În calitate de preşedinte al PNL Bihor, primarul orădean Ilie Bolojan a anunţat, luni, că liberalii se vor opune în continuare votării bugetului Consiliului Judeţean, câtă vreme actuala coaliţie de la putere, PSD-UDMR-ALDE, nu va accepta să aloce fondurile corect primarilor din judeţ.

Bolojan a arătat că anul trecut coaliţia care "a confiscat" conducerea Consiliului Judeţean Bihor, acţionând discreţionar, a văduvit cele 46 de localităţi conduse de primari PNL de fonduri pentru echilibrarea bugetelor. 

"Avem cel puţin 9 localităţi - Aştileu, Cociuba Mare, Hidişel, Lazuri de Beiuş, Tulca, Drăgeşti, Şoimi, Pietroasa şi Spinuş - care n-au primit niciun leu pentru echilibrarea bugetelor. În acelaşi timp, alte localităţi cu primari din coaliţia la guvernare au primit fonduri. Batăr a primit 400.000 lei, Batăr a primit 515.000 lei, Boianu Mare - 800.000 lei, Diosig - 450.000 lei, Sălard - 520.000 lei, iar Ţeţchea - 455.000 lei", a declarat Bolojan, într-o conferință de presă susținută la sediul partidului.

Preşedintele PNL Bihor a arătat că aceeaşi politică discreţionară s-a aplicat şi în cazul oraşelor conduse de liberali. Astfel, Primăria Aleşd a primit doar 220.000 lei, cea din Ştei doar 115.000 lei, iar cea din Vaşcău - 115.000 lei. În schimb, localităţi gestionate de primari din partidele la putere au primit "alocări de 7-8 ori mai mari". Spre exemplu, Consiliul Judeţean a alocat pentru Marghita 850.000 lei, iar pentru Valea lui Mihai şi Salonta câte 940.000 lei.

Ori corect, ori deloc!

Bolojan a spus că, pentru detensionarea crizei, PNL Bihor a propus conducerii Consiliului Judeţean alocarea fondurilor astfel încât 75% din sumă să fie acordată în funcţie de populaţia localităţii, deoarece aceasta nu are nicio vină faţă de culoarea politică a primarului.

Diferenţa de 25% ar urma să rămână la dispoziţia administraţiei judeţene care să o aloce primăriilor în funcţie de proiectele pe care le doreşte implementate sau pur şi simplu pentru a-şi "premia" primarii din partid.

Bolojan a spus că un algoritm similar, în funcție de numărul de credincioşi, ar trebui aplicat de către conducerea Consiliului Judeţean şi în cazul finanţărilor acordate către culte şi ONG-uri, urmând astfel principiul proporţionalităţii aplicat deja de Primăria Oradea.

"Cerem ca banii pentru primării să fie împărţiţi corect, adică cea mai mare parte a fondurilor să meargă proporţional către primării. Iar banii pentru fundaţii, culte şi ONG-uri să meargă urmând modelul de la Primăria Municipiului Oradea, care să ţină seama tot de o proporţionalitate", a spus Bolojan.

Şeful PNL a spus că dacă aceste două condiţii nu vor fi întrunite, consilierii judeţeni liberali vor boicota votarea bugetului. "Atunci vom vota bugetul, în alte condiţii nu avem de ce să-l votăm, fiindcă ar însemna să ne batem joc de voturile bihorenilor", a declarat Bolojan.

Salarii nemuncite

Totodată, în aceeaşi conferinţă de presă, Bolojan a condamnat risipa fondurilor publice de către actuala conducere a CJ Bihor, dând mai multe exemple de alocări discutabile.

El a arătat că în CJ există "sisteme paralele", dând ca exemple faptul că există atât un manager public, cât şi un administrator public, unul de la PSD şi celălalt de la UDMR, dar fără ca judeţul să fie administrat corespunzător.

"E ca o maşină cu două volane, chiar dacă ambii şoferi merg în aceeaşi direcţie, e destul să difere stilul de şofat, iar atunci când unul accelerează, celălalt să pună frână pentru ca lucrurile să nu meargă bine", a argumentat liderul PNL Bihor.

De asemenea, Bolojan a criticat faptul că şefii CJ continuă să facă angajări, deşi nu au niciun fel de proiecte şi nici nu le finalizează pe cele începute. Acesta a exemplificat cu cazul ADI Ecolect Bihor, înfiinţată pentru gestionarea deşeurilor la nivelul întregului judeţ, unde bugetul de salarii a "sărit" de la 83.000 lei în 2017 la 730.000 lei anul acesta fără să se vadă niciun rezultat.

"ADI Ecolet ar trebui să se ocupe deja de un an de organizarea licitaţiilor pentru desemnarea unor operatori care să folosească activele din bani europeni realizate în proporţie de 90%. ADI nu a făcut nimic. Cei nouă angajaţi, faţă de cinci anul trecut, n-au făcut decât să îşi ia salariile. Ar trebui să le crape obrazul de ruşine că iau salariile fără să facă nimic", a spus liberalul.

Bani "sifonaţi"

De asemenea, preşedintele PNL Bihor a condamnat faptul că CJ alocă încă 500.000 euro pentru diverse ONG-uri, în mod netransparent, după ce anul trecut alocarea către asociaţii şi fundaţii a fost de 700.000 euro, fără ca de pe urma activităţii lor judeţul să fi avut ceva de câştigat.

Bolojan a arătat că aceste sume sunt doar nişte "sifonări" de bani pentru clientela coaliţiei la guvernare din diferite organizaţii şi asociaţii care, pe banii bihorenilor, beneficiază de excursii sau alte acţiuni rezervate unui grup restrâns de privilegiaţi.

"Sumele care ar putea fi economisite din aceste aruncări pe geam ar putea fi folosite la repararea drumurilor judeţene, sunt foarte multe cratere pe aceste drumuri", a mai spus Bolojan, dând exemplul DJ dintre Aştileu - Măgeşti - Vadu Crişului. Liderul grupului PNL din CJ, Ionel Avrigeanu, l-a completat cu exemple despre drumurile dintre Cociuba Mare şi Tinca, dar şi Copăcel şi Oşorhei.

"Vor să creeze tensiuni!"

În ceea ce priveşte faptul că angajaţii Consiliului Judeţean şi-au primit salariile pe martie doar în proporţie de 70% sub pretextul că nu a fost adoptat bugetul, preşedintele PNL Bihor a declarat că este vina exclusivă a conducerii instituţiei.

"Pentru orice neajuns real sau imaginar de care ar avea parte angajaţii CJ, este de vină conducerea instituţiei", a declarat Bolojan.

Președintele PNL Bihor a spus că șefii CJ încearcă să pună presiune pe consilierii liberali să voteze bugetul ostilizându-i pe angajaţi, cu toate că ar avea bani în cont pentru plata integrală a salariilor. 

"E ruşinos să ai banii în cont şi, pentru a creea tensiuni, să plăteşti oamenilor doar 70% din salariu. Nu se poate aşa ceva!", a spus liberalul.

De altfel, sindicaliştii au şi anunţat pentru miercuri, pichetarea instituţiei cu ocazia şedinţei CJ.