Primarul Ilie Bolojan a răspuns într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul PNL acuzelor PSD conform cărora Oradea ar fi supra-îndatorată, reproşând candidaţilor acestui partid la Primărie şi la Consiliul Judeţean că încearcă să exploateze o temă extrem de specializată pentru a manipula orădenii.

Modelul Oradea

"Dacă un cetăţean care nu are o specialitate poate fi scuzat pentru asemenea comentarii (n.r. – precum cele făcute în campanie de Adelina Coste şi Ioan Mang), în schimb cei care candidează la funcţii publice ar trebui să aibă minime cunoştinţe asupra bugetelor, mecanismelor financiare ale proiectelor europene şi modului de cheltuire a fondurilor europene", a spus Bolojan, arătând că cei doi PSD-işti, cărora nu le-a pronunţat numele, "ori nu ştiu despre ce este vorba, ori sunt rău intenţionaţi".

De asemenea, liberalul a remarcat că în timp ce PSD-iştii din alte municipii ale Transilvaniei îi critică pe primarii respectivelor oraşe că nu au accesat fonduri europene precum Oradea, pe care o dau model, "PSD-iştii de aici ne critică nejustificat".

Credit-punte

În ce priveşte fondul problemei, adică datoriile contractate de municipalitate, primarul a explicat că Oradea a accesat cele mai multe fonduri europene, dar că pe lângă banii oferiţi de UE trebuie să asigure, la rându-i, o cotă proprie de finanţare, iar pe de altă parte, întrucât autorităţile europene decontează pentru exerciţiul bugetar 2007-2014 doar fondurile cheltuite până la finalul lunii decembrie 2015, Primăria a forţat finalizarea investiţiilor în acest interval, făcând plăţile până la 1 ianuarie 2016, atât din bugetul propriu, cât şi din creditul-punte contractat tocmai în acest scop.

"După verificarea proiectelor, urmează ca treptat-treptat, decontările să fie făcute, iar pe măsură ce autorităţile de management ne virează banii, creditul se stinge", a spus Bolojan, adăugând că "ce uită să spună aceşti tovarăşi este că oraşul are şi bani de încasat" şi că aceştia vor intra în conturile Primăriei astfel încât "anul viitor gradul de îndatorare revine la nivelul actual".

Bolojan a mai explicat că ar fi fost regretabil ca Primăria să nu facă credit pentru a accesa fondurile europene fără de care nu puteau fi rezolvate probleme cronicizate ale oraşului, dând ca exemplu înlocuirea vechiului CET poluant şi reabilitarea sistemului de transport a energiei termice.

Oradea "a procedat corect"

Tot cu privire la fondurile europene, edilul a arătat că în exerciţiul financiar 2007-2014 al UE, România a pierdut 9 miliarde de euro pentru programele pentru infrastructura de transport şi de mediu, mai ales, din cauza incompetenţei şi lipsei de responsabilitate, adăugând că era de preferat ca aceşti bani să fie cheltuiţi, chiar şi cu riscul unor corecţii financiare.

"Mi-ar fi plăcut să primim corecţii financiare de 5% şi să avem gata autostrada, chiar şi cu unele deficienţe pe care constructorii să le corecteze după finalizare, până la recepţia finală, decât să nu luăm banii şi să nu avem autostrada", a spus Bolojan, convins că Oradea "a procedat corect".

Cât despre felul în care PSD îşi face campanie în Oradea, profitând de faptul că oamenii nu cunosc detalii despre proiectele europene, primarul a spus că social-democraţii fac parte din categoria politicienilor care "fac afirmaţii false pentru că nu au nimic de spus" şi i-a ironizat că se pozează în Parcul Industrial II după ce s-au opus înfiinţării acestuia. "Când s-a pus problema transferării terenurilor tancodromului de la Ministerul Apărării la oraş, din informaţiile pe care le am au fost oameni din PSD care l-au sunat pe domnul prefect ca nu cumva să ne ajute", a dezvăluit primarul.