Primarul Ilie Bolojan nu doar că nu vrea să cedeze Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă către Consiliul Judeţean, dar intenţionează să preia şi alte spitale în subordinea administraţiei locale.

Reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local şi-a dat vineri acordul de principiu pentru preluarea Spitalului Clinic Căi Ferate din strada Republicii 56 de la Ministerul Transporturilor.

"Am primit o adresă de la Ministerul Transporturilor privind intenţia de a transfera Spitalul CFR la autoritatea locală. Ministerul solicită un punct de vedere cu privire la acest transfer până la data de 21 mai", le-a explicat aleșilor primarul Ilie Bolojan.

Acordul de principiu a fost dat prin votul celor 14 consilieri locali ai PNL prezenţi la şedinţă, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.

PSD se opune

Liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a cerut din capul locului amânarea votului pe marginea preluării spitalului în subordinea municipalităţii.

Social-democratul a cerut ca proiectul de hotărâre să fie discutat în şedinţa extraordinară de Consiliu Local anunţată deja pentru săptămâna viitoare, după ce reprezentanţii municipalităţii vor avea o imagine clară cu privire la impactul acestui transfer asupra anvelopei salariilor la nivelul ordonatorului de credite.

"Înainte de toate, să vedem ce înseamnă asta din punct de vedere financiar, câţi angajaţi are spitalul şi cum pot fi respectate în acest sens prevederile Legii 153 din 2017 (n.r. privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice)", a spus Sabău Popa.

În replică, primarul Ilie Bolojan a afirmat că preluarea spitalului nu va afecta veniturile angajaţilor. "Nu va exista niciun impact asupra cotei de 30% reprezentând limita maximă a sporturilor la nivelul ordonatorului de credite. Spitalul va veni cu baza lui de salarizare", a afirmat Bolojan.

Urmează discuţii!

Edilul a mai arătat că votul de vineri reprezintă doar un acord de principiu. "Pentru a se face transferul efectiv, vor începe discuţii între Ministerul Transporturilor şi Primăria Oradea. În condiţiile în care acestea vor avea un rezultat, în final se va supune aprobării Consiliului Local a o nouă Hotărâre privind preluarea Spitalului CFR", a promis edilul.

Bolojan este de părere că de vreme ce spitalele Judeţean şi Municipal sunt în subordinea municipalităţii este logic ca administraţia locală să preia şi Spitalul CFR.