"Bolojan, frate, fă un pas în spate!", aşa a început una dintre piesele cântate de actorii Teatrului Szigligeti şi Teatrului Regina Maria la concertul-manifest "Help!" de vineri seară.

Aceştia au transformat criza prin care trec în aceste săptămâni cele două teatre orădene şi Filarmonica, "ameninţate" de o reformă de şeful Consiliul Judeţean Bihor, într-un spectacol-concert presărat cu momente amuzante, dar şi cu discursuri cu mesaje puternice adresate lui Ilie Bolojan. 

Help!

Concertul-manifest împotriva planurilor CJ Bihor, susţinut în cadrul festivalului "HolnapUtán" ("Poimâine"), organizat de Teatrul Szigligeti, a adunat peste 300 de persoane în sala mare a Teatrului Regina Maria, situaţia pandemică permiţând organizarea de evenimente în limita a 70% din numărul total de scaune.

Spectatorii au ascultat, în cadrul evenimentului regizat de Novák Eszter, atât interpretarea unor melodii cunoscute, în limbile engleză, română şi maghiară, cât şi unele pregătite de actori, prin care aceştia au dorit să transmită că nu merită să fie puşi la zid de politicieni.

Seara a început cu lectura unor fragmente din scrisoarea deschisă transmisă către Consiliul Judeţean Bihor, în care artiştii au explicat de ce nu este bine ca Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Filarmonica de Stat din Oradea să se unească, fiind convinşi că "independenţa instituţională este o garanţie a calităţii şi a diversităţii". De asemenea, ei au arătat şi cât de mult i-ar afecta dacă contractele lor de muncă ar fi modificate unilateral pe perioadă determinată, punându-le în pericol siguranţa, dar şi actul artistic.

Pe scenă şi-a făcut apariţia apoi actorul Răzvan Vicoveanu (foto dreapta), nominalizat săptămâna trecută la premiile UNITER pentru "Cel mai bun actor în rol principal", care l-a interpretat chiar pe preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

"Eu am o responsabilitate să gestionez aceşti bani, puţini, într-o formă cât mai bună, iar serviciile culturale - chiar dacă sună prost acest termen - trebuie să se ridice la nivelul oraşului Oradea", a spus el, imitându-l pe liberal la o manieră amuzantă.

Mititei pe scenă

Spectatorii i-au ascultat apoi pe actori interpretând mai multe piese celebre, cu mesaj, precum "Another Brick in the Wall" (Pink Floyd), "Let me entertain you" (Robbie Williams), "Mad world" (Gary Jules) sau "Bella Ciao", cu ale sale versuri "Şi dacă mor azi/ Să ştii nu-mi pasă/ Că am fost un partizan".

Tot prin muzică, artiştii români şi maghiari i-au transmis preşedintelui CJ că nu se lasă şi protestează în continuare. "Nu cedăm, cu zâmbetul pe buze noi protestăm/ Nu ne lăsăm intimidaţi, dansăm/ Pentru ale noastre drepturi noi luptăm", au cântat în cor, în română, artiştii, în frunte cu actorul Sorin Ionescu.

Ironizând faptul că Bolojan a declarat la începutul săptămânii că încasările instituţiilor de cultură sunt mult prea mici faţă de banii pe care acestea le primesc de la CJ, artiştii români şi maghiari au propus să vândă mititei la spectacol, iar cei care îşi cumpără abonamente să primească muştar din partea casei.

"Cică teatrul nu-i util, ca avionu` şi ca baru`. Hai că ne-a sărit muştaru`! Dacă tu gândeşti aşa, fără vrăjeală/ Du-te-n mintea ta, căci mintea ta e... nonesenţială", a cântat Anda Tămăşanu (foto stânga), pe textul scris de Gianina Cărbunariu.

Umpleţi sălile de spectacol

Artiştii orădeni au mai susţinut discursuri, fiecare în limba maternă, cu textul tradus proiectat pe un panou, prin care au criticat faptul că politicienii nu ştiu să aibă grijă de cultură, deşi aceasta ar trebui sprijinită, mai ales într-o asemenea perioadă.

"Pandemia nu trebuie să legitimizeze ducerea instituţiilor culturale într-o existenţă derizorie, dimpotrivă, una dintre consecinţele depăşirii acestei perioade trebuie să fie şi aceea de consolidare a domeniului cultural", a mai spus actriţa Anda Tămăşanu.

Colega sa, Georgia Căprărin, citind un comentariu apărut pe rețelele de socialziare, a făcut apel la orădenii care îi susţin pe artiştii care "se simt în amenințați" să vină în număr mare la spectacole şi concerte, pentru a demonstra politicienilor faptul că Oradea are nevoie de cultură. „Sunt de partea oamenilor de cultură bihoreni, indiferent de domenii. Personal mă implic în viața culturală autohtonă, dar celor care răgușesc criticându-l pe Bolojan, le recomand o soluție atât de simplă, încât vor le face ochii cât farfuriile și vor cădea pe spate. Frate, umpleți sălile de teatru și concerte și așezați-vă la cozi interminabile la casele de bilete ale muzeelor sau la intrările în galeriile de artă. Lăsați internetul și televizoarele și înghesuiți-vă la teatru, filarmonică, muzee și galerii de artă. Vedeți cât e de simplu?”, a spus ea. 

La final, toţi cei de pe scenă au interpretat din nou hit-ul celor de la Pink Floyd, iar publicul i-a aplaudat, cântând alături de ei. Emoţia i-a cuprins pe mulţi dintre artişti, care au lăcrimat pe scena Teatrului.

Criză culturală

Protestul artiştilor orădeni a pornit în urmă cu aproape o lună, după ce, într-o discuţie cu Ilie Bolojan, şeful CJ Bihor le-a spus acestora că îşi propune să unească cele trei instituţii de cultură (Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti și Filarmonica de Stat Oradea), precum şi să-i treacă pe angajaţi pe contracte de muncă determinate de un an.

Artiştii au declarat public că sunt împotriva acestor planuri, iar în 21 mai au ieşit la un manifest artistic în Piaţa Unirii, interpretând momentul "Anatevka" din spectacolul "Scripcarul pe acoperiş", cel care prezintă izgonirea evreilor din Ucraina, vrând astfel să arate cum se simt iznoniţi, la rândul lor, din Oradea.