Primarul Ilie Bolojan acuză Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice că s-a comportat neprofesionist şi părtinitor atunci când a amendat Electrocentrale Oradea cu 33,4 milioane euro pentru depunerea cu o întârziere de 48 de ore a certificatelor de CO2 în Registul Unic Consolidat al Uniunii Europene în aprilie 2013.

"Ministerul Mediului şi Direcţia pentru Schimbări Climatice s-a comportat neprofesionist şi foarte părtinitor. Spun neprofesionist pentru că este anormal să ai în mână o asemenea amendă şi să nu îi anunţi pe cei în culpă", a declarat edilul, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale, şi Bogdan Gorde, reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania, care supervizează activitatea societăţii.

Logică politică

Primarul a spus că, deşi a trecut un an de zile de la depăşirea cu 2 zile a termenul limită de depunere a certificatelor din aprilie 2013, ministerul Mediului nu a somat niciodată CET-ul că este în culpă şi riscă penalităţi de 33,4 milioane euro.

"Nu există nicio notificare de la Ministerul Mediului sau Agenţia Fondului de Mediu către Electrocentrale că este pasibilă de amendă, pentru ca aceasta să poată să facă demersuri ca să clarifice lucrurile înainte să să se ajungă la o sancţiune", a spus Bolojan.

Primarul a dat de înţeles că singura explicaţie pentru aplicarea penalităţilor cu o întârziere de un an de la săvârşirea faptei stă în schimbarea conducerii ministerului Mediului, după ieşirea liberalilor de la guvernare. "Eu cred că Ministerul Mediului nu s-a gândit la această amendă anul trecut, de aia nu ne-a informat de această posibilitate. Trebuie să vedem de ce s-a schimbat această logică", a spus Bolojan.

Unii da, alţii ba!

Primarul de Oradea a mai spus că noua conducere a Ministerului Mediului, reprezentantă de UDMR-istul Attila Korodi, aplică legea selectiv. "Este o practică rău-voitoare. La alte societăţi nu s-au aplicat astfel de amenzi în situaţii mult mai grave decât a noastră", a spus edilul.

Reprezentanţii Electrocentrale şi cei ai municipalităţii au verificat în Registrul Consolidat al Uniunii Europene şi au ajuns la concluzia că întârzierile unor firme mult mai puternice decât CET au fost trecute cu vederea, deşi se aflau într-o situaţie mult mai gravă.

"Complexul Energetic Oltenia nu se conformează, nu depune 6 milioane de certificate şi nu păţeşte nimic. M-am gândit că dacă e lege, e lege pentru toţi, dar nu! CET Arad nu depune nimic în perioada 2009-2013, când se achită de această obligaţie, şi nu păţeşte nimic. La fel a fost şi cu Aerostar Bacău în 2008. În România au existat mai mulţi poluatori într-o situaţie nu ca noi, ci mult mai gravă, pentru că au depus certificatele nu cu o întârziere de 48 de ore, ci cu 2-3 ani şi nu li s-a făcut nimic", a spus Bolojan.

Edilul a afirmat că i-a prezentat aceste exemple ministrului Mediului, marţi, la Bucureşti, iar acesta nu a avut nicio replică. "Ministrul Korodi a chemat-o la el pe doamna Smaradache de la Serviciul pentru Schimbări Climatice, care mi-a spus că îmi va lămuri situaţia într-o oră iar de atunci nu mai răspunde la telefon", a relatat edilul.

Primarul a precizat că nu contestă vina Electrocentrale de a fi depus cu întârziere certificatele de CO2, dar consideră măsura aplicată societăţii de Administraţia Fondului de Mediu disproporţionată în comparaţie cu alte cazuri similare. "Noi avem o culpă, nu fugim de ea, dar cu alţii au fost extrem de blâzi".

"Nu există riscul întreruperii serviciilor!"

Primarul a insistat asupra faptului că amenda aplicată CET-ului nu va afecta orădenii. "Mesajul este foarte clar. Această sancţiune nu afectează activitatea Electrocentrale, nu există riscul întreruperii serviciilor de alimentare cu apă caldă şi încălzire, dar ne creează bătăi de cap", a spus edilul.

Afirmaţia primarului a fost confirmată şi de Bogdan Gorde, reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania, cea care a preluat frâiele CET-ului în august anul trecut, la intrarea acestuia în insolvenţă. "În acest moment nu există o presiune pe societate şi nu se pune problema achitării acestor penalităţi", a spus Gorde.

Reprezentantul firmei de insolvenţă a anunţat că societatea va contesta amenda primită. "Fiind un act administrativ-fiscal, poate fi contestat în termen de 30 de zile la instituţia emitentă, după care, în cazul unui răspuns nefavorabil, în instanţa de judecată", a declarat acesta.

Gorde a precizat că, fiind în stare de insolvenţă, Electrocentrale va fi scutită de taxa de timbru în cazul în care va contesta amenda în instanţă. Până la ora conferinţei de presă, la sediul Electrocentrale nu ajunsese încă adresa oficială prin care societatea era înştiinţată că a fost amendată.