În dubla sa calitate, de preşedinte al PNL Oradea şi de primar al municipiului, Ilie Bolojan a semnat marţi, la sediul Primăriei, în prezenţa preşedintelui PNL Bihor, Cornel Popa, un acord de parteneriat cu Norica Nicolai, deschizătorul listei de candidaţi liberali la Parlamentul European, reprezentând pe această listă Regiunea Nord-Vest a ţării.

Premieră naţională

Iscălit în faţa jurnaliştilor orădeni la finele unei conferinţe de presă, acordul de parteneriat fixează obligaţia Noricăi Nicolai de a-şi înfiinţa la Oradea un birou de europarlamentar care să deservească judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj, spaţiul urmând să fie pus la dispoziţie de Primăria Oradea, biroul unde să fie angajat un expert în fonduri europene care să sprijine autorităţile locale şi companiile private pentru atragerea de fonduri europene.

Documentul - o premieră pentru România - mai prevede obligaţia Noricăi Nicolai de a susţine colaborarea dintre municipiul Oradea şi judeţul Bihor cu alte oraşe şi regiuni din ţări ale Uniunii Europene "în vederea preluării bunelor practici din administraţie", dar şi de a sprijini tinerii din Oradea şi Bihor, cu cele mai bune rezultate la învăţătură, să participe la programul de vizitare a Parlamentului European.

Pentru Oradea merită

Întrebat de BIHOREANUL dacă nu supralicitează "garantarea" candidaţilor la diverse alegeri, primarul Ilie Bolojan a afirmat că nu, atâta vreme cât "efectele acestei asumări" au fost până acum pozitive, iar Oradea a avut de câştigat de pe urma parteneriatelor încheiate. "Parteneriatul este în beneficiul municipiului, asta e cert", a spus Bolojan, referindu-se mai ales la avantajul pe care l-ar avea instituţiile şi firmele prin sprijinul în accesarea de fonduri europene.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă să fie criticat pentru angajamentul de a atribui un spaţiu pentru viitorul birou europarlamentar al colegei sale de partid, în condiţiile în care şi până acum a mai fost acuzat că nu a pus la dispoziţie spaţii pentru unele partide parlamentare sau pentru unele ONG-uri, primarul a amintit că până acum a repartizat spaţii pentru orice partid care este reprezentat atât în Parlamentul naţional, cât şi în Consiliul Local.

În fine, în ce priveşte riscul ca vizitele la PE ale elevilor cu rezultate bune la învăţătură să fie considerat un alt fel de mită electorală, mai elegant decât mititeii pe care îi oferă PSD, dar tot mită, răspunsul l-a dat Norica Nicolai, care a amintit că asemenea vizite sunt prevăzute şi finanţate chiar de PE, iar în cei cinci ani de când activează la Bruxelles a facilitat peste 1.000 de asemenea vizite, inclusiv ale unor copii bihoreni, indiferent de simpatiile politice ale părinţilor lor.

Invitaţie la vot

Cu prilejul semnării parteneriatului, primarul a îndemnat orădenii să participe la scrutinul din 25 mai şi şi-a exprimat speranţa că o vor face votând candidaţii PNL.

Bolojan a afirmat că, deşi par mai depărtate de România şi mai puţin spectaculoase, alegerile europarlamentare au mize serioase şi în plan extern, şi intern. "Sunt foarte importante, pentru că UE este un factor esenţial care concură la dezvoltarea României şi ne influenţează tuturor vieţile. În ce situaţie ne-am găsi noi acum dacă nu am fi în UE şi în NATO?", a spus primarul, referindu-se la situaţia generată în Europa de criza ruso-ucraineană.

Bolojan nu a ascuns nici faptul că de rezultatele acestui scrutin depind inclusiv prezidenţialele programate în noiembrie. "Cred că este important să nu livrăm toată puterea PSD-ului", a spus liderul PNL Oradea, amintind că acest partid este cel mai predispus să domine statul şi instituţiile sale, şi că "monopolul" său trebuie evitat prin impunerea unui alt preşedinte decât candidatul PSD.

"Europeni" versus "manelişti"

În ce o priveşte, Norica Nicolai a amintit că după două mandate de senator de Cluj şi unul în PE, a fost desemnată să candideze pentru un nou mandat la Bruxelles din partea organizaţiilor PNL din judeţele ce formează Regiunea de Nord-Vest, precum şi principalele activităţi desfăşurate în primul său mandat de europarlamentar, în Comisia de politică externă şi în Comisia pentru egalitate de şanse a PE.

Nicolai a spus că în întreaga campanie va încerca să promoveze teme europene, de la cele despre piaţa unică şi sistemul bancar până la chestiunile privind uniunea fiscală şi libera circulaţie a forţei de muncă în interiorul UE, şi a afirmat că nu va cădea în "politica tabloidă, de manea", pe care o fac premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu.

În finalul conferinţei de presă, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, a anunţat că, "dacă nu apare nimic neprevăzut", liderul partidului, Crin Antonescu, va fi prezent joi la Oradea, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde se va întâlni cu membrii şi simpatizanţii pentru a discuta despre campania pentru europarlamentare.