Primarul Ilie Bolojan se ia de piept cu vicepremierul Liviu Dragnea. Edilul i-a cerut vicepremierului, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, să achite constructorilor care au amenajat reţele de apă şi canalizare pentru Compania de Apă Oradea restanţe de circa 3,1 milioane de lei, reprezentând lucrări executate şi neplătite încă din 2007.
"Înainte de a începe orice fel de lucrări noi, trebuie să îşi achiţi datoriile şi să termini lucrările deja începute", a declarat primarul, cu trimitere la vizita de vineri a lui Dragnea la Oradea, pentru a înmâna cheile a 10 microbuze şcolare achiziţionate de Guvern, dar şi pentru a semna contracte prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Edilul a arătat că o parte din această datorie istorică s-a acumulat încă de pe vremea fostului primar Petru Filip, când municipalitatea şi Ministerul Mediului s-au obligat să îşi împartă costurile cu înlocuirea reţelelor de apă şi canal, primăria urmând să acopere 25% din valoarea lucrărilor, iar ministerul urmând să plătească diferenţa de 75%. Convenţia a fost prelungită ulterior cu Ministerul Dezvoltării, dar nici acesta nu i-a plătit pe constructori, ceea ce nu este corect, a denunţat Bolojan. Oradea s-a achitat de partea ei, dar ministerul a zis pas, la fel cum a făcut şi în alte localităţi bihorene.
Potrivit edilului, în județul Bihor, Ministerul Dezvoltării are datorii totale "de aproximativ 10 milioane euro pe această convenţie".
Bolojan a mai spus că în urmă cu an a convenit cu ministrul Dragnea ca lucrările deja finalizate să fie plătite de Ministerul Dezvoltării, iar cele rămase de executat să fie finanţate din fonduri europene.
"Problema este că avem un rest de 3,1 milioane lei lucrările executate şi recepţionate încă de anul trecut de Compania de Apă. Nu le plâng de milă constructorilor, dar este anormal să ai contracte semnate cu statul şi să nu îţi încasezi banii", a spus Bolojan.
Primarul este cu atât mai revoltat cu cât, în lipsa unui dialog cu Ministerul Dezvoltării, constructorii se îndreaptă împotriva CAO cu procese şi cereri de poprire pe conturi.
Mai mult, atunci când locuitorii străzilor orădene pe care au fost începute şi abandonate lucrări de infrastructură au reclamat această situaţie Ministerului Dezvoltării, subalternii lui Liviu Dragnea au dat vina pe municipalitate. "Un răspuns de tip politic, greţos!", a spus edilul.
Bolojan a mai arătat că situaţii similare se înregistrează în nu mai puţin de 60 de localităţi bihorene în care au fost începute şi abandonate 70 de şantierem parte din ele chiar înaintea finalizării. Spre exemplu, la Răbăgani lucrările au fost finalizate în proporţie de 97%, la Şoimi, 80%, Şuncuiuş, 76%, Cărpinet, 64%.
"În comuna mea natală (n.r - Vadu Crişului) unde merg săptămânal, s-a introdus canalizarea pe străzi neasfaltate, după care lucrările au fost abandonate deja de 6 - 7 ani. Când plouă, nisipul şi noroiul curge în conducte şi se întăreşte. Când vor fi gata lucrările, reţeaua nu va funcţiona pentru că va fi gata colmatată", a declarat edilul.
Bolojan i-a reproşat vicepremierului Dragnea că, în loc să plătească lucrările deja începute, preferă să înceapă altele noi şi să împartă în mod festiv chei ale microbuselor şcolare, acţiuni electorale menite să crească gradul de simpatie al bihorenilor faţă de PSD în prag de alegeri prezidenţiale.
"În loc să plătim lucrările deja executate, împărţim chei de microbuze şcolare şi începem altele noi. Acestea nu vor fi nici ele terminate pentru că nu sunt bani. Semnăm proiecte de dezvoltare cu 50.000 lei. O sumă "foarte mare" cu care nu îţi poţi acoperi nici măcar organizarea de şantier", a acuzat Bolojan.
Citiţi pe această temă şi articolul "Vine Dragnea cu cheile! Vicepremierul aduce 10 microbuze şcolare în Bihor"