmat că nu e vina parlamentarului că este preferat de mai mulţi bihoreni decât e Ţîrle.

"Sondajele făcute în Bihor au arătat fără echivoc, fără să fie «coafate», că domnul Popa are 32,5% din opţiunile bihorenilor, iar domnul Ţîrle aproximativ 17%. Şi atunci cine este de vină? Domnul Popa? Nu. Domnul Ţîrle, evident", a spus primarul Oradiei.

De asemenea, Bolojan a afirmat că, în opinia sa, partidul de guvernământ profită de "disponibilitatea" lui Radu Ţîrle de a mai candida la şefia CJ, deoarece PDL Bihor nu are oameni care să piardă onorabil. "Niciun candidat al PD n-a depăşit, nici măcar în sondajele lor, 10%, de aceea pentru PD domnul Ţîrle poate fi o salvare. Nu pentru a câştiga, ci pentru a nu obţine un rezultat catastrofal", a spus liderul liberalilor orădeni.

Faci spectacol sau faci treabă?

În opinia primarului Oradiei, lui Ţîrle îi va fi foarte greu în campania electorală să explice bihorenilor de ce nu a realizat măcar o parte din ceea ce a promis în 2008, şi a afirmat că "nu ţine" scuza conflictului personal dintre şeful CJ şi patronul firmei Selina, Beniamin Rus.

"Lumea nu ne întreabă cum am făcut ceva sau altceva, ci ne întreabă ce am făcut. Unii cred că oamenii pot fi convinşi spunându-le de ce nu ai făcut, dar nu cred că vor avea succes cu asemenea explicaţii", a spus Bolojan.

Primarul a dat exemple de situaţii când şi el se afla în conflict cu firme de construcţii, dar - în loc să se certe în public cu patronii - a preferat să găsească metode de a-i obliga să execute lucrările la calitatea şi la preţurile prevăzute în contracte.

"Chiar imediat după ce am preluat Primăria, am constatat că firma care executa lucrări pe Calea Clujului nu avea nici măcar proiect tehnic. Puteam face o conferinţă de presă în care să arăt ce au făcut «duşmanii poporului», dar cele 10.000 de maşini care trebuiau să treacă în fiecare zi pe acel drum nu puteau aştepta până se termina spectacolul. Pe strada Ibsen, unde o altă firmă, a unui consilier local, aştepta de doi ani să înveţe cum să sape şanţuri, stătea pur şi simplu, dar cum-necum am închis lucrarea în condiţii de calitate şi preţ corecte. Pe strada Ecaterina Teodoroiu - chiar şi locatarii au uitat - era plătită o firmă să se ocupe de proiectul pentru rezolvarea problemelor de termie. N-am stat să aştept după ea, că dacă aşteptam şi acum era blocată strada şi aveau oamenii aceia de ce să protesteze", a amintit primarul.

Bolojan a concluzionat că "un ales are opţiunea să facă spectacol sau să-şi facă treaba", iar problema lui Ţîrle este că nu a înţeles acest lucru. Cu toate acestea, a încheiat primarul Oradiei, "n-o să ma auziţi niciodată că o să-i torn hârdaie de lături în cap".