Primarul Ilie Bolojan consideră că, deşi s-a aliat la guvernare cu PDL, UDMR nu are motive să rupă în plan local coaliţia creată cu PNL anul trecut. Argumentul? UDMR şi liberalii au un program de administrare a judeţului şi a municipiului convenit în comun şi valabil pe patru ani.

„După alegerile locale de anul trecut, noi am încheiat cu UDMR o înţelegere pe patru ani, iar înţelegerea avea ca obiectiv principal asigurarea unei majorităţi pentru punerea în aplicare a programului nostru, corelat cu cel al UDMR. Un prim efect al înţelegerii a fost tocmai alegerea viceprimarilor la municipiu şi a vicepreşedinţilor la judeţ", a spus Bolojan, repetând că „nu există motive pentru ruperea unei coaliţii care pentru cetăţenii.

Pe de altă parte, după ce şeful PDL Bihor, senatorul Petru Filip, a afirmat că UDMR, aşa cum este la guvernare cu democrat-liberalii la nivel central, tot aşa ar trebui să fie la putere, împreună, şi în plan local, Ilie Bolojan consideră că cele două niveluri politice sunt total diferite: „Alianţele în plan local vizează administrarea oraşului şi a judeţului, cele în plan naţional pot avea ca obiectiv înţelegeri pentru conducerea serviciilor deconcentrate ale Guvernului".

Liderul liberal apreciază, totuşi, că este conştient cu privire la insistenţele PDL-iştilor de a convinge UDMR să li se alăture şi în plan local: „Cred că PD-ul va face presiuni asupra UDMR pentru a se repoziţiona, dar să ţinem seama că PD-ul a mai schimbat viceprimari în judeţ, şi n-a făcut decât să perturbe activitatea din respectivele localităţi şi să încurajeze procese cu cei schimbaţi".

Ilie Bolojan nu s-a ferit nici să-l portretizeze pe şeful PDL Bihor, Petru Filip, ca pe un „sabotor" care, de la pierderea alegerilor locale, n-a făcut altceva decât să pună beţe în roate actualei administraţii a Oradiei şi a judeţului. „Timp de un an şi jumătate, domnul Filip n-a făcut altceva decât să şicaneze administraţia. Probabil aşa a înţeles să fie în slujba cetăţenilor. Dar atunci, dacă aşa a apărat interesele orădenilor, de ce-şi mai doreşte viceprimar la Oradea?".