Oradea îşi va diminua drastic bugetul de investiţii! Primarul Ilie Bolojan a declarat miercuri că "efectele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% vor fi distrugătoare pentru bugetul local".

Potrivit simulărilor făcute de edil, prin intrarea în vigoare a măsurilor fiscale anunţate de Guvernul Tudose și promovate de liderul PSD Liviu Dragnea, bugetul local va pierde numai anul viitor 9,25 milioane euro.

Întrucât cheltuielile de funcţionare a municipalităţii, cum ar fi cele cu iluminatul public sau salubrizarea, nu pot fi diminuate drastic, reducerea veniturilor oraşului se va reflecta în diminuarea investiţiilor.

Cu 9,25 milioane euro, municipalitatea ar fi putut construi un spital nou, similar centrului oncologic din Rogerius, sau un campus şcolar de dimensiunile celui construit pentru Colegiul Partenie Cosma ori ar putea reabilita 20 de străzi de pe dealurile Oradiei.

"Putem spune că Dragnea ne-a luat podul Centenarului şi pasajul peste şoseaua de centură", a declarat primarul.

Cum să pierzi un miliard

Edilul de Oradea a calificat reducerea cu 40% a impozitului pe venit ca fiind "cea mai dură măsură luată de un guvern împotriva administraţiilor locale din România în ultimii 10 ani".

Aceasta va avea avea influenţe pe termen lung, va afecta bugetele de investiţii, predictibilitatea politicilor de dezvoltare locală şi gradul de îndatorare a administraţiilor locale.

Bolojan a spus că, anul trecut, statul român a colectat din procentul de 16% reprezentând IVG suma de 27,8 miliarde lei, din care 18,3 miliarde lei au fost virate în bugetele autorităţilor locale, iar 9,5 miliarde lei au constituit venituri la bugetul de stat.

Prin diminuarea procentului la 10%, veniturile ar scădea automat la 17,4 miliarde lei, din care 11,4 miliarde lei ar reveni bugetelor locale şi 6 miliarde lei bugetului de stat.

Dintr-o singură mişcare, autorităţile locale vor pierde nu mai puţin de 6,9 miliarde lei. "Putem afirma că peste un miliard de euro nu vor mai investiţi în 2018 pentru proiecte de dezvoltare locală", a spus edilul.

Avânt tăiat

Conform evidenţelor municipalităţii, încasările municipalităţii din IVG au crescut constant în perioada 2011 - 2017, de la 24,1 milioane euro la 39 milioane euro.

Acest lucru s-a datorat înfiinţării de noi locuri de muncă prin stimularea parcurilor industriale, creşterii salariilor prin apariţia concurenţei între firme pentru forţa de muncă de pe piaţă, dar şi majorării salariului minim pe economie.

Cum creşterea anuală a veniturilor din IVG a fost, în medie, de 9%, iar pentru anul 2018 procentul prognozat este de 10%, teoretic Oradea ar fi trebuit să încaseze anul viitor 43 milioane euro, cu 4 milioane euro mai mult decât în 2017.

Însă, prin diminuarea cotei de 16% la 10% veniturile oraşului vor scădea de anul viitor de la cele 43 milioane euro la doar 27,5 milioane euro, înregistrând un deficit de 15,5 milioane euro.

Compensaţii de faţadă

În cadrul discuţiilor purtate marţi la Bucureşti, reprezentanţii Guvernului le-au propus primarilor de municipii măsuri compensatorii pentru diminuarea acestor pierderi.

Măsurile vizează compensarea veniturilor la bugetul local până la nivelul IVG-ului încasat în 2017. Suma în compensare va fi diminuată însă, potrivit algoritmului Guvernului, cu cu jumătate din excedentul aflat în cont la 31 decembrie 2016.

"Primăria avea în cont la sfârşitul anului trecut 10,5 milioane euro. Această sumă reprezenta economiile oraşului Oradea, din care 5,5 milioane euro pentru termoficare, 2,2 milioane euro economiile pe 2016 şi 2,2 milioane euro bani din anii anteriori. Astfel, oraşul ar beneficia de o compensare de 5,25 milioane euro", a explicat Bolojan.

Adunând cele 4 milioane euro, reprezentând creşterea IVG care nu se va mai realiza, cu cele 5,25 milioane euro care nu se vor compensa, potrivit primarului Ilie Bolojan, bugetul local va pierde în total venituri de 9,25 milioane euro.

Majorări de taxe şi reduceri de personal

Ilie Bolojan a spus că municipalitatea are mijloace extrem de limitate de compensare a acestor pierderi.

"Pentru a putea pune în operă cele 100 de proiecte propuse pentru Centenar va trebui probabil să majorăm taxele pe proprietate, poate vom elimina facilităţile acordate firmelor din parcurilor industriale şi este foarte posibil să operăm o reducere a cheltuielilor de personal", a spus Bolojan.

Cel mai probabil, municipalitatea va îngloba în aparatul propriu, începând din ianuarie 2018, atât Poliţia Locală cât şi Administraţia Socială Comunitară Oradea. Acest lucru se va face cu reducerea posturilor de jurist sau contabil care se suprapun în cele trei structuri.