Deşi primar al Oradiei, Ilie Bolojan se vede obligat să explice conduita reprezentanţilor PNL Bihor din Consiliul Judeţean, care de obicei votează împotriva proiectelor de hotărâri propuse de majoritatea PSD, UDMR şi ALDE, dar fără a explica de ce anume, lăsând impresia că  singura motivaţie ar fi simpla frustrare că au pierdut controlul asupra CJ.

"Filiera PSD şi UDMR"

Concret, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, la o zi după ce consilierii judeţeni ai PNL s-au opus modului în care PSD, UDMR şi ALDE au împărţit peste 4 milioane lei din cotele defalcate de 20% din TVA şi din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale deşi sume mici de bani au ajuns şi în unele localităţi cu edili liberali, Bolojan a afirmat că împotrivirea liberalilor a fost cauzată de "nesimţirea" conducerii CJ în distribuirea banilor.

"Peste 90% din bani au fost împărţiţi aproape exclusiv pentru primăriile PSD şi UDMR. Primarii PNL care au primit bani, să ne înţelegem,  nu i-au primit să facă ceea ce trebuie (n.r. – adică pentru dezvoltarea comunităţilor), ci i-au primit tot pe filiera PSD şi UDMR. În Vadu Crişului, comuna mea natală, din 60.000 lei (n.r. – alocaţi marţi), 25.000 sunt pentru Biserica Reformată. Ca să înţelegeţi foarte bine cum au fost împărţiţi banii şi pentru comunele cu primari PNL... Deci au fost daţi cu dedicaţie în urma contactării în perioada de campanie a beneficiarilor de către reprezentanţii coaliţiei PSD-UDMR-ALDE", a spus Bolojan.

El a afirmat că "este anormal ca cei 46 de primari PNL, care trebuie să asigure servicii publice pentru aproximativ 60% din populaţia judeţului, să nu beneficieze de aceste repartiţii de bani care sunt generaţi în principal de activitatea economică din Oradea".

Avertisment la Pasztor şi Mang

Bolojan a recunoscut că şi în trecut şefii CJ favorizau primarii din propriile partide, dar în anumite limite, depăşite de cei actuali cu "nesimţire", avertizându-i pe preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedintele Ioan Mang că liberalii vor vota tot contra dacă vor fi trataţi în acelaşi fel şi la împărţirea bugetului pe 2017.

"Eu lansez un avertisment public, şi o spun cu toată răspunderea: cât timp voi fi preşedintele PNL Bihor n-o să accept această chestiune, nu dintr-o chestiune de partid, ci din respect  pentru cei ce ne-au votat primarii (...), pentru că ei nu sunt de vină că locuiesc într-o comună sau în alta. O spun şi conducerii CJ: în cazul în care la aprobarea bugetului pe anul viitor nu vor aloca o sumă proporţională cu ponderea primarilor noştri, nu vom vota proiectele CJ. Dacă îi interesează acest judeţ, le spun deschis: nu vom vota nici un proiect de două treimi, orice ar face, cât timp îşi bat joc de locuitorii din comunele cu primari PNL. Nu mi se pare normală această ipocrizie. La începutul anului viitor o să vizitez conducerea CJ, o să am o discuţie şi cu dl Pasztor, şi cu dl Mang, o să le spun foarte deschis aceste lucruri, şi vă spun şi dvs, să nu mă întrebaţi apoi de ce PNL n-a votat nu ştiu ce proiect important. Cred că dacă atunci când ai nevoie de două treimi vii să te rogi de PNL-işti (...) să-ţi voteze materialele, nu este echitabil pentru locuitorii acestor localităţi să nu ţii seama şi de ei. Sunt de acord cu un bonus politic, dar cu nesimţirea nu pot fi de acord. Nicio conducere a CJ nu a făcut ceea ce s-a întâmplat acum. E adevărat, fiecare conducere anterioară, şi-a mai favorizat primarii proprii, dar există şi o limită a favorizării. O chestiune de nesimţire politică nu pot s-o accept", a spus Bolojan.

Contra, dar muţi

În condiţiile în care niciun consilier liberal nu a explicat vreodată de ce votează împotrivă, BIHOREANUL l-a întrebat pe Bolojan asupra motivaţiei acestei conduite. "Faptul că colegii noştri nu au punctat aceste chestiuni nu-i ajută. Nu-i suficient să votezi, ci trebuie să şi explici, pentru că alţii îţi întorc votul în cap", a spus Bolojan, admiţând astfel că prestaţia consilierilor judeţeni ai PNL le-a adus deja imaginea de "rebeli fără cauză". "O să încercăm să clarificăm aceste chestiuni", a adăugat el, sugerând că "îi va băga în şedinţă" pe colegii din CJ.

Marţi, la distribuirea a peste 4 milioane lei pentru primăriile bihorene, caimacul a fost luat de localităţile cu edili UDMR, urmate de cele cu primari PSD, dar sume mici au primit şi cele conduse de liberali, chiar dacă cu destinaţii precise, adesea pentru bisericile reformate şi ortodoxe.

De exemplu, comunele Criştioru de Jos şi Popeşti, ambele cu primari PNL, au primit 20.000 lei pentru "modernizarea" clădirii cu materialele pentru stingerea incendiilor şi respectiv 30.000 lei pentru "dezvoltare comunitară", în timp ce Sălacea şi Şimian, amândouă cu edili UDMR, au primit fiecare câte 100.000 lei, prima pentru "înfiinţare teren handbal sintetic" şi respectiv "dotare sală de nunţi".

Citiţi pe această temă şi articolul: Premieră: CJ s-a reunit la Hotel Continental, unde şedinţa s-a desfăşurat fără certuri, chiar dacă liberalii au fost tot contra (FOTO)